Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НАСТУП НА НЕПЕРЕМОЖНОГО
Це не гасло з приводу Всесвітнього дня боротьби проти раку, що відзначали 4 лютого, а впевнена позиція українських онкологів, яку озвучив заступник директора Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології імені Р. Кавецького НАН України, доктор медичних наук Григорій Потебня.

— За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у ХХІ столітті у світі очікується стрімке зростання захворювань на рак — від 10 мільйонів нових випадків на рік до 20 мільйонів у 2020 році. Тож, мабуть, слід вибудовувати глобальну стратегію боротьби з цим захворюванням?
— Так. Власне глобальна стратегія вже склалася, адже лише наш колектив працює в цьому напрямі понад півстоліття, а знані онкоцентри в Європі та США переймаються цією проблематикою принаймні 70 останніх років.
Сучасна протиракова стратегія ґрунтується на таких пріоритетах, як визначення молекулярно-генетичного профілю пухлин людини, розробка методів індивідуальної терапії, виявлення передпухлинних захворювань і рання діагностика. Зрозуміло, створення нових принципів і програм лікування онкохворих.
— Почнімо з останнього — нових підходів до лікування раку. Про що йдеться?
— Онкологи працюють над підвищенням ефективності терапії та зниженням шкідливих побічних дій існуючих препаратів. Водночас вони б'ються над подоланням резистентності ракових новоутворень до препаратів, адже пухлини часто стають майже невразливими. Для підвищення ефективності застосовуються й нанотехнології.
— Тобто?
— Наноматеріали виступають, по-перше, векторами, за якими надходять ліки до пухлинного вогнища; по-друге, дають змогу тривалий час концентрувати їх у потрібному місці; по-третє, сприяють швидкому проникненню діючих речовин у шар пухлинних клітин.
— Які ще новітні методи боротьби з раком з'явилися останнім часом на озброєнні вітчизняних онкологів?
— Поряд із традиційними методами (хіміотерапією, променевою терапією) особливе місце посідає більш-менш новітній метод — біотерапія раку. Фахівцями, зокрема і нашого інституту, створено першу на пострадянському просторі протипухлинну аутовакцину, що відповідає вітчизняним та міжнародним стандартам і дозволена для використання у медичних закладах України. Разом із практиками працюємо над конструюванням нових вакцин.
— У якому напрямі ведуться ці дослідження?
— Намагаємося створювати вакцини на основі ембріональних антигенів. Вони формують активну імунну відповідь організму на пухлинні клітини. Ще один напрям — розробка вакцин, створених на основі пухлинного матеріалу інших видів ссавців (наприклад, вакцина з основою меланоми миші, але така, що використовується для лікування людей). Уже створено експериментальний зразок вакцини на основі ембріональних ксеногенних тканин курки.
— Нині все голосніше чуємо заклики фахівців проходити регулярні профілактичні огляди для виявлення раку на ранніх стадіях. Які нешкідливі й ефективні методи можуть запропонувати медики таким хворим?
— Фотодинамічну терапію. Це принципово нова методика, що запропонована, апробована і активно застосовується у передових країнах світу.
Фотодинамічна терапія раку передбачає незвичний підхід. Хворому вводять особливий, нетоксичний для організму барвник, який добре поглинає світло. Важливо те, що такі барвники не затримуються у здорових тканинах, а нагромаджуються лише у пухлині. Якщо на неї спрямувати промінь лазерного світла, то барвник активно поглинатиме його, внаслідок чого руйнуватимуться ракові клітини. До речі, сусідні здорові клітини, які потраплять під лазерний промінь, залишаться неушкодженими, адже барвника у них вже немає.
Фотодинамічна терапія ефективна не лише для поверхневих пухлин, а й пухлин стравоходу, шлунка, бронхів, сечового міхура, прямої кишки. Тобто для органів, для яких існують ендоскопічні інструменти.
— У чому переваги фототерапії?
— Переваги цього методу дивовижні: він малотравматичний, не має побічних реакцій, вибірковий, тобто не зачіпає здорових тканин. Проте тут є суттєвий недолік — світло не може проникати глибоко. Якщо пухлина великого розміру, то знищуються лише клітини, які знаходяться близько до поверхні.
На практиці це означає, що фотодинамічна терапія, використана окремо, може бути успішною лише на ранніх стадіях. Тому хочу ще раз нагадати: будь-яке захворювання, у тому числі рак, можна успішно вилікувати, коли своєчасно звернутися до фахівців.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКСПРЕС-АНАЛІЗ ЗА 20 ХВИЛИН
  • З ДІЄТАМИ — ЗАЧЕКАТИ
  • ТУБЕРКУЛЬОЗ, ЯКИЙ НЕ БОЇТЬСЯ ЛІКІВ
  • ПАСАЖИРИ ДОПЛАЧУВАТИМУТЬ ЗА ОГРЯДНІСТЬ
  • ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ— ПРОФІЛАКТИКА РАКУ ПРОСТАТИ
  • ЛЮБИТЕЛЯМ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ СХУДНУТИ ПРОСТІШЕ
  • ЗВИЧАЙНА ЦИБУЛЯ ОМОЛОДЖУЄ ОРГАНІЗМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».