Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
НЕ ВІД ВЛАДИ І НЕ ВІД ОПОЗИЦІЇ
Восьмого лютого закінчився термін перебування на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової. Хто стане новим омбудсманом, питання для нашого суспільства недругорядне. Адже за весь час існування цього інституту (від 1998 року) до нього по допомогу звернулося майже мільйон 300 тис. наших громадян і осіб, які на законних підставах перебувають під юрисдикцією нашої країни. Про це Ніна Карпачова заявила під час презентації у парламенті щорічної доповіді про стан дотримання прав людини в нашій державі. Торік таких звернень було 164 тис. (удвічі більше, ніж у 2010-му).

Найчастіше українському Омбудсману скаржаться на порушення громадянських прав: на відсутність справедливого судового захисту, хронічне невиконання рішень судів, порушення прав людини працівниками правоохоронних органів і системи виконання покарань (56,2% звернень). Значною є частка повідомлень про застосування тортур, жорстокого або такого, що принижує людську гідність, поводження. Особливо гостро проблеми в судочинстві висвітлили резонансні кримінальні справи колишніх високопосадовців.
Майже півроку тривав прийом, який вів Уповноважений в столичному Лук'янівському слідчому ізоляторі. Там нині, як у буремні 90-ті, люди змушені спати по черзі через переповненість камер. Загалом у державі кількість ув'язнених за останні три роки збільшилася на 8 тис., або на 6%. Тож цілком закономірно, що за час перебування нашої країни під юрисдикцією Європейського суду з прав людини він виніс 820 рішень проти України.
Кардинально змінити цю ситуацію може ліквідація додаткового розслідування, запровадження домашнього арешту, скорочення терміну перебування під вартою. Омбудсман наголосила: арешт має стати крайнім засобом у арсеналі правоохоронців, «тоді за ґратами перебуватимуть лише вбивці, терористи, ґвалтівники і педофіли».
Ніна Карпачова була на посаді Уповноваженого протягом трьох термінів (14 років). Під час першої каденції втручалася в найгарячіші конфлікти (такі, як 9 березня 2001 року), зазначають експерти Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). Тож після її закінчення правозахисні організації, вважаючи, що кращого кандидата на цю посаду не знайти, підтримали Карпачову.
Однак під час парламентських виборів-2006 вона під другим номером у списку Партії регіонів стала народним депутатом. При цьому було порушено закон, адже Уповноважений не має права суміщати свою посаду з виконанням депутатських функцій. П'ятого червня вона подала заяву про відставку, але виконувала функції Омбудсмана, тому що Верховна Рада 25 травня 2006 р. перервала роботу і не могла розглянути заяву. Тож третій термін був неповним. Восьмого лютого 2007-го Ніну Карпачову знову обрали на цю високу посаду.
Про те, що каденції Карпачової були нерівні й складні, говорив і народний депутат Володимир Яворівський у парламенті після представлення нею згаданої щорічної доповіді. Чи буде Ніна Іванівна балотуватися на наступний термін? Рішення вона обіцяла оприлюднити не раніше 17 год 15 хв восьмого лютого, адже саме в цей момент офіційно спливає термін її повноважень.
Поки що офіційно кандидатом на цю посаду висунуто відомого правозахисника Євгена Захарова, голову правління УГСПЛ і співголову Харківської правозахисної групи — 28 січня УГСПЛ звернулася до Верховної Ради з такою пропозицією.
Днями Євгена Захарова спільним кандидатом від опозиції назвали Арсеній Яценюк і Валентин Наливайченко. Останній у цьому зв'язку заявив: «Нам нав'язують «липових» захисників прав людини від влади, які більше нагадують інквізиторів».
Щоправда, він не уточнив, кого має на увазі. Хай там як, а на думку згаданих лідерів опозиційних партій, «новим Уповноваженим повинен стати авторитетний фахівець, який не є висуванцем влади».
Сам Євген Захаров в інтерв'ю Бі-Бі-Сі заявив, що в нього мало шансів, оскільки він чужий для парламентської більшості та критикує владу за порушення прав людини. Характеризуючи діяльність чинного Омбудсмана протягом останнього часу, висловив таке міркування: «Вона намагалася допомогти жертвам політичних переслідувань, підтримувала активістів «податкового майдану». В Партії регіонів почали висловлюватися в тому сенсі, що вона непрогнозована, а їм потрібна слухняніша людина».
На думку Євгена Захарова, Уповноваженим стане той, кого обере Банкова. Варто згадати, що 2007-го він брав участь у виборах на цю посаду. Хоч висування його кандидатури підтримав 121 народний депутат із фракцій БЮТ, СПУ, «Нашої України» та Партії регіонів, загалом проголосували за нього лише 154 парламентарі.
Виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко в інтерв'ю «Німецькій хвилі» зауважив: провладні депутати можуть підтримати політично заангажованого кандидата. Вірогідно, що таким претендентом може стати виходець з донбаського регіону народний депутат Геннадій Васильєв, який від листопада 2003-го до 8 грудня 2004 р. обіймав посаду Генерального прокурора.
Ще один можливий кандидат на посаду Омбудсмана — президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» Катерина Левченко — зазначає, що поки не отримала офіційної пропозиції, хоч експерти під час дискусій називали її кандидатуру. Серед претендентів називають також народного депутата Сергія Головатого, але він стверджує, що його не цікавить така перспектива. Перелік був би неповний без Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерії Лутковської.
Відповідаючи на запитання кореспондента «Демократичної України», з чим зазвичай пов'язана діяльність омбудсманів західноєвропейських країн до обрання на цю посаду, Ніна Карпачова повідомила: серед її колег багато депутатів, є й колишній голова Верховного суду.
Цікавою є інформація про тривалість перебування на цій посаді: чинний омбудсман Норвегії обіймає її протягом 23 років, Данії —25, Швеції — 13. В Австрії діють три уповноважені — по одному від кожної правлячої партії. Карпачовій вони пояснили: «Після того як ми склали присягу, політична належність не впливає на нашу роботу». Друге запитання: чи є серед європейських омбудсманів колишні генеральні прокурори, Ніна Іванівна проігнорувала.
Хай там як, а в країні, яка протягом кількох років стабільно посідає п'яте місце за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини, посада омбудсмана аж ніяк не декоративна. Тому висловлене Карпачовою переконання, що Уповноваженого слід обирати всенародно, щоб він був «не від влади і не від опозиції», може здатися популістським лише на перший погляд.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ОБСЯГ ПРАВ— ПІД ЕКСПЕРТИЗОЮ
  • РЕЄСТРАЦІЯ МАЄ СТАТИ ФОРМАЛЬНОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».