Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СЕЛЯНИ СКАЗАЛИ «ТАК!», А ЧИНОВНИКИ — «ПОБАЧИМО...»
На Полтавщині не вщухають пристрасті навколо події, яка може увійти в історію сучасної України, бо відображає спробу територіальної громади висловити власну думку всупереч тим, хто не проти підкорити собі органи місцевого самоврядування. Ідеться про місцевий референдум, який ще 20 листопада 2011 року провели в селі Лазірки Оржицького району.

Тоді в опитуванні брали участь понад 70% лазірчан, котрі мають право голосу, і майже 90% із них висловилися за... вихід їхнього села з Оржицького району та приєднання свого населеного пункту до сусіднього, Гребінківського.
Безпрецедентне рішення сільської громади викликало неабиякий резонанс, адже практично вперше в історії сучасної Полтавщини люди наважилися на рішучий крок, поставивши під сумнів здатність влади розв'язувати проблеми, які нагромадилися останніми роками в Лазірках.
Зокрема, там закрили лікарню, через це люди мають їздити до Оржицької ЦРЛ, яка за 60 км від села. Невдоволені селяни відсутністю регулярного автобусного сполучення з райцентром, перебоями в роботі телефонного зв'язку тощо. Натомість сусідній райцентр значно ближче до Лазірок і добиратися до Гребінки простіше. Та й до людей ставлення тамтешнього начальства людяніше, стверджують лазірчани. Невдоволення владою, яке назрівало в селі, вилилося в референдум, який, попри супротив районної влади, таки провели. Що далі?
— Чиновники проігнорували волевиявлення лазірчан і зробили вигляд, що опитування не було,— заявляє Василь Ільченко, сільський голова Лазірок, котрий разом з ініціативною групою за рішенням тамтешньої сільради організовував місцевий референдум.
Він, зокрема, розповів, що волевиявлення лазірчан затвердили на сесії сільради, як і належить за законом, і передали результати референдуму до Полтавської облради. За повноваженнями вона має звернутися до Верховної Ради України і передати документи про результати голосування. Проте, стверджує сільський голова, минуло кілька місяців, але папери припадають пилом у шухлядах обласних чиновників.
— Офіційної відповіді сільрада досі не отримала,— стверджує її голова.— Я намагався з'ясувати, чи розглядали результати нашого референдуму бодай на засіданні профільної комісії облради, але про це дізнатися не вдалося. Голова облради Іван Момот сказав, що про результати референдуму у Верховній Раді нібито знають. Чиновники ж «не помітили» волевиявлення жителів найбільшого у районі села...
Ситуацію в Лазірках прокоментував голова Полтавської обласної ради Іван Момот. Очільник представницької влади розповів кореспондентові «ДУ» газети таке:
— Точку зору жителів села Лазірки Оржицького району на питання, що стосується перспектив діяльності цієї адміністративно-територіальної одиниці, уважно відстежують та вивчають в обласній раді від самого першого звернення лазірківського сільського голови В. Ільченка. На кожен письмовий запит із цього приводу були вчасно надані відповіді.
Нині чинне законодавство України не дає чіткого тлумачення способу вирішення питання переходу сільської громади з підпорядкування одного району до іншого. Крім того, Законом України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» у ст. 46 визначено, що результати консультативного референдуму юридичної сили не мають, і його призначення полягає в установленні думки виборців щодо певного питання. Оскільки обласна рада діє лише в межах своїх повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, то немає юридичних підстав для розгляду сесією обласної ради ініціативи жителів села Лазірки, висловленої на консультативному референдумі.
Обласна рада як представницький орган місцевого самоврядування повністю поділяє бажання жителів села Лазірки Оржицького району досягнути вирішення питань, які їх турбують. Тому, по-перше, нами підготовлено відповідний запит на ім'я Голови Верховної Ради України В. Литвина з проханням допомогти законодавчо врегулювати питання, порушене громадою села Лазірки. По-друге, Полтавська обласна рада разом із Полтавською обласною держадміністрацією проводить постійну роботу з керівниками Оржицького району з метою максимально прискорити вирішення проблемних питань, які стосуються життєдіяльності мешканців села, не чекаючи змін територіально-адміністративного устрою району.
Проте в Лазірках мають свою думку щодо ролі обласного керівництва в легалізації результатів референдуму, інформує Василь Ільченко. Зокрема, у сільраді готують звернення до Президента України з проханням утрутитися в ситуацію і змусити обласне керівництво виконати делеговані чиновникам територіальною громадою повноваження; відправити документи з результатами опитування до Верховної Ради, де мають ухвалити рішення щодо ініціативи жителів Лазірок.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ з Полтави

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • СУСПІЛЬСТВО СТАЄ ПСИХІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИМ І АГРЕСИВНИМ
  • РЕЙТИНГ ПОЛІТИЧНИХ СИМПАТІЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».