Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЧИ ПОРУШИТЬ БУРХЛИВИЙ РОСІЙСЬКИЙ БЕРЕЗЕНЬ ВЕСНЯНЕ ЗАТИШШЯ В УКРАЇНСЬКІЙ ПОЛІТИЦІ?
Місяць, що минув, видався спокійним. Проте ця тиша відносна. Так, принаймні, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Тимчасове затишшя, на його думку, найпевніше буде порушено майбутніми бурями, адже парламентські вибори вже не за горами.

А от у сусідній Росії весняне політичне пробудження, яке так чи інакше торкнеться України, вже відбулося. Безперечно, перемога на президентських виборах Володимира Путіна — головна подія березня.
Хоч перемога вже в першому турі була цілком прогнозована, і якогось дива ніхто не очікував, усе-таки світ побачив, що в РФ з'явилася реальна опозиція, існують певні внутрішньополітичні конфлікти.
«Утім, Володимир Путін довів, що на цьому етапі він виграв у неї електоральне і політичне, певною мірою інформаційне змагання. Після президентських виборів ми побачили певний спад активності нової опозиції, хоч у багатьох, особливо на Заході, було чимало очікувань. Хтось навіть сподівався на московський «майдан», але, на мій погляд, для цього не було жодних підстав. Перемога Путіна не просто електоральна, це ще й політична перемога, якою він довів опонентам, що контролює ситуацію»,— вважає аналітик.
Для України це означає, що їй слід готуватися до більш жорсткого політичного стилю з боку російського керівництва. «Володимир Путін буде на практиці реалізовувати ідею, яку він висунув до початку президентської виборчої кампанії. Ідею створення Євразійського Союзу, куди має увійти, на його думку, і Україна. Новообраний російський президент не даремно заявив, що СНД буде пріоритетом його зовнішньої політики. Так що Україні до цього слід готуватися і шукати відповідні формати і протидії, аби захищати свої національні інтереси»,— зазначив Володимир Фесенко.
Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов додав, що Євразійський Союз може бути саме тим проектом, котрий дозволить виправдати повернення Володимира Путіна як «месії», покликаного в тому чи іншому форматі відродити утворення, яке має з'явитися на місці колишнього СРСР. Якщо це відбудеться, то аргументів «проти» не буде навіть в опозиції.
Про рішучість намірів, на його думку, свідчить реакція на ситуацію в Молдові. Там після свого обрання президент цієї країни одразу заявив про те, що миротворчі сили Росії мають піти з Придністров'я. «У відповідь Росія, по-перше, оголосила про надання 150 млн доларів економічної допомоги Придністров'ю, по-друге, призначила туди спецпредставником пана Рогозіна — досвідченого і жорсткого дипломата, який раніше був представником Росії в НАТО і не приховував, що його головним завданням було не допустити розширення Альянсу на Схід. Очевидно, що Володимир Путін підсилює напрямок СНД найкращими своїми кадрами»,— вважає фахівець.
Утім, зближення з Росією ще не гарантує будь-кому з її друзів безхмарних відносин. Яскравою ілюстрацією суперечностей у Митному союзі є нещодавні економічні «розбірки» з Білоруссю. На новому витку протистояння Європейського Союзу з цією державою додалася і нова «війна» з РФ — взаємна заборона на польоти літаків. Це має бути певною інформацією для роздумів і для України.
Однак, незважаючи на всі труднощі, добрі відносини з Росією — серед пріоритетних. Тому Володимир Фесенко однією з головних подій березня назвав візит Президента України до Російської Федерації.
Хоч процес відновлення контактів пішов, але, за словами аналітика, візит засвідчив, що проблеми залишаються, позиція Росії й надалі буде жорсткою. «Я допускаю, що виникне ще одна певна проблема, яка стосується зони вільної торгівлі з СНД. Угода підписана, але ще не ратифікована Україною. Під час візиту Віктора Януковича до Росії Володимир Путін прозоро натякнув, що ратифікувати її треба якнайшвидше.
Але, наскільки я розумію, Україна з ратифікацією цієї угоди поки не поспішатиме, тому що є певні розбіжності інтересів. Це об'єктивна ситуація і її не слід драматизувати. Одначе вона свідчить про те, що у нас накопичилося багато питань, щодо яких не так просто знайти компроміс»,— зауважує Володимир Фесенко.
Інша важлива подія березня — державний візит в Україну президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова. На жаль, у міждержавних відносинах був період, коли через майже повне зосередження політиків на внутрішніх проблемах зовнішній напрям був обділений увагою. Щодо Туркменістану, Росія нас випередила. В результаті ми втратили туркменський газ і значну частину тамтешнього ринку. Тому цей візит був важливим для відновлення економічних і політичних міждержавних зв'язків.
Серед подій інституційного плану політолог відзначив підписання Віктором Януковичем закону, який врегульовує застосування зовнішньоекономічних заходів у відповідь на дискримінацію або недружню діяльність з боку іноземних держав. «Це відповідь України на загрозу торговельних війн. Якщо ситуація буде загострюватися, ми змушені будемо відповідати».
Показова тенденція минулого місяця — інформаційне протистояння між Україною та Росією в газових питаннях. Подібна інформаційна хвиля, на переконання аналітика, свідчить про те, що державу чекає продовження переговорів. А через інформаційні атаки кожна зі сторін намагається просунути свої інтереси в переговорному процесі.
Серед зовнішньополітичних подій минулого місяця Володимир Фесенко окремо відзначив статтю міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, яка, на його переконання, з'явилася в газеті «Дзеркало тижня» невипадково. «Це концептуальний текст. Стаття достатньо відверта і дає оцінку нашої зовнішньополітичної ситуації, аналізує реальні суперечності. В ній пояснюється, що для України головним інтересом є пошук стратегічної рівноваги між Сходом і Заходом. Я з цим цілком погоджуюся. Проте, очевидно, що нині замало тільки констатувати, слід шукати виходу з проблемних питань, які виникли у відносинах і з Європейським Союзом, і з Росією»,— переконаний Володимир Фесенко.

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ
  • FREEDOM HOUSE В УКРАЇНІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».