Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УВАГА: ДІТИ!
ЧИ СМАКУЄ ПІДЛІТКОВІ БУТЕРБРОД ЗІ СПРЕДОМ?
Харчування дітей у школах давно стало темою, найбільш обговорюваною батьками. Зрештою, це і не дивно, адже від того, які продукти споживає дитина, залежить її здоров'я. Тому коли народний депутат України Леся Оробець ініціювала проведення моніторингу діяльності тендерних комітетів, то результати зацікавили споживачів освітніх послуг. А хто ці споживачі? Батьки, котрі, відправляючи дітей до школи, хочуть зустріти їх здоровими.

Дешева рибка— погана юшка
Представник Центру політичних студій та аналітики у Рівненській області Володимир Зиль розповів про роботу над проектом, завдяки якому громадськість одержала інформацію про діяльність освітянських тендерних комітетів.
Серед типових порушень дослідники назвали такі: у місцевих ЗМІ не було оголошення про проведення тендерів; продукти закуповували на весь рік, що призводить до неефективного використання бюджетних коштів; ціни на деякі продукти харчування свідомо завищували. Так, улітку закуповували капусту за...17 грн. «Пощастило» і школярам трьох загальноосвітніх закладів Рівного, які посмакували бутербродами з маслом. До його складу «чомусь» потрапили... ізомери. Як зазначали учасники тендерного комітету, дітей часто частували не маслом, а замінником низької якості — спредом.
На думку Володимира Зиля, якби тендерні комітети закуповували продукти не на рік, а на короткий період, це дозволило б уникнути перевитрат бюджетних коштів. Учасників тендерного комітету дивувала позиція місцевих чиновників, які неохоче йшли на контакт із представниками громадськості. «Електронні адреси районних держадміністрацій, розміщених на сайті Чернігівської ОДА, у 70% неправильні,— зазначив активіст Сергій Семененко.— Деякі адміністрації невчасно давали відповідь на запитання. Найбільше здивувала Городянська адміністрація, яка порадила шукати відповіді... в мережі інтернет».
Поки дорослі шукатимуть відповіді, дітям потрібно харчуватися,— гнівається народний депутат Олеся Оробець.

Мало каші з'їв!
Хоч дорослі обізнані з правилами харчування, але часто самі ними нехтують. Бажає, мовляв, дитина поласувати гамбургером і картоплею фрі, то чому б не почастуватися? І то добре, якщо «синтетична їжа» буде нечастим гостем на обідньому столі. Оскільки склад їжі впливає на деякі функції мозку і організм загалом, то ставитися до неї слід відповідально.
Батьки мають звертати увагу на якість їжі, вміст у ній білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів. Для нормального розвитку організмові потрібні білки, які слугують матеріалом для росту і відродження (регенерації) тканин. Тому діти повинні отримувати білки, котрі містяться в яйці, м'ясі, молоці, сирі, рибі. Але не вуглеводи, яких багато в солодощах, макаронах, картоплі. Для повноцінного розвитку дитячого організму потрібні вуглеводи, які є в різних крупах. Оскільки каші засвоюються довше, дитина довше відчуває ситість, немає необхідності в постійних перекусах. І вага тримається в нормі. Тому маленьким школярикам і старшокласникам каші не завадять. Вони корисні ще й тому, що сприяють збалансованому харчуванню і допомагають уникнути ожиріння.
Саме ожиріння називають супутником сучасної цивілізації. Надлишкові калорії накопичуються в найбільш життєво важливих органах: серці, печінці, нирках. Якщо надлишок ваги перевищує норму на 10%, це вважається ожирінням першого ступеня, на 20–50 — другого, понад 50% — третього ступеня.
Найдоцільнішим вважається чотириразове харчування у певні години. Проміжок між прийомами їжі не має перевищувати чотири-п'ять годин. За калорійністю сніданок мусить становити 30–35% денної норми, обід — до 40–45, вечеря — 20–25%. Стародавні римляни починали обід з яєць і закінчували фруктами, це мало своє пояснення. Адже яйця багаті білками, а фрукти — вуглеводами, вітамінами і дубильними речовинами. Якщо білки потрібні для організму як постачальники будівельного матеріалу, то жири, вуглеводи і вітаміни «насичують» організм енергією.
Лікарі б'ють на сполох: щороку збільшується кількість підлітків, хворих на діабет. Тому цукерки слід замінити фруктами. Крім того, у раціоні школяра повинен бути йод, тож лікарі радять купувати йодовану сіль і не забувати про морепродукти. Білки і жирні кислоти містяться у морській рибі (лососі, сардині, тунці). Замінити рибу можуть мигдальні й волоські горіхи, багаті на ці елементи. Якщо у вас немає запасу корисних горішків, напевно, знайдеться гарбуз. Цей королівський жовтогарячий овоч може замінити горіхи і рибу. Тому варіть гарбузову кашу.
Морська риба, горіхи, кабачки — джерело активної діяльності мозку. Не забуваймо, що морську рибу, яйця корисно вживати, аби пам'ять була доброю.

Пийте воду, ласуйте шоколадом
Якщо підліток роздратований і засмучений, то поліпшити настрій допоможуть темно-зелені овочі, нежирні сири, авокадо, горіхи і банани. Оскільки головний мозок на 80% складається з рідини, то коли її не вистачає, найперше потерпає мозок. Дитина швидко втомлюється і скаржиться на головний біль. Науковці свідчать: діти, які п'ють достатньо води і не відчувають спраги, краще запам'ятовують навчальний матеріал. У навчальних закладах за кордоном учень повинен мати з собою пляшечку води, щоб на уроці він міг утамувати спрагу. Учням початкової школи протягом дня рекомендують випивати 1,5 л води, у віці від 10 до 13 років — 1,75 л; підліток повинен пити таку саму кількість води, що і доросла людина — приблизно 2 л.
Батьків часто непокоїть, чи треба іти на поводу в дитини, коли вона просить шоколад? Малі ласуни недаремно полюбляють шоколадки, адже вони містять вуглеводи — найважливіше джерело енергії. Діти багато рухаються, витрати енергії треба поповнювати. З цієї точки зору солодощі корисні дітям (єдиний виняток — малюки, які страждають на алергію). В шоколаді є антиоксиданти — речовини, що добре впливають на імунітет, обмін речовин, запобігають розвитку атеросклерозу, серцево-судинної патології, інфекційних хвороб. Боби какао містять флавоноїди (ті самі, що входять до складу багатьох овочів). Шоколад сприяє виробленню гормону серотоніну (брак цієї речовини призводить до депресії).
Учені спростовують поширені міфи про шкідливість шоколаду. Насправді він багатий на цукор і жири, крім того, містить калій і магній. Хоч шоколад має багато жирних кислот, але таких, які вважаються корисними (тобто не підвищують рівень шкідливого холестерину). Щоб уникнути ризику руйнування зубної емалі, достатньо чистити зуби щоразу після того, як з'їли солодощі. Утім, зрозуміло, що в усьому треба дотримуватися міри.

Органік — це життя
Останнє стосується і захоплення органічними продуктами. І хоч вони стають дедалі популярнішими, для переважної більшості українських родин вони недоступні, бо дорого коштують. Чому органічні продукти популярні? Тому, що є більш безпечними, здоровими та поживними. Загалом термін «органік» характеризує методи натурального вирощування та переробки рослин і утримання тварин. Щоб одержати органічний статус виробництва, фермер має дотримуватися дозволених стандартами специфічних умов ведення господарства.
«Оскільки органічні сільськогосподарські культури мають вирощувати у «живому» здоровому ґрунті, фермерам заборонено використовувати синтетичні пестициди, мінеральні добрива, ГМО. Усі процеси органічного виробництва регулярно інспектують органи, що видають сертифікат,— пояснює голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.— Ці продукти завжди більш свіжі, бо мають нетривалий термін зберігання. Органічне тваринництво не використовує антибіотики, гормони та корми тваринного походження».
До речі, у прихильників здорової їжі є привід порадіти: Кабінет Міністрів затвердив регламент із екологічного маркування. Тепер, зокрема, забороняється використовувати написи на зразок «екологічно чистий», «екологічно сприятливий», «зелений».
Євген Милованов радить турботливим батькам уважно ставитися до вибору продуктів харчування і перш ніж купити фрукти та овочі, поспілкуватися з виробниками. Не завадить стежити за пропозиціями органічних магазинів, фермерських ринків і вимагати у продавця сертифікат на продукцію. Батькам, які купують дітям продукти швидкого харчування (чипси, сухі сніданки, батончики, десерти), слід пам'ятати, що вони можуть бути виготовлені з органічних інгредієнтів, містити багато солі, жирів і калорій. Тож не забуваймо про «підводні камені», які можуть підстерігати недосвідченого покупця. Особливо будьмо уважними тоді, коли йдеться про вибір продуктів для дітей.

Наталія ОСИПЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • «АЙПАДНА РУКА»
  • МАЛЮКИ І МОЛОКО
  • ПЕРЕВІРТЕ ЗІР СВОЇХ ЧАД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».