Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯКЩО В «НЕБЕСНІЙ КАНЦЕЛЯРІЇ» МАГНІТНІ БУРІ, ТО В ЛІКАРНЯХ — «АНШЛАГ»
Цьогорічна зима з відчутними температурними стрибками вклала чимало наших співвітчизників на лікарняні ліжка із судинними кризами, а іноді з інсультами та інфарктами.

Що ж діється з організмом при магнітних бурях та температурних стрибках погоди? Про це наш кореспондент веде мову із заступником директора Інституту нейрохірургії, академіком НАМН, професором, доктором медичних наук Віталієм Цимбалюком.
— Віталію Івановичу, цьогоріч, як здається ніколи раніше, наші співвітчизники скаржаться на Її Величність «матінку погоду», котра спричиняє погане самопочуття як у людей старшого віку, так і молодшого.
— Звичайно, такі речі у природі трапляються. Вони нечасті, але з певною періодичністю відбуваються. І звичайно ж у цей період усе живе відповідно починає реагувати на такі зміни. Тому що кожен живий організм добре почувається до того часу, поки в нього є так звана стабільність — гомеостаз. А це означає, що в людини стабільний тиск, пульс, кровотік, відповідна кількість еритроцитів, електролітів, мінералів тощо. Коли всі ці фактори стабільні, то й людина почувається добре.
Але стабільність є тоді, коли у навколишньому середовищі, у першу чергу,— відповідна температура і немає значних магнітних бур. І низька температура, і висока негативно впливають на людину. За високої температури з організму випаровується багато води і відбувається згущення крові. Як наслідок — одні проблеми. Холод викликає інші реакції: спазмування судин, порушення кровообігу, насамперед у кінцівках.
— Медики говорять, що саме за аномальних кліматичних умов — великої спеки та наднизьких температур, усе частіше стаються інсульти, інфаркти, мозкові порушення, серцеві спазми тощо.
— Якраз такі судинні перепади, коли, скажімо, та ж кров, яка повинна бути у верхніх чи нижніх кінцівках, концентрується в інших ділянках організму, призводять до перевантаження серця, судин, мозку, до зміни тиску, і людина відразу почувається зле. Особливо небезпечні такі ситуації для хворих на атеросклероз, бо спазмування судин спричиняє виникнення крововиливів та ішемічні порушення. А тривалий спазм судин будь-де призводить до того, що певні тканини серця чи мозку не доотримують крові, внаслідок чого виникають ішемічні порушення або ж інфаркти. Отож люди цієї категорії повинні намагатися бути у більш комфортних умовах, щоб не наражати себе на небезпеку.
Хочу зазначити, що при високих і низьких температурах насамперед страждають діти, організм яких ще не пристосований до таких кліматичних умов. А також люди старшого віку — понад 60 років, у проміжку від 15 до 55 — люди міцніші, і менше реагують на атмосферні зміни.
— Що робити тим, хто почав раптово погано переносити як спеку, так і низькі температури?
— Це і складно, і не дуже. Складно тому, що ми не можемо вплинути на погоду. А не складно тим, що у морози чи у велику спеку не варто людям, які страждають на таку патологію, піддавати організм ризику — виходити на вулицю. Коли я їду містом, то з великим подивом відзначаю, що багато молоді, та й людей старшого віку у холодну і навіть дуже холодну погоду ходять без головного убору. Це просто нонсенс! Адже вони нехтують своїм здоров'ям, не усвідомлюючи, до яких ускладнень ця необачність може призвести. Відомо, що найбільше тепловиділення у людини йде через голову та шию.
Люди «заробляють» собі купу проблем із здоров'ям через те, що ходять взимку з непокритою головою. Така легковажність може закінчитися синуситами, які спричинюють менінгіти, менінгоенцефаліти, абсцеси мозку, найрізноманітніші стани, які погано лікуються.
— Віталію Івановичу, нещодавно на Сонці сталися надзвичайно потужні спалахи, які, досягнувши Землі, викликали подекуди незвичайне блакитно-рожеве сяяння атмосфери (чого раніше ніколи не спостерігалося). Учені не змогли розгадати цю таємницю природи. Водночас ударили найбільші морози. Велика кількість людей почувалася зле — різко підвищувався або знижувався тиск, паморочилося в голові, з'являлася млявість. А що кажуть медики з цього приводу?
— Коли на Сонці сталися величезні спалахи, які досягли Землі, то ми, як біологічні істоти, відповідно реагуємо на них. Насамперед люди із серцево-судинними захворюваннями і, звичайно ж, діти. Можна сказати, що це група метеозалежних, тобто, їхнє самопочуття залежить від примх природи.
— А що відбувається в організмі людини, який так реагує на природні катаклізми?
— Якщо суто з фізичної точки зору розглядати, то у нас по судинах рухається кров, що складається з еритроцитів, у яких багато заліза. І тому підвищення магнітного поля Землі впливає на залізо еритроцитів і відповідно циркуляцію крові. Якщо уповільнюється її рух, серцю доводиться працювати з більшим навантаженням. Якщо ж у людини спазмуються судини у певних ділянках голови, шийних артеріях, то мозок не доотримує необхідної кількості крові. І тоді автоматично серце починає працювати з більшим напруженням, що призводить до підвищення артеріального тиску. А це спричинює перенапруження судин, і якщо вони хворі, то може статися крововилив, тобто геморагічний інсульт. І взагалі, кожне перевантаження — серцеве, м'язове, судинне викликає дискомфорт. Перші його ознаки — біль у голові, сонливість, запаморочення, втомлюваність — свідчать про те, що в організмі відбуваються збої.
— Як діяти пацієнтам у цій ситуації?
— У першу чергу, звичайно, звернутися до відповідних фахівців — перевірити стан судин головного мозку. Зробити аналізи крові, в тому числі — біохімію. За результатами обстежень, спеціалісти визначать, якими препаратами потрібно лікуватися.
— А народні методи допомагають?
— Народні методи — контрастний душ, відвідування басейну — позитивно впливають на стан судин. Однак не всім підходить таке лікування. Тим, хто з певних причин не може цього робити, щоранку варто було б обтиратися прохолодною водою. Це один із хороших факторів загартування організму.
Рекомендується щодня занурювати ноги у воду літньої температури. Це теж допомагає організмові опиратися хворобам, бо, як я вже казав, насамперед від холоду страждають кінцівки. Адже за низької температури на руки можна одягнути рукавички, кудись їх сховати. А коли ви перебуваєте на морозі, то ваші ноги замерзнуть у першу чергу. Давно доведено, що коли перемерзають ноги, то це впливає на імунну систему. І більшість людей одразу реагують запаленням горла. Був такий відомий експеримент: учені навмисне заражали курячою чумою птахів, але ті не хворіли. А потім, коли поставили частину курей у холодну воду, вони почали хворіти. Це свідчить про те, що холод знизив імунітет у курей.
Тому перше правило: у холодну пору року одягатися слід по погоді. Друге — не перебувати тривалий час на морозі, бо людина може промерзнути, сама того не відчувши.
— Деякі люди надворі підсвідомо закутують навіть ніс. Це так важливо?
— Я б радив це робити всім під час сильних морозів. Бо повітря, яке видихається, тепле і частково зберігається під шарфом, і нове повітря вдихається не таким холодним. Це зберігає верхні дихальні шляхи від запалення. Бо, знову ж таки, якщо вдихаємо дуже холодне повітря, то відповідно на це реагують судини. Вони звужуються, кровотік погіршується, значно знижуються захисні можливості організму. Мікроби, що населяють наше тіло, починають неймовірно активізуватися.
— Учені багато говорять про вплив стресів на здоров'я людини, зокрема і на стан судин.
— Давно доведено, що стреси, а особливо довготривалі, пов'язані з хворобою та смертю близьких, негативно впливають на організм. А це позначається на імунній системі. І якщо вчасно не допомогти людині, то в неї виникає ціла низка захворювань, навіть онкологічних.
— То як швидше вирватись із лещат подібних проблем?
— Окрім медикаментозних засобів і загартовування організму, дуже важливі позитивні емоції. Закохатися!
— Ви це серйозно?
— Звичайно. Насправді імунітет зміцнюється, коли людина закохана. Позитивні емоції завжди сприятливо впливають на стан здоров'я людини. Медиками давно було помічено, що у переможців рани загоювалися швидше, і одужували такі поранені значно швидше.
Позитивні емоції стимулюють вироблення в організмі статевих гормонів, а вони відіграють величезну роль — впливають на нейромедіатори, тобто такі речовини, що відповідають за діяльність мозку, пам'ять, активність, мову. Якщо їх мало, то ми ніби уповільнюємося у своєму життєвому ритмі, а коли їх багато — людина стає активнішою, вона немов літає. Недарма кажуть, що любов окрилює. До речі, закохані люди і холод переносять краще.
— Хотілося б ще запитати Вас про незбагненну для пересічної людини «сіру» речовину в нашій голові — мозок. Адже саме він відповідає за пам'ять. І чому в одних вона чудова до глибокої старості, а інші забувають імена своїх близьких, часом цілком елементарні речі, хоч ще зовсім не старечого віку.
— Ця тема може бути предметом розмови не на годину. Вивченню пам'яті присвячено багато наукових праць. Вважається, що в роботі довготривалої та короткотривалої пам'яті беруть участь ДНК та РНК. А останні наукові розробки свідчать ще й про те, що на роботу пам'яті дуже впливають стовбурові клітини, особливо нейрогенні. Містяться вони у скроневих ділянках мозку. Якщо організм «виробляє» їх достатню кількість, то пам'ять зберігається до глибокої старості. Проте варто зазначити, що головний фактор хорошої пам'яті — постійне її тренування. Тобто слід багато читати, вчити мови, вірші, пісні тощо, але не перевантажувати.
— Є наукові твердження, що людина використовує свій мозок всього на чотири відсотки.
— Одні науковці кажуть, що на чотири відсотки, інші — що на шість чи одинадцять... Людство свій мозок дійсно використовує далеко не на повну потужність. Через те, що матінка природа більше його зберігає для різних «катастроф». Та навіть якщо людина використовує його лише на 10–12 відсотків, то вона вже може творити чудеса!

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • КОКТЕЙЛЬ ДЛЯ СЕРЦЯ
  • ГЛАУКОМА — ЦЕ СЕРЙОЗНО!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».