Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
«ШПИГУНСЬКІ ІГРИ» В ПАРЛАМЕНТІ
Народний депутат України Роман Забзалюк заявляє, що опозиційні фракції у Верховній Раді вимагатимуть створення тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів перекуповування депутатів у провладну більшість.

Про це він повідомив у середу на прес-конференції в УНІАН за результатами особистого розслідування, проведеного, за його словами, після юридичного, а не фактичного виходу з фракції «БЮТ-Батьківщина» та нібито переходу до складу депутатської групи «Реформи заради майбутнього», очолюваної ще одним колишнім бютівцем Ігорем Рибаковим.
«Очікувати справедливої реакції з боку так званих силових структур, правоохоронних структур не доводиться. Втім, ми однозначно будемо наполягати на утворенні тимчасової слідчої комісії ВР для вивчення цих матеріалів. Я вважаю, що на цьому етапі більш страшного суду, ніж народного, немає для цієї кліки»,— сказав Р. Забзалюк.
Народний депутат наголосив, що його вихід із фракції «БЮТ-Батьківщина» був підпорядкований головній меті — провести розслідування планів провладної більшості та їхніх мотивів щодо утворення «тушкової метастази у Верховній Раді».
«Це відповідальне завдання було доручено мені. Власне кажучи, в моїх партійних обов`язках як голови Центральної контрольно-ревізійної комісії партії «Батьківщина» передбачено перейматись у тому числі питаннями, спрямованими на недопущення розколів у партії і таке інше»,— пояснив він.
Роман Забзалюк підкреслив, що його дії були погоджені з першим заступником лідера партії «Батьківщина» Олександром Турчиновим і нинішнім лідером фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрієм Кожем'якіним.
«По суті, у цих неповних два місяці я формально числився в так званій групі «Реформи заради майбутнього». Однак фактично ніколи не виходив із лав нашої команди партії «Батьківщина» та її фракції»,— зауважив він.
Народний депутат на прес-конференції також продемонстрував запис своєї розмови з одним із керівників депутатської групи «Реформи заради майбутнього», в якій ідеться про механізм купівлі опозиційних депутатів.
«На чинному етапі йдеться про суми в розмірі 500 тисяч доларів одразу, потім щомісячна зарплатня по 20–25 тисяч доларів, плюс додаткові надбавки за активну брехню проти «Батьківщини» та опозиції. На завершення гарантується бонус за мерзотну службу господарю, ще по 500 тисяч доларів на тушку»,— уточнив Р. Забзалюк.
При цьому народний депутат сказав, що за перехід до депутатської групи «Реформи заради майбутнього» отримав 450 тисяч доларів, але після оголошення цієї схеми не збирається цю суму повертати: «Ці гроші будуть спрямовані на проведення роз'яснювальної роботи серед виборців».
Р. Забзалюк повідомив, що надалі займатиме своє місце у фракції «БЮТ-Батьківщина». Водночас він допускає, що опоненти намагатимуться помститися за розголошення цієї інформації. «Очевидно, помста буде. Але я знаю і вірю, що наша команда зможе адекватно відповісти на всі провокації, які будуть здійснюватися проти мене»,— резюмував депутат.
* * *
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин просить Генпрокурора Віктора Пшонку та голову парламентського Комітету з питань регламенту Володимира Макеєнка провести розслідування оборудок у ВР, пов'язаних із підкупом депутатів. Про це інформує прес-служба Верховної Ради.
«Володимир Литвин звернувся до Генерального прокурора України Віктора Пшонки та голови парламентського Комітету з питань регламенту Володимира Макеєнка з проханням надати правову оцінку інформації про начебто оборудки у стінах Верховної Ради, пов'язані з перекупкою депутатів, та провести відповідне розслідування»,— ідеться в повідомленні.
Як зазначає В. Литвин, у середу, 8 лютого, народний депутат Роман Забзалюк оприлюднив інформацію про те, що начебто має місце виплата грошової винагороди депутатам за перехід до депутатської групи.
У листі до Генерального прокурора України керівник парламенту просить В. Пшонку дати доручення про надання правової оцінки щодо цієї інформації, про її результати повідомити Верховну Раду.
У листі до голови парламентського Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради В. Литвин просить В. Макеєнка негайно розпочати комітетське розслідування цієї події, терміново провести засідання за участю усіх причетних осіб і поінформувати парламент про результати розгляду цього питання.
* * *
Фракція «БЮТ-Батьківщина» ухвалила рішення повернути до своїх лав народного депутата Романа Забзалюка.
У середу після оголошення перерви у пленарному засіданні парламенту Роман Забзалюк увійшов до зали і колеги привітали його оплесками. Крім того, були чутні вигуки: «Забзалюк молодець!».
Після цього відбулося голосування членів «БЮТ-Батьківщина».
У фракції повідомили, що Р. Забзалюк написав заяву, аби знову повернутися до лав «БЮТ-Батьківщини», а перед цим вийшов із депутатської групи «Реформи заради майбутнього».
* * *
Член фракції Партії регіонів Володимир Олійник радить фракції «БЮТ-Батьківщина» та народному депутатові Роману Забзалюку звернутися до Генеральної прокуратури, а не «гратися у шпигунів».
За словами В. Олійника, має бути заява до Генпрокуратури і «відповідно гроші треба принести, отримані злочинним шляхом, якщо цей факт буде доведено». За його словами, ці гроші мають бути передані до державного бюджету.
«Кошти передаються у державний бюджет, а не відбуваються ці ігри — ми тут погралися, а гроші не віддамо. Це злочинні гроші, якщо буде встановлено злочинний характер подібних дій»,— наголосив він і додав: «Треба рекомендувати нашим колегам не гратися у шпигунів».
* * *
Народний депутат України Тарас Чорновіл (група «Реформи заради майбутнього») зазначає, що в ситуації з народним депутатом Романом Забзалюком чимало запитань.
На його думку, «десь через тиждень ми побачимо, чи дійсно була розроблена блискуча спецоперація, хоча це не вкладається в образ сьогоднішньої імпотенції, відверто кажучи, БЮТу, чи насправді відбулося щось трішечки менш ліцеприятное, тобто хлопець випросив гроші під лікування, під якісь благородні цілі, а потім вирішив ще на цьому зіграти у велику і гарну політику».
Відповідаючи на запитання журналістів, чи заплатили йому 500 тис. дол. за входження до групи «Реформи заради майбутнього» і парламентської більшості, Т. Чорновіл, усміхаючись, відповів: «Якби мені запропонували 500 тисяч доларів, якби я їх узяв і їх би мав, то принаймні я вже б машину поміняв, і подумав, чи варто мені так щодня ходити в цю Верховну Раду і готуватися по кожному законопроекту».
«Наскільки мені відомо, ті, хто взяли великі гроші, пішли всі у фракцію Партії регіонів, тому що, як ви бачите, особливої любові до депутатської групи зараз у керівництва більшості не проглядається, коли йдеться про кадрові питання чи то в уряді, чи то в цій же Верховній Раді»,— сказав Т. Чорновіл.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА ЗА ОСНОВУ ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ ПРОЕКТ КПК
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».