Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ЧЕМПІОНАТ ПРИЙНЯТИ— НЕ ПОЛЕ ПЕРЕЙТИ. ФУТБОЛЬНЕ
«Еду я и снова не знаю, куда приведет меня дорога моя».
Таку відповідь на запитання «Чи збираються до нас на Євро-2012» дали телефоном знайомі з російського Санкт-Петербурга. Кажуть, хочуть, але не впевнені, що «потягнуть» запропоновані українськими організаторами ціни на проживання й харчування. Тож і розмірковують: а чи не посидіти вдома біля телевізора зі своїм пивом-вином і понасолоджуватися футбольними баталіями?

Після такого повідомлення вирішила серйозно зануритися в «планів громаддя», що пропонують «в'їзним та внутрішнім» любителям м'яча причетні до Євро-2012.

Перший гол
Розмах програм масштабний. Очікуючи на національні збірні з шістнадцяти країн, мріяли прийняти мільйон туристів-уболівальників. Нині ж, коли відомо, що в Україні базуватимуться лише команди Франції та Швеції, показники зміняться. До слова, як і в Польщі. У нас — упадуть, у них — підуть угору. Такі корективи внесли оті чотирнадцять збірних «відмовників», котрі вирішили «кинути якір» у Речі Посполитій. Це означає, що саме у Варшаві, Вроцлаві, Познані, Гданську та їхніх околицях знайдуть «стіл і дім» понад мільйон футбольних прихильників. Щоправда, Адам Олькович, директор польської частини Євро-2012, поки що зупиняється на мільйоні тих, хто приїде до них під час проведення матчів фінальної частини Європейського чемпіонату.
Оцей, образно кажучи, перший гол у наші ворота вразив пересічних українців. Що трапилося? У нас же все за планом: з фінансовим розмахом і спортивним запалом. Стадіони, аеропорти вже «освячені» керівництвом міст, держави, комісією УЄФА, готелі, хостели, кемпінги виставили ціни на проживання, туристичні фірми-ентузіасти пропонують екскурсії, навіть екстремальні — до Чорнобильської зони.
Віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури України Борис Колесников домовився з найбільшою бюджетною авіакомпанією Європи Ryanair про регулярні прямі рейси з Великої Британії і Франції до Донецька і Львова. У травні її «Боїнги-737-800», до яких уже добре призвичаїлися наші польські сусіди, почнуть за «демократичними» цінами на квитки обслуговувати пасажирів. Авторитет вони завойовували 27 років. Тому й посідають сьоме місце в переліку найнадійніших авіаперевізників світу.
А знаменитий оперний співак Пласідо Домінго свій авторитет завойовував майже сорок років. Почути його голос у столиці України допомогли насамперед футболісти. Прославлений іспанський тенор дванадцять років розмірковував — їхати йому чи не їхати на ці гастролі, аж поки Євро-2012 не зіграло на нашу користь.
Хай би там як, але єдиний (на жаль) двогодинний концерт Пласідо Домінго за кількістю поціновувачів може затьмарити навіть кількість уболівальників на стадіоні. Уже зараз прихильники співака шукають можливість побувати хоча б на його репетиції, бо ціни за квитки на виступ оперної зірки для багатьох недосяжні — від двох до шести тисяч гривень. VIPівці за комфорт під час концерту (якщо захочуть) платитимуть 12–15 тисяч у національній валюті.
Це не єдина принада для гостей Києва. Якщо гастроль Пласідо Домінго розрахована переважно на вітчизняних глядачів, то тригодинні мандри Чорнобильською зоною — на іноземців, які не проти до футбольного адреналіну додати ще й дещицю техногенного.
Низка установ, до якої входить Міністерство з питань надзвичайних ситуацій, Агентство інформації, міжнародної співпраці та розвитку «Чорнобильінтерінформ», підготувала програму, умови, розрахувала попередні ціни за відвідання мертвого міста Прип'ять, а також Чорнобиля. Возитимуть, розказуватимуть і показуватимуть усе доступне фахівці з турфірм. До речі, саме вони переймаються тим, що, окрім радіаційного фону, на туристів впливатимуть і ціни. Скромними вони навряд чи стануть...
Спокійно та впевнено почуваються працівники Києво-Печерського заповідника й Софії Київської: закордонних гостей у них не бракуватиме. Навіть сеньйор Домінго зі своєю командою хоче зануритися в історію пам'яток, патронованих ЮНЕСКО. Є надія, що й пересічні туристи-футболісти знайдуть час для цього.

«Розминка» перед Євро-2012
У всеозброєнні напередодні чемпіонату почувається своєрідний ветеран — туристичний комплекс «Пролісок», що на в'їзді до Києва з боку Варшавського шосе, понад сорок років приймає автомандрівників з Європи. Три роки тому там був дім для спортсменів київського «Арсеналу». Нині отаборилися футболісти «Волині» й хокеїсти команди «Донбас». Це така, про всяк випадок, «розминка» перед Євро-2012.
— Ми регулярно буваємо в шкурі німецьких «гансів» чи французьких «п'єрів», — розповідає Юрій Сухов, голова правління туркомплексу. — Щовесни з колегами, митниками і прикордонниками організовуємо спецрейси від західних кордонів держави до Києва, де зазвичай на кілька днів отаборяються автокаравани з Бельгії, Нідерландів, Італії, Німеччини. Є й такі, що приїздять сюди не вперше. Сподіваюся, вони цього разу добре «впишуться» в розклад Європейського чемпіонату. Для нас це актуально й важливо. Хоч як прозаїчно, але кожен вояжер не лише гість, а й «джерело надходження» до бюджету. Він же забезпечує роботою в середньому п'ятьох співробітників.
Виявляється, «Пролісок» більше п'ятнадцяти років співпрацює з компанією «Перестройка» з Хаусбая (неподалік Кобленця). Німці спеціалізуються на караванному туризмі, враховують менталітет клієнтів, тому й підбирають надійних туроператорів. Зазвичай автомандрівники приїжджають на кемперах — будинках на колесах.
Там усе під рукою: спальня, кухня, душ, кондиціонер, газова плита. Є ще сателітні антени, електронні навігатори, тому без проблем можна зв'язатися з будь-якою потрібною службою. Коли вже вибираються у мандри, то переважно не менше, ніж на місяць. Їдуть через Україну транзитом і до Росії, Китаю, Монголії. Подейкують, що саме причеп з вигодами допомагає їм мінімалізувати контакти з провінційним сервісом.
Не оминають українські простори і туристські ротелі. Це двохярусні автобуси зі спальними місцями на двадцять осіб. Їхні пасажири надають перевагу кемпінгам. Тому очільники святошинського комплексу взялися за облаштування кемпінгу на 50 кемперів і 300 наметів. Уже підготовлено місця із санітарними блоками, електроенергією, євророзетками, Wi-Fi-інтернетом, харчоблоком. Вони сподіваються, що в червні, коли в Києві відбуватимуться футбольні бої, скромна чарівність, комфорт і угода з офіційними партнерами УЄФА з розміщення ТК Tui travel і «Гамалією» допоможуть їм заповнити всі 240 місць у двох своїх тризіркових готелях і в цій новобудові.
— Очікуємо ще й гостей з діаспори, з якими товаришуємо по-справжньому не один рік, — каже Іван Железко, перший заступник голови правління «Проліска», доцент факультету готельно-ресторанної справи Університету туризму, економіки і права. — Завдяки любові до батьківщини, нас добре знають канадійці, американці, австралійці. При нагоді вони зустрічаються зі студентами-практикантами, допомагають «сіяти добре й вічне».
Особливо в цьому вирізняється голова товариства українців Австралії Степан Романів. Він надихає діаспорян прилітати сюди з конкретною програмою. Знають — що, де, коли варто подивитися, куди сходити і чим поласувати. Це стимулює не лише мене як підприємця і викладача, а й студентів. Вони усвідомлюють: практику в Железка треба заслужити. Найактуальніше це нині — напередодні Євро-2012. Стандарт високий. Сервіс, досконале володіння англійською мовою, вміння організувати і провести екскурсії містом, приготувати й подати страви української кухні — все має бути «най».

«До Європи нас привчайте...»
Наразі, хоч як це прикро, але переважна більшість причетних до турбізнесу дуже переймається тим, що клієнти під час Євро-2012 об'їдуть або облетять їх стороною.
Як з'ясувалося, ті мандрівники, котрі фактично живуть на колесах, сумніваються в якості бензину й дизпалива на наших АЗС, автосервісі, безпеці на дорогах. Не сумніваються лише в апетитах на ціни. Лідирують у цьому готелі. Це аргументовано підтверджують і «постраждалі», тобто ті, хто розраховував на реальність, і ЗМІ. Між іншим, не лише вітчизняні. Уявіть собі, якщо не будуть внесені корективи, то вартість проживання в готелях України під час футбольного чемпіонату підскочить від трьох до рекордних 30 разів! У світі теж у період реалізації масштабних спортивних проектів піднімати ціни на розміщення стало звичайною практикою, але не на стільки ж!
Найцікавіше, який вигляд матиме наша столиця. Кажуть, ніби в ній законтрактовано 38 тисяч спальних місць для уболівальників. До початку змагань ще й на Київщині відкриють 12 готелів на дві тисячі номерів. Нацагентство з Євро-2012 інформує, що в одно- та двозіркових готелях, турбазах, санаторіях, гуртожитках під контролем 20 з гаком тисяч місць. Готельєри мріють продати одразу «пакети» номерів на весь період чемпіонату, а посередники хочуть підзаробити на тих днях, коли відбуватимуться матчі.
Як відомо, Швеція з Україною гратиме 11 червня. Подивитися на це дійство в Київ збираються приїхати до 16 тисяч фанів шведської збірної. Про те, що їх турбує, з «Новинами турбізнесу» поділився представник фанпосольства Ола Сьєстедт: «Ми бачимо, що для «сім'ї» УЄФА і почесних гостей у вас усе готово, а ось простим уболівальникам буде непереливки. Не зрозуміло, як орієнтуватися, де зупинитися». Вони однозначно вирішили не платити по 160 доларів за добу з людини в готелі з убогим сервісом. Тож виклали свої умови: хочемо мешкати разом у кемпінгу, в мальовничому місці, де можна поставити кемпери й намети. Досвід у них є. Свіжі спогади про Євро-2008, що пройшло в Австрії. Там більшість з уболівальників жила в пристойних кемпінгах й орієнтувалася на ціни від 7 до 17 євро за добу. Тому й у нас хочуть знайти подібне. Сподіваюся, шанс у них є.
А от так званій «сім'ї» УЄФА, що складається з трьох-чотирьох тисяч чоловік (керівництво УЄФА, комерційні партнери, команди, тренери, судді, адміністратори, спонсори, друзі), перейматися не доводиться. У Києві їх прийме п'ятизірковий готель «Опера» на вулиці Богдана Хмельницького. Там усе буде на вищому рівні. Звісно, і ціни. Ось вони якраз і не надихають «стандартних» гостей: віддавати за «люкс» 6250 гривень, а за «напівлюкс» — 5250 гривень, навіть із сніданком.
Є й інші пропозиції. За ліжко в чотиримісному номері хостелу в одному із спальних районів хочуть поки що 12,44 долара. За апартаменти з трьома спальнями в центрі треба буде віддати 1989 доларів. Чи набереться потрібна кількість постояльців, покаже статистика по завершенню футбольної битви за чемпіонство. Нині, на думку фахівців і фінансистів, очікування економічного успіху під питанням. На Європейському континенті скрізь і всюди говорять про «наші» ВІЛ, туберкульоз, кір, вітрянку, знищення бездомних тварин, якість продуктів, води, екологію...
Українські вболівальники-віршотворці теж не сплять, а висловлюють власну думку. «Лірично».
«Сюди їдуть сильні люди, ті, що трощать все і всюди. Вони їдуть не в музей, а, як в Рим, у Колізей. З двох країн будуть фанати — їх потрібно вміть приймати. Тепер і для міліції закуплять амуніцію. Хоч не знаєм чужу мову, втім, повторюємо знову: є і жести, і кивки, коли треба — матюки. До Європи нас привчайте, як не так щось — вибачайте»...

Олена СЕДИК
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».