Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
КОДЕКС «ЧИСТОГО» ІНТЕРНЕТУ
Турботливі батьки змалку вчать дитину переходити вулицю, користуватися електроприладами, не відчиняти двері незнайомим. Натомість купуючи дитині комп'ютер, мало хто знайомить своє чадо з азами безпеки при користуванні ним. Не всі навіть усвідомлюють, які загрози для благополуччя і навіть життя таїть в собі цей пристрій, котрий дає доступ до необмежених скарбниць інформації, є джерелом розвитку і зручним ресурсом для спілкування.

Небезпеки всесвітньої павутини
Батьки зазвичай вважають, що комп'ютер — це нянька: дитина сидить тихо, ніякої шкоди не робить, тож усе гаразд. Однак він може бути воротами в небезпечне інформаційне середовище.
Щоб убезпечити дітлахів і підлітків від цих загроз, у нашій країні запроваджено «Кодекс щодо захисту дітей від жорстокого поводження в мережі Інтернет та на Інтернет-ресурсах». Ініціатором виступив Міжнародний жіночий центр «Ла Страда-Україна». До документа вже приєдналися «Київстар», «МТС-Україна» та «Укртелеком».
Кодекс покликаний популяризувати інструменти захисту від негативного контенту, наголосила президент центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко. Наша країна не перша взялася за створення такого кодексу — аналогічні документи є в багатьох державах світу. Серед тих, хто підписав такі кодекси, — Apple, Deutsche Telekom, Telenor, Samsung, інші великі провайдери, а також їхні колеги в Латинській Америці.
Яка в цьому потреба? За даними фонду Internet Watch Foundation, Україна посідає сьоме місце в світі із поширення дитячої порнографії у веб-павутині. Дослідження, проведене міжнародною організацією ЕКПАТ, свідчить: 28% запитів в інтернеті пов'язані з порно. Щоденно вони становлять 68 млн.
Ще кілька цифр. За період від 19 листопада 2009 року до кінця грудня 2011-го на «гарячу лінію» з протидії дитячій порнографії в інтернеті (її запровадив центр «Ла Страда-Україна») надійшло 636 повідомлень, із них 192 безпосередньо стосувалися дитячого порно. Майже половину такої продукції розміщено на специфічних сайтах, решту — на сайтах, які містять цілковито легальний контент, а також на форумах і дошках оголошень.
Невтішну статистику навів і Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко. Україна входить до десятки найбільших центрів виготовлення порнографічної продукції з використанням образу дитини.
За даними опитування, проведеного молодіжною радою при одеському міському голові, 13% старшокласників відвідували порносайти зі шкільних комп'ютерів, з домашніх (їх мають 92% опитаних) на такі сайти заходять 16% підлітків. Особисту інформацію — фото, відео, вік, телефон, адресу (все те, за чим дитину можна ідентифікувати) викладають у всесвітній павутині 73% дітей, а 64% — знайомилися в інтернеті, 52% зустрічалися з інтернет-знайомими в реальному житті.
Додайте до цього азартні ігри, фішинг, вербування з метою секс-експлуатації, грумінг (входження в довіру до дитини з метою схилити її до якоїсь неналежної поведінки, в тому числі сексуальної), кібербулінг (залякування, фізичний або психологічний терор стосовно особистості з боку групи дітей чи молоді з використанням мобільних телефонів, чатів, інтернет-сайтів, щоб викликати в неї страх і тим самим підкорити її собі) — і стане зрозуміло, на яку небезпеку наражаються понад 8 млн українських дітей та підлітків, котрі активно користуються інтернетом. Нині немає чітких інструкцій, рекомендацій, рішень, як захистити їх від шкідливого контенту, зазначив Юрій Павленко.

Фільтри і батьківський контроль
Прогалину намагаються заповнювати потужні провайдери. «Київстар» четвертий рік реалізовує соціальну програму із безпеки дітей у всесвітній павутині, повідомила директор з корпоративних зв'язків цієї компанії Жанна Пархоменко. «Київстар» відмовився від продажу та розміщення на власних WEB і WAP-ресурсах «дорослого» контенту (еротика, азартні ігри, реклама тютюну і алкоголю, агресивний маркетинг), навіть законного.
Спільно з Інститутом психології імені Г. Костюка Національної академії педагогічних наук України компанія створила посібник для батьків, адже 80% їх не знають, які сайти відвідують їхні діти. Вчити жити в онлайні потрібно змалечку. Однак навіть на уроках з основ безпеки життєдіяльності не надають належної уваги цим питанням.
Компанія запровадила безплатну послугу «Батьківський контроль» для всіх абонентів «Київстар». Він відкриває доступ лише на «білі» сайти. Нині до цього переліку входять 44 безпечних і корисних онлайн-ресурси, його будуть поповнювати. На жаль, рівень користування цією послугою невисокий. Жанна Пархоменко радить встановлювати на родинні комп'ютери системи батьківського контролю та інтернет-фільтри, а також стати другом своїй дитині в соціальних мережах, щоб уберегти її від потенційної небезпеки.
П'ять років тому говорили, що найбільша проблема в інтернеті — спам, а тепер бачимо, що це — захист законних прав користувачів, у тому числі дітей, зазначила представник «МТС-Україна» Вікторія Рубан. Компанія забезпечує мобільним інтернетом кілька сотень шкіл у важкодоступних районах і встановила там фільтри, які блокують доступ до «дорослих» ресурсів. Відома істина: чого не вільно, те й кортить, тож аби відволікти дітей від забороненого плоду, фахівці МТС розробляють для них цікаві й корисні ресурси. А ще контролюють контент-провайдерів, підготували спецкурс із боротьби з кіберзлочинністю для вишів системи Міністерства внутрішніх справ.
Чи не залишиться цей кодекс лише констатацією добрих намірів, чи працюватиме реально? Юрій Павленко переконаний, що так, адже «Київстар» і МТС — це компанії, котрі встановлюють правила гри для інших інтернет-провайдерів, яких в Україні кілька десятків тисяч.
На його думку, добре, що ця ініціатива йде від громадської організації, а не від МВС, тому що компанії завжди знайдуть, як обійти певну заборону, що впливає на їхній бізнес, а до кодексу вони приєдналися добровільно. В цьому разі йдеться про становлення нової культури користування всесвітньою павутиною. Документ тісно пов'язаний з правом на свободу інформації, й розробники це враховували, але керувалися пріоритетом інтересів дитини над інтересами дорослих.
До речі, центр «Ла Страда-Україна» планує розробити аналогічний кодекс із представниками готельного й туристичного бізнесу.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ПРАВО ВЛАСНОСТІ Є НЕПОРУШНИМ?
  • ЗАМАСКОВАНА ПРОБЛЕМА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».