Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
КОЖЕН П'ЯТИЙ МОЛОДИЙ УКРАЇНЕЦЬ — БЕЗРОБІТНИЙ

В Україні кожна п'ята молода людина у віці до 24 років є безробітною.
Про це сказав, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага на прес-конференції, яка відбулася під час національного тристороннього «круглого столу» «Гідна праця для молоді», проведеного Міжнародною організацією праці.

«В Україні у сфері молодіжної зайнятості, особливо у віковій групі 15–24 років, спостерігається високий рівень безробіття — майже 20%. Це надзвичайно тривожний показник з огляду на те, що рівень безробіття в нашій державі, визначений за методологією МОП, становить 7,8%»,— зазначив Василь Надрага.
Водночас, за словами урядовця, фахівці констатують і низький рівень зайнятості цієї вікової групи — «близько 35 відсотків». Крім того, залишається високим рівень неактивної молоді. «Частка молодих людей, які не працюють і не вчаться, в Україні становить майже 19 відсотків»,— констатував урядовець.
Зазвичай молоді українці при виборі майбутньої професії орієнтуються на її престижність, а не на реалії ринку праці, внаслідок чого 37% випускників вищих навчальних закладів працевлаштовуються не за спеціальністю.
«Сьогодні у професійному самовизначенні молодої особи провідну роль відіграє «престижність професії». Тобто, людина спрямовується на одержання диплома, а не на адаптацію до реалій ринку праці. Водночас 37% випускників вузів працевлаштовуються не за набутою спеціальністю»,— зауважив В. Надрага.
За його словами, нині перед урядом стоїть складне завдання — протидіяти цим негативним тенденціям і формувати робочу силу нової якості. «Роботодавець зараз потребує компетентного, професійно мобільного, вмотивованого, адаптивного, реалістично налаштованого працівника, і наше завдання як держави створити умови для його професійного становлення та зростання. Передусім необхідно кардинально змінити принципи державного замовлення на підготовку кадрів»,— наголосив урядовець.
На переконання Надраги, замовлення на підготовку фахівців має формуватися за участю місцевих органів влади, галузевих міністерств, об'єднань роботодавців, виходячи з потреб регіональних ринків праці.
«Недостатній рівень зв'язку між освітою та ринком праці спричиняє дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Так, випуск навчальними закладами фахівців з вищою освітою більше, ніж удвічі, перевищує випуск робітничих кадрів»,— резюмував перший заступник міністра праці.
В. Надрага висловив переконання, що проголошені Президентом нові соціальні ініціативи та їх реалізація стануть запорукою ефективних змін у соціальній політиці держави. «Поступове впровадження нової соціальної політики вплине не тільки на виправлення механізмів перерозподілу доходів, подолання глибокого майнового розриву серед населення, а й сприятиме його ефективній зайнятості, в тому числі молоді»,— наголосив урядовець, додавши, що найближчим часом Мінсоцполітики презентує проект нової редакції Закону України «Про зайнятість населення».

Наталія АНДРУСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НАРОДЖУВАНІСТЬ: ВІДСТУПАТИ НЕМА КУДИ
  • ЗБІЛЬШУЮТЬСЯ СОЦІАЛЬНІ СТАНДАРТИ
  • 13,2 МЛН МАЮТЬ ПРАВО НА СОЦІАЛЬНІ ПІЛЬГИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».