Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЄВРО: МІЖ СОЦІАЛЬНИМИ КОНФЛІКТАМИ ТА ПОЛІТИЧНИМИ ПРОЦЕДУРАМИ
Підписана три тижні тому Угода про фіскальний союз у межах Євросоюзу опинилася на порядку денному національних парламентів. Упродовж наступних двох або навіть трьох кварталів потрібно пройти процедуру ратифікації цього документа. Вона буде різною у країнах — членах Євросоюзу.

Зокрема, Ірландія знову збирається з цього приводу провести референдум. Наразі ніхто не може сказати, як проголосують ірландці, стомлені тривалим балансуванням своєї країни на межі дефолту. Нагадаємо, що Велика Британія, Чехія та Угорщина взагалі не підписали цього документа, тому проблема порятунку спільної європейської грошової одиниці євро залишається справою переважно тих країн ЄС, які користуються нею замість національних грошових одиниць.
Негативно на процес ратифікації впливає той факт, що Франція зараз перебуває у фазі парламентсько-президентської виборчої кампанії, тому нинішній склад Національних зборів навряд чи візьме на себе політичну відповідальність в останні місяці своїх повноважень ратифікувати такий важливий документ. Несподіване послаблення внутрішньополітичних позицій німецького канцлера Ангели Меркель змушує її шукати з приводу цієї ратифікації підтримки в опозиції, принаймні у верхній палаті парламенту бундесраті.
Але найбільш серйозні проблеми для євро створюють не стільки суперечливі політичні процедури ратифікації документа, який прописав «ліки» для євро, скільки гострі соціальні конфлікти в найбільш проблемних країнах. Зокрема, жорсткі заходи, спрямовані на скорочення соціальних витрат, спровокували запеклі загальні страйки в Португалії, Італії та Іспанії.
Набирає обертів парламентська виборча кампанія в Греції. Грецькі політичні партії вимушені реагувати на емоційні антиєвропейські настрої більшості співгромадян. Останні ображені різким скороченням соціальних стандартів свого життя. Найгірше, що може статися з Грецією після виборів,— це такий строкатий політичний склад парламенту, що «технічному урядові» доведеться правити країною принаймні до кінця поточного року, адже нові парламентські партії Греції навряд чи будуть спроможні швидко сформувати нову правлячу урядову коаліцію. Це означатиме, що непопулярні заходи реформ у Греції не матимуть абсолютної демократичної легітимності.
Зрозуміло, що всі ці тенденції продовжують негативно впливати на настрої європейських фондових та фінансових ринків і вкотре «напружують» курс євро до долара. Отже, ще зарано впевнено говорити про подолання хвороб спільної європейської грошової одиниці, оскільки процес «лікування» все ще залежить від різних нюансів у позиціях консиліуму «лікарів».
також у паперовій версії читайте:
  • ГЛОБАЛЬНІ ЯДЕРНІ ВИКЛИКИ
  • У БАГДАДІ НЕ ВСЕ СПОКІЙНО
  • АФГАНСЬКИЙ ЗЛАМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».