Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НЕ ПОСКОВЗНУТИСЯ Б...
Зима в Україну завжди приходить несподівано для комунальних служб. Тротуари швидко перетворюються на ковзанки, які ніхто не поспішає чистити, а зверху з дахів будинків і балконів загрозливо звисають величезні бурульки. Зима — критичний період і для лікарів, тому що кількість звернень зростає в геометричній прогресії. Не дай Боже, постраждати комусь із вас. Проте якщо біда вже сталася, куди звертатися і чого чекати? З цими запитаннями ми звернулися до Анатолія Процика, доцента кафедри ортопедії і травматології НМАПО імені Шупика.

— Якщо з вами на вулиці сталося нещастя — ви посковзнулися, впали і відчуваєте гострий біль у кінцівці, обов'язково зверніть на себе увагу перехожих, попросіть допомогти. Ні в якому разі не намагайтеся самостійно усунути деформацію кінцівки, що виникла, при закритому переломі або вправити кістку, яка вийшла назовні, при відкритому.
При закритому переломі слід зафіксувати руку або ногу за допомогою пов'язки і шини. Їх можна зробити з підручних предметів — палиці, дошки, гілки, картону і навіть держака лопати. При накладанні шини треба захопити не менш як два суглоби вище і нижче від місця перелому. При відкритому переломі накласти на рану стерильну пов'язку. І якомога швидше доправити постраждалого до лікувальної установи.
— Які існують методики лікування переломів?
— Консервативне лікування передбачає закриту репозицію перелому (за наявності зміщення), тобто «ставлять на місце» відламки. Після точного з'єднання їх фіксують за допомогою гіпсових пов'язок, ортезів або скелетного витягування до формування кісткового мозолю.
— У яких випадках застосовують скелетне витягування?
— Найчастіше для лікування нестабільних — нестійких — переломів кісток гомілки і стегна. Гіпсову пов'язку і скелетне витягування також використовують, коли через тяжкий загальний стан постраждалого не можна застосувати оперативний метод лікування перелому, а також як тимчасову фіксацію відламків у передопераційний період.
— Які травми спостерігаються найчастіше?
— Перелом плеча, передпліччя (при падінні на лікоть або витягнуту руку), перелом щиколотки (найчастіша причина — взуття на високих підборах), перелом кісток кисті, чужорідні тіла у кисті (при падінні на витягнуті руки), перелом стегна (найчастіше у людей похилого віку), перелом куприка (якщо приземлилися на нижню частину спини, трохи вище сідниць), переломи колінних і ліктьових суглобів, вивихи, розтягнення. І нарешті струс головного мозку.
Тому передусім хотілося б побажати усім, а особливо людям похилого віку, виходячи на вулицю, бути особливо обережними.
— Обережність — це добре, але як діяти, коли вже падаєш?
— Коли відчуваєте, що падаєте, не виставляйте руки у напрямку падіння — можете зламати кістки кисті та передпліччя. Втратили рівновагу — намагайтеся згрупуватися або хоча б зігнути ноги: падіння буде не таким болючим. Не падайте на куприк, його можна зламати. Краще завалитися на бік і розподілити удар на все тіло. Якщо впали, не поспішайте схоплюватися. Обережно підніміться і перевірте, чи не болить щось. Позгинайте руки і ноги, біль може виникнути не відразу.
Відчувши біль у суглобах і кістках (навіть якщо болить несильно), ідіть до найближчого травмпункту. Ви могли забитися, отримати тріщину і навіть перелом. Наприклад, при переломі променевої кістки біль буде не надто сильний, а професійна допомога вам усе одно знадобиться. При падінні можна одержати струс мозку і навіть не помітити цього. Якщо через деякий час ви відчули запаморочення, порушення уваги або нудоту, краще звернутися до лікаря.
— Кожної зими дитячий травматизм зростає на 30 відсотків. Які травми типові для цього часу року і як їх уникнути?
— Коли дитина вдарилася головою об лід, до шишки або синяка достатньо прикласти холод. Якщо після травми з'явилися слабкість, блідість, нудота або блювання, терміново викликайте «швидку» і до її приїзду забезпечте постраждалому спокій. Це може бути струс мозку. Головний біль, дезорієнтація, загальмованість мови, раптова втрата нюху, порушення ритму дихання говорять про те, що можливий розвиток внутрішньої кровотечі та гематоми.
При вивиху дитина відчуває сильний біль, змінюється форма суглоба, неможливо поворушити пошкодженою кінцівкою. Якщо пошкоджено нерв, спостерігається зниження чутливості. Ніколи не намагайтеся вправити суглоб самостійно. Слід якнайшвидше доставити дитину до травмпункту. Перша допомога, яку ви можете надати, — лише зафіксувати пошкоджену ногу або руку на шині.
При розтягненні до хворого місця треба обов'язково прикладати лід, найкраще аптечні пакети з гелем. Можна використати і заморожені продукти. Холод прикладають не більш ніж на 10 хвилин і повторюють процедуру кожні дві години. Після цього на травмований суглоб потрібно накласти тугу пов'язку, використовуючи еластичний бинт.
Сумний результат дитячої зимової забави — катання з гірки — компресійний (що виник унаслідок здавлювання, стиснення) перелом хребців. За статистикою, ця травма стоїть на одному з перших місць. Головний її симптом — затримка дихання: відразу після приземлення на сідниці дитина забуває, як робиться вдих і видих. Потім настає больовий синдром. Для травми нижніх хребців грудного відділу характерний біль між лопатками, поперекові хребці болять нижче. За найменшої підозри на ушкодження ідіть до лікарні, де травму діагностують за допомогою рентгена, магнітно-резонансної томографії (МРТ) або комп'ютерної томографії (КТ).
— Як захистити дітей від зимових травм?
— Основна причина зимових травм — ожеледиця. Дітей старшого віку обов'язково навчіть «правильно» падати. Слід пам'ятати, що взимку зростає транспортний травматизм. Часто дитина бачить, що машина наближається, але сподівається проскочити. Машина ж просто не встигає загальмувати. Не дозволяйте молодшим школярам самостійно переходити через дорогу, поясніть їм особливості зимових правил безпеки.

Підготував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • МЕНЮ КОРИСНОЇ ЇЖІ
  • «КОЛЬОРОВЕ» ЗАКАЧУВАННЯ
  • ХІРУРГІЯ ПРОТИ ЕПІЛЕПСІЇ
  • ХОЧЕШ СХУДНУТИ — З'ЇЖ ШОКОЛАДКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».