Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЙОГО НЕ КУПИШ, АЛЕ МОЖНА ЗБЕРЕГТИ Й ПРИМНОЖИТИ
Нещодавно Держкомстат України сповістив, що українців стало менш ніж 46 млн. А у 1991 році, нагадаю, нас було понад 52 млн. Причин, що призвели до цього, багато. Проте не останнє місце серед них посідають шкідливі звички, притаманні, на жаль, більшості наших громадян.
Що шкодить нашому здоров'ю? Які захворювання найчастіше провокують зловживання алкоголем, тютюнокурінням? Як продовжити свій вік?
На ці та інші, не менш злободенні запитання, я попросив відповісти члена-кореспондента Національної академії медичних наук, доктора медичних наук, професора Миколу Поліщука.

7 КВІТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ'Я
— За тривалістю життя громадян Україна посідає одне з останніх місць в Європі,— зазначає Микола Єфремович.— Найбільше дошкуляють серцево-судинні, онкологічні хвороби. Наприклад, лише рак щороку «з'їдає» близько 90 тисяч співвітчизників, а майже 160 тисяч захворюють.
— Але ж онкологічна захворюваність зумовлена багатьма чинниками...
— Так. Ученими доведено взаємозв'язок між онкологією і багатьма шкідливими звичками. Найчастіше на рак горла, легенів, шлунка хворіють саме курці, шкодячи здоров'ю оточуючих. Бо так зване пасивне куріння є не менш небезпечним, ніж активне. Коли проаналізувати статистику смертності серед курців, то з'ясується, що ця звичка вкорочує їм життя на десять–п'ятнадцять років.
В Україні інсульт щороку відбирає життя у понад ста тисяч громадян. Серед основних чинників, що провокують його,— зловживання алкогольними напоями. Нагадаю, що офіційно в нашій країні близько мільйона громадян, хворих на хронічний алкоголізм. Але ж це офіційно, насправді їх значно більше. Незалежні експерти зазначають, що рахунок йде на два-три, а то й більше мільйони.
Ми дожили до того, що спокійно реагуємо на п'яних підлітків, які все частіше з'являються на наших вулицях. Уживаючи алкоголь, вони не лише руйнують своє здоров'я, а й поповнюють лави так званих антисоціальних елементів, сприяючи зростанню злочинності. Прикро, але останнім часом кількість шинків, де продають дешеве алкогольне пійло, зростає в геометричній прогресії. Це теж сприяє алкоголізації населення.
— Чому пійло?
— Тому що в більшості з них продають фальсифіковані спиртні напої. Якщо нормальна, якісно виготовлена горілка негативно впливає на більшість наших органів, то що говорити про ту, яку виготовляють в підпільних цехах із грубими порушеннями технологічного процесу? Про масштаби поширення в торговельній мережі алкогольного фальсифікату можна лише здогадуватися, бо реальних ніхто не знає ні в МВС, ні податковій міліції. Якщо взяти до уваги навіть кількість вилученого фальсифікату, про що нам час від часу повідомляють правоохоронні органи, то стане зрозуміло, що його кількість вимірюється мільйонами декалітрів.
У нас сила-силенна правоохоронних, контролюючих органів, котрі мають визначати, продукти якої якості продають в торговельній мережі. Незважаючи на те, що навіть п'янички знають якої якості їм пропонують товар, наглядові структури «не помічають» цього неподобства. Допоки люди, котрі наживаються на здоров'ї своїх співвітчизників, почуватимуться як риба у воді, допоки нас меншатиме. Під ними, на моє переконання, має горіти земля.
— Я знаю, що Ви, Миколо Єфремовичу, вивчали досвід різних країн світу щодо популяризації здорового способу життя. Чи прийнятний він для України?
— Він не лише прийнятний, а й, зважаючи на демографічну ситуацію, конче необхідний. Звісно, з урахуванням деяких особливостей, притаманних нашому суспільству, зокрема менталітету.
У Фінляндії, скажімо, за рахунок посилення пропаганди здорового способу життя, що змусило багатьох людей переглянути ставлення до власного здоров'я, підштовхнуло їх до занять фізкультурою, спортом, тривалість життя зросла в середньому на шість–вісім років. Сталося це не за день і не на порожньому, як мовиться, місці. За кілька років у країні було збудовано тисячі стадіонів, спортивних залів і майданчиків, басейнів. При цьому з телеекранів відомі громадські діячі, спортсмени на власному прикладі доводили переваги здорового способу життя. Водночас держава вдалася до жорсткого обмеження споживання алкоголю, тютюнових виробів. Але не так бездумно, як це було зроблено в середині 80-х років у СРСР.
Подібне відбулося і в Японії, яка за тривалістю життя громадян посідає одне з перших місць у світі. Прийнято вважати, що це зумовлено тим, що люди споживають багато морепродуктів. Так, вони важливі, але зусилля з боку держави, спрямовані на сповідування громадянами здорового способу життя, допомогли його значно продовжити. І це в країні, населення якої теж, як і українці, зазнало шкідливого впливу радіації.
Нині здоров'я нашої молоді вкрай незадовільне. Про що можна говорити, коли на уроках фізкультури, не витримавши незначних фізичних навантажень, помирають підлітки? Отже, потрібно змалку прищеплювати дітям любов до спорту, щоб вони загартовували дух і тіло. Для цього надто мало що робиться. В багатьох школах, насамперед у сільській місцевості, немає не те що спортивних залів, а й елементарних майданчиків.
Причина поширення шкідливих звичок — низька культура населення. Бо освічена, всебічно розвинена людина не буде задля затяжки тютюновим димом, зайвої чарки горілки піддавати власне життя ризику.
— Тут можу заперечити Вам, оскільки, як відомо, ці згубні звички притаманні багатьом відомим людям, котрим не відмовиш у високому інтелекті. Насамперед із числа творчої інтелігенції.
— Винятки завжди були, є і будуть, в тому числі стосовно шкідливих звичок. Скажу більше, навіть завзятий курець може пережити того, хто ніколи не курив. Проте це не закономірність, а приємний виняток.
Щодо письменників, артистів, серед яких чимало шанувальників Бахуса, скажу таке. Згадайте, у скількох чудових артистів, письменників оковита відібрала життя у розквіті, скільки романів вони не написали через неї, скільки ролей не зіграли?!
— Дехто говорить, що пиятика здавна була в пошані серед українців, мовляв, козаки не уявляли життя без медовухи...
— Той, хто так каже, свідомо вводить в оману суспільство. Наші предки ніколи не були пропащими п'яницями, для яких оковита була милішою за весь білий світ. Щоб у цьому переконатися, достатньо почитати наших класиків. Щодо козаків, то вони, звісно, дозволяли собі, як мовиться, погуляти на широку ногу. Але тільки після успішних справ. Коли б вони були такими гультяями, то хіба отримували б стільки перемог над ворогами?
— І все ж, пане Миколо, надто багато залежить від людини. Чи не так?
— Цілком згодний. Ми, принаймні більшість пересічних громадян, звикли в усіх проблемах звинувачувати державу, суспільство — кого завгодно, тільки не самих себе. А починати потрібно передусім із себе. Хіба ми не знаємо про шкідливість куріння, алкоголю? Знаємо. Але мало хто відмовляється від тютюну і оковитої.
Як відпочиває значна частина українських чоловіків? Лежачи на канапі й з пляшкою пива, дивлячись футбол чи інші телепередачі. А якщо на природі, то обов'язково із шашликами і спиртним, що теж не додає здоров'я.
Понад 30 відсотків населення України страждає на ожиріння, яке провокує чимало хвороб, зокрема серцево-судинні, призводячи часто до летальних випадків. Невипадково перед кабінетами лікарів-кардіологів ви помітите багато людей з надмірною масою тіла. Серед моїх знайомих є чимало таких, які, схуднувши на 10–15 кілограмів, відмовившись від алкоголю або суттєво знизивши його вживання, забули про підвищений артеріальний тиск, задишку, інші проблеми зі здоров'ям. Тепер шкодують, що не зробили цього раніше.
Скажу більше, відомі випадки, коли люди, змінивши спосіб життя, уникали хірургічних операцій, які, здавалося, були неминучі, в тому числі таких серйозних, як аортокоронарне шунтування чи стентування коронарних артерій, проживаючи ще десятки років.
Більшість з нас — заручники малорухливого способу життя, лінуючись навіть подолати кілька десятків сходинок, використовуючи для цього ліфти. Між тим кожна людина має долати в середньому п'ять-шість кілометрів щодня пішки.

Інтерв'ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • НА ПОРОЗІ — «ФІНСЬКИЙ» ГРИП

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».