Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ТРУБУ «НА МИЛО»?
ЯКІ ПЕРСПЕКТИВИ У ВІЧНО ПЕРСПЕКТИВНОГО УКРАЇНСЬКОГО ТРАНЗИТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ
На «газовому фронті» знову гаряче. Цього тижня між представниками України та Російської Федерації поновилися перепалки, пов'язані з так званим несанкціонованим відбором «блакитного» палива, майбутнім вітчизняної газотранспортної системи і взагалі можливістю припинення транзитного потенціалу України як такої.

Початок черговій порції газових розмов поклав спікер російської Державної думи Сергій Наришкін, котрий у понеділок прибув із візитом в Україну. Ті, хто уважно відстежував усі попередні перипетії, пов'язані з газовими переговорами, навіть трішечки здивувалися, коли нещодавно обраний керманич нижньої палати парламенту заявив: Росія передала Україні нові пропозиції щодо газових домовленостей. Вийшло ніби на те, що спікер парламенту (якому нібито «за штатом» не надто пасує втручатися в газову сферу) домігся того, чого багато місяців не могли досягти профільні міністри, прем'єри і навіть президенти двох держав. Дивина та й годі!
Утім, подальші події трохи прояснили ситуацію і розставили деякі крапки над «і». Адже слідом за запевненнями пана Наришкіна, буцімто «нині навколо цього договору вестимуть активні консультації», послідувала «лобова атака» з російського «Газпрому». Як і три роки тому, тамтешні представники звинуватили нашу державу у несанкціонованому відборі (читай — крадіжці) газу в період найбільших морозів.
Різниця лише в тому, що тоді, під час функціонування попередньої влади, представники нинішньої влади на всі голоси доводили суспільству, що всі «газові біди» в Україні виникли через «помаранчевих». А після перемоги Партії регіонів про будь-які проблеми можна буде надовго забути.
Аж не так сталося, як гадалося. Звинувачення російського «Газпрому» до «регіоналів» нічим не м'якші за усі попередні. Під час позавчорашньої зустрічі з російським президентом Дмитром Медведєвим керівник «Газпрому» Олексій Міллер повідомив: у результаті сильних морозів європейські споживачі збільшили власні заявки на постачання газу.
«Однак значний обсяг нашого «блакитного» палива до європейців не доходив, — поскаржився керівник «Газпрому» керівникові держави. — В окремі дні на території України залишалося до 40 мільйонів кубометрів газу, що завдало фінансовий і репутаційний збиток компанії».
Після цього фактично можна твердити, що для Дмитра Медведєва «газова» тема стане такою собі «лебединою піснею». Бути президентом йому залишилося лічені дні, тож їх цілком і повністю можна витратити на роздавання усіляких вказівок, пов'язаних із газовою проблематикою. От і нині, під час зустрічі з Олексієм Міллером, Медведєв зауважив, що з усіма випадками несанкціонованого відбору газу потрібно розібратися.
Попри те, що український «Нафтогаз» спростував такі повідомлення, наголосивши, що, навпаки, пропонував «Газпрому» свою допомогу у забезпеченні європейців «блакитним» паливом, неприємні передчуття після цього не зникли. І недаремно — чергова «страшилка» від «Газпрому» не змусила себе довго чекати. Через кілька годин після скарг Міллера Медведєву речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив про намір із часом узагалі вилучити (!) Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки.
«Пiсля реалiзацiї запланованих «Газпромом» газотранспортних проектiв — «Пiвденний потік» із максимальною продуктивнiстю, «Пiвнiчний потік» із додатковими новими нитками, враховуючи наявнi у компанiї транспортнi потужностi в Бiлорусi та Чорному морi — транзитне значення України для експорту росiйського газу дорiвнюватиме нулю», — резюмував він.
Ця зловісна інформація, як годиться, була підкріплена ще й деякими цифрами. Наприклад, виявляється, вже цілий тиждень, як транзит газу в Європу через Україну скоротився на 17 відсотків порівняно із січнем. Або прокачка «блакитного» палива територією Білорусі нині зросла.
Власне, чому тут дивуватися? «Бєлтрансгаз» ще з минулого року практично цілковито належить «Газпрому». На відміну від української ГТС, що на неї наполегливо претендують росіяни, що аж їхній прем'єр-міністр Володимир Путін обмовився, назвавши білоруську систему українською.
Схоже, що тепер «газова війна» входить у завершальну стадію. Адже таке враження, що всі перелічені вище заяви (включаючи інформацію про можливу 10-відсоткову знижку) росіяни робили задля доступу й володіння як мінімум половиною української газотранспортної системи. За іронією долі, появу законопроекту, покликаного змінити основні принципи функціонування української ГТС, у парламенті очікують саме сьогодні. Отже, залишається тільки здогадуватися, чи справжніми були нинішні газові «страшилки» і з якою метою їх поширювали саме тепер.

Анастасія ГАЛАТА

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ПІВСТОЛІТТЯ— НА ЧОЛІ АКАДЕМІЇ НАУК
  • ТИМОШЕНКО СЕРЙОЗНО ХВОРА
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».