Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
СИРІЯ — В ОБЛОЗІ, ЄГИПЕТ — У КРОВІ
«Ліга арабських держав» готується до запланованого на кінець березня саміту. Головною темою обговорень залишаються «безкінечні революції», які розгортаються в арабських країнах. Наразі з новин не зникають повідомлення про криваві події в Сирії та Єгипті.

Майже рік триває кривава громадянська війна в Сирії. 7 лютого 2012 року Дамаск відвідали міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та керівник зовнішньої розвідки Росії Михайло Фрадков. Вони намагалися схилити сирійського президента Башара Асада до продовження діалогу з опозицією, адже нещодавно Росія та Китай у Раді Безпеки ООН наклали вето на запропонований Сполученими Штатами проект резолюції, який вимагав відставки Башара Асада. Москва та Пекін розглядають цю пропозицію як «однобічну» та закликають до симетричних санкцій проти радикальної частини сирійської ісламістської опозиції.
У відповідь Катар та Саудівська Аравія визнали ісламістську сирійську опозицію легітимною владою у цій країні. Сирійські опозиціонери поспішають усунути від влади президента Башара Асада до запланованого на кінець березня в Багдаді саміту «Ліги арабських держав». Тому, сподіваючись на зовнішню підтримку, сирійська опозиція ставить ультиматум щодо своєї готовності вести переговори з Башаром Асадом лише про умови його капітуляції. Але така позиція навряд чи сприятиме припиненню збройного протистояння.
Хоч державний секретар США Гіларі Клінтон стверджує, що немає планів західної військової інтервенції в Сирії за лівійським сценарієм, проте вона публічно звинуватила Росію та Китай у причетності до насилля. Цей дипломатичний демарш ще більш негативно позначився на загальному стані як американсько-російських, так і американсько-китайських відносин.
Водночас на знак протесту проти дій Башара Асада, Туніс вислав сирійського посла. У багатьох європейських містах прихильники сирійських опозиціонерів розгромили сирійські посольства. На цьому інформаційному тлі сирійське керівництво продовжує методично придушувати центри партизанського руху. Президент Башар Асад сподівається, що в умовах президентських виборчих кампаній у Франції та США він матиме ще кілька місяців «вільних рук», аби вести переговори з опозицією на власних умовах. Поки що Франція запропонувала створити «контактну групу» для врегулювання кризи. Та досить високий рівень емоційності у протистоянні навряд чи дасть можливість зробити це негайно.
В умовах розгортання масштабу сирійської громадянської війни також надто високий рівень насилля в Єгипті, здається, нікого не турбує. Демократично налаштований середній клас Єгипту вимагає відходу армії від політики. Унаслідок цього в Єгипті також може розпочатися громадянська війна між світськими та ісламістськими політичними силами, з одного боку, та між ісламістами й коптами-християнами — з іншого.
Подальший сценарій подій, який чекає на Сирію та Єгипет, на повну силу реалізується в Лівії. Там швидко розгортається громадянська війна між різними племінними кланами, які діяли спільно лише проти Муаммара Каддафі, а зараз ділять його спадок. У багатій на нафту та накопичені Каддафі капітали за кордоном Лівії принаймні є що ділити. Зовсім інша ситуація складається в Сирії та Єгипті.
Проти Сирії вже рік діють торговельно-економічні санкції з боку Заходу, внаслідок чого дві третини сирійців залишилися без роботи та засобів для існування. За одинадцять місяців громадянської війни чимало міст країни перетворилося на руїни. Причому за чадом взаємної ненависті, яка оволоділа різними етнічними та релігійними кланами в Сирії, ніхто навіть не думає, що навряд чи хтось швидко дасть гроші на відновлення зруйнованої війною інфраструктури.
Не менш сумну картину представляє собою економіка Єгипту. Безперервне з'ясування стосунків між різними суспільними групами в цій країні фактично поховало туристичну індустрію, яка донедавна була головним наповнювачем бюджету. З погіршенням економічного становища дедалі радикальнішими стають суспільні настрої. Однак за всіма зіткненнями не проглядається жодної оптимістичної перспективи. Неминучий прихід до влади в Єгипті ісламістів не заспокоїть країну та не сприятиме вирішенню її економічних проблем, які рік тому й підняли єгиптян на революцію. Тепер революція, як це зазвичай буває, «пожирає своїх дітей».
також у паперовій версії читайте:
  • КОНСЕРВАТИВНИЙ ВИБІР ФІНІВ
  • ІРАН ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИБОРІВ
  • КИТАЙ БАЛАНСУЄ МІЖ ЄВРО ТА ДОЛАРОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».