Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ART-МОЗАЇКА
«ГРІН ГРЕЙ» ЗБИРАЄ ТАЛАНТИ
Днями у Львові відбувся відбірковий тур у межах музичного Всеукраїнського фестивалю Summer Sound Griboffka. Організаторами мистецького фестивалю стала відома рок-група «Грін Грей». Про фестиваль і сучасну музику йшлося в розмові кореспондента «ДУ» з групою «Грін Грей» (Дізель та Мурік) і учасниками відбіркового туру (Тарас Візний, Максим Богут).

— Хлопці, розкажіть нашим читачам про формат фестивалю Summer Sound Griboffka.
Дізель (Андрій Яценко): Фестивалю Summer Sound Griboffka вже два роки. Він стартує 1 червня у Грибівці й музикуватиме нон-стоп до 30 серпня. Концерт стане також продовженням святкування повноліття гурту «Грін Грей». Цієї весни нашій команді виповнюється 18 років. Ми готуємо багато цікавих сюрпризів. База фестивалю розташована за 30 км від Одеси. Відпочинок у цьому регіоні усім по кишені. Це селище нам дуже сподобалося, тому вирішили там «осісти».
Формат фестивалю — сучасна музика та пляжний відпочинок. Усе, що схоже на сучасну музику, і все, що нагадує пляжний відпочинок,— це до нас у Грибівку, на пляж «Європа». Сподіваємося, що це місце стане популярним. Фестиваль мультижанровий. У нас присутні музиканти різних течій. Маємо намір робити тематичні тижні. Буде проходити тиждень року, потім тиждень поп-музики, тиждень денсу тощо.
— Хто може стати учасником фестивалю?
Дізель: Будь-яка музична група в Україні може брати участь у конкурсі. Нині їздимо по кількох містах, аби виявити талановитих музикантів. До нашого об'єктива потрапили Донецьк, Харків, Запоріжжя, Львів, Чернівці, Одеса, Київ. Переможці фестивалю отримають можливість виступити на одній сцені з відомою групою «Грін Грей», а також виступлять на головній сцені Summer Sound Griboffka International Music Fest'12.
Нагадаю: торік хедлайнерами фесту були The Prodigy Family, Coolio, Stereo MCs, Timo Maas, Kosheen, James Lavale (U.N.K.L.E.), Green Grey, ТНМК, С. К. А. Й. Цьогорічний фест, організований для відкриття нових імен української сцени, обіцяє бути ще масштабнішим і зірковішим. До слова, Summer Sound-2012 унесено до реєстру культурних подій та туристичних маршрутів у рамках Євро-2012.
— Як проходитиме відбір переможців?
Мурік (Дмитро Муравицький): Ми їздимо містами, проводимо вечірки в нічних клубах із молодими конкурсантами. На цих заходах відбуваються змагання серед місцевих гуртів, переможці якого матимуть змогу виступити на головній сцені фестивалю Summer Sound Griboffka International Music Fest'12. Під час концертів ми також розігруємо квитки на цьогорічний фестиваль у Грибівці, на якому звучатиме музика в стилях Rock, Dance, Hip-Hop, New Wave, Love, Регі тощо. Конкурсний відбір проходить в мережі інтернет-ресурсу «В контакті». Голосування чесне, запевняємо вас у цьому. Ми особисто стежимо за цим процесом. У нас чітке розуміння і бачення, як можна накрутити голоси і хто це робить. У нас було кілька скандалів у Запорожжі, але ми з цим розібралися.
Ми одержали понад півтори тисячі заявок від груп, які бажають позмагатися. Навіть не очікували, що в нашій країні так багато обдарованих молодих музикантів. У молоді немає виходу, зокрема, на телебачення, на радіо, вона не може себе показати на концертах. От ми і організували щорічний неспинний процес потоку молодих музикантів. Хочу їм сказати, що в них є сенс збиратися на репетиційних базах і грати на музичних інструментах.
— Чому ви вирішили віддати голосування в руки контакторів?
Дізель: У нас півтори тисячі груп, які зареєструвалися. Ми хочемо привернути до них увагу. Спочатку треба «протоптати стежинку» в музичному «полі». На жаль, так не буває, щоб з першого фестивалю було сто тисяч підтримки слухачів. Не буває, що на групу, назву якої ніхто не запам'ятав, зібрався повний зал глядачів. Тому ми закцентували увагу на інтернет-ресурсі «В контакті» — це основний ресурс молодих колективів, хоч мені більше подобається «Фейсбук», але він не активний у цій сфері.
Для повної правдивості інформації ми залучили потужні ресурси — телебачення, радіо. Вони авторитетні й можна буде побачити в он-лайні змагання 10–12 груп, котрі між собою боротимуться за призові місця. Оскільки наш фестиваль щорічний, сподіваємося, що подібні тури восени та навесні проведуть по всій Україні. І в цих турах буде їздити не група «Грін Грей» чи ТНМК, а молоді групи, які з нашою допомогою піднімуться на музичний Олімп.
Тому ми обрали «В контакті», адже це — наймасовіший ресурс, де можна привернути увагу людей до музичної події. Жодної реальної стовідсоткової об'єктивності не можемо дати, хоч її не може бути в музиці взагалі.
— Яке майбутнє чекає на молодих музикантів?
Мурік: Раз на тиждень молоді музиканти збираються на вечірку. Там групи можуть себе презентувати. Ми буваємо в нічних клубах і домовляємося, щоб молоді групи мали можливість виступити з концертами хоч би раз на місяць. Хочемо, щоб це був не єдиний концерт. А 28 травня на телеканалі «М1» відбудеться в прямому ефірі марафон, де виступатимуть групи-переможці з усіх регіонів. Буде створено журі, до складу якого входитимуть представники телеканалів, радіостанцій та інших ЗМІ. На переможців фестивалю чекають багато гарних, а головне корисних подарунків.
Дізель: У чому «плюс» для молодих музикантів, артистів? Вони залишаються самими собою, займаються улюбленою справою. При цьому в них ніхто не забирає документів, не зачиняє в закритому приміщенні, не підглядає за ними. Ніхто не робить з рокерів — реперів, а з реперів — попсовиків тощо. Ми не збираємося ставити над учасниками фестивалю експериментів. Усе відбуватиметься в прямому ефірі, в тому числі голосування. Хлопці будуть грати наживо. Гадаю, що для них головний приз — виступити з легендами світової рок-сцени на одному майданчику. На наш погляд,— це добра справа. Закликаємо усіх підтримати нас!
— Тарасе та Максиме, ви берете участь у фестивалі. Які враження?
Тарас Візний: Хочу подякувати організаторам за такий фестиваль. Я довго чекав, щоб хтось нарешті взявся за таку справу — розкрутити нікому не відомих музикантів. Наші радіостанції й телебачення «забиті» музикою та іншими речами, які нам диктують. Дякую за змогу, яку надаєте таким музикантам, як ми. Дуже радий, що маю можливість показати свою музику великій кількості слухачів. Ми були на цьому фестивалі минулого року, але вирішили і цьогоріч узяти участь. Сам фестиваль, його організація нам сподобалася. Панує дружня атмосфера, хоч це і змагання. Я в захопленні від того, що кумир мого дитинства Дізель потиснув мені руку.
Щодо минулорічного фестивалю, то мені запам'ятався концерт Coolio, який ми відвідали. Це було щось дивовижне. Сподіваюся, що цього року буде ще краще. На фестивальних вечірках музиканти різних течій на своїх інструментах імпровізують. Відчувається єдність молоді. Всі стають рівноправними, ніхто не звеличує себе перед іншими та не відчувається різниця між стилями. За свою музичну кар'єру я брав участь у кількох музичних фестивалях, тому маю з чим порівняти. Однозначно: цей фестиваль — найкрутіший!
Максим Богут (DJ Westa): Цьогоріч прямим конкурентом фестивалю Summer Sound Griboffka є фестиваль «Казантип», котрий позиціонується як пляжний, але який скоротив свою програму до тижня. На підтримку заходу, що проводить «Грін Грей», хочу сказати, що за цим фестивалем майбутнє, бо на ньому звучить незвичайна електронна музика. Це кажу як ді-джей, котрий любить електронну музику. Позитивним акцентом фестивалю є те, що звучить жива музика, незалежно від стилю, жанру. Я також мав можливість бути з Тарасом торік на фестивалі й він мені сподобався. Сподіваюся, що цього року буде все набагато крутіше. І буде багато людей, які підтримають учасників фестивалю.
— «Грін Грей» свого часу також брав участь у різних фестивалях і конкурсах. Що стало поштовхом до популярності групи?
Мурік: Від 1993 року ми почали збирати багатий урожай призів і нагород на різних фестивалях як локального, так і міжнародного значення. Першою ластівкою став для нас столичний фестиваль «Живий звук-93». У 1994-му на фестивалі «Білі ночі» в Пітері нас відзначив спеціальним призом канал MTV, після чого наша група почала регулярно навідуватися до Лондона «в гості до MTV». У 1996 р. ми виграли Гран-прі на московському «Поколінні». Це стало поштовхом для нашої групи. Ми популярні не лише в Україні, а й у Росії. До речі, суть фестивалю аналогічний до нашого. Ми виграли обкладинку в журналі «Ом» і відеокліп. Його почали крутити на телеканалі, на радіостанції поставили пісню. Практично за кілька тижнів група «Грін Грей» стала відомою.
Плекаю надію, що це чекає і наших молодих музикантів, яких ми вирішили підтримати та розкрутити. Восени 1997 року ми брали участь у великому альтернативному фестивалі з Faіth No More у ролі хедлайнерів. Це особлива честь для Дізеля, котрий починав музичну кар'єру з фанк-металу. А ще за рік у рідному Києві «розігрівали» The Prodіgy. Список знаменитостей, разом із якими ми грали, постійно поповнюється: A-Ha, Whіtesnake, Run D.M.C. і Snap.
— Серед ваших перемог є і статус «Найкращої української групи-2009». Чи відчуваєте себе найкращими на музичному Олімпі?
Мурік: Так, за версією музичного телеканалу MTV European Music Awards'2009, ми вибороли перемогу як «Найкраща українська група» (Best Ukrainian Act). Нас це спонукало працювати ще наполегливіше. Ми і нині не сидимо, склавши рук, самі розвиваємося і надаємо змогу стати популярними молодим людям, які мають що сказати українським прихильникам музики.
— Ваші побажання талановитій музичній молоді.
Дізель: Слухати лише якісну музику!
Мурік: Бути активними, тоді зможете досягнути високих музичних вершин.

Розпитувала Інна БОРИСОВА
також у паперовій версії читайте:
  • СТАРТУВАЛА «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА»
  • АНДРУХОВИЧ ВИРУШАЄ В «ЛЕКСИКОН-ТУР»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».