Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СЛИЗОТА НАГАДУЄ ПРО ОСТЕОПОРОЗ
Нещодавно в Дніпропетровську у відділенні ендопротезування обласної клінічної лікарні імені І. Мечникова було проведено операцію з імплантації штучного тазостегнового суглоба пацієнтці, котрій цього року виповниться сто років. Старенька через падіння отримала складний перелом стегна і без заміни суглоба мала б померти від ускладнень. Проте операція не лише врятувала їй життя, а й повернула можливість самостійно пересуватися...

На жаль, у переважній більшості випадків доля з літніми людьми обходиться не так лояльно. Але чому цілком адекватна і рухлива людина, навіть літня, мусить піти з життя через банальний перелом ноги? Що можна вдіяти, аби таке траплялося якомога рідше? Із цими запитаннями я звернувся до знаного фахівця — завідуючого науково-організаційним відділом Інституту травматології та ортопедії НАМН України, професора Андрія Калашникова.
— Щось однозначно радити важко, адже після 80 років частота переломів зростає до 50 відсотків, тобто кожен другий українець, який дожив до такого поважного віку, мусить собі щось зламати. Однак лише чверть пацієнтів із переломами стегна відновлюється до попереднього рівня активності, що життєво необхідно для подальшого існування організму. Нерухомість — ось що вбиває літніх людей! Саме така, що настає внаслідок перелому шийки стегна. Втім, можна навести безліч прикладів, у тому числі згаданий вами, коли хворим роблять складні операції й вони цілковито відновлюють рухливість і активність.
— У чому головна загроза при переломах у літніх людей?
— Як я зазначав, переломи зумовлюють знерухомлення і порушення відповідно нормального життєвого ритму органів і систем людини, метаболізму в організмі хворого. Чому така майже фатальна загроза переломів? Відповідь: остеопороз!
— Як мінімізувати шкоду від цієї недуги?
— Поширеність остеопорозу, що визначається як зниження мінеральної щільності кісткової тканини, зростає з віком, оскільки при старінні спостерігаються не лише кількісні, а й якісні зміни кісткової маси. Остеопоротичні переломи у старшому віці зумовлені втратою кісткової маси та збільшенням ризику падінь.
Це відбувається переважно на основі захворювань центральної нервової системи у літніх людей, що є практично нормою, та через судинні порушення. Причому саме падіння можуть бути більш вагомим фактором ризику переломів, ніж знижена кісткова маса. Крім того, частота остеопоротичних переломів у осіб похилого віку підвищується через дефіцит вітаміну D.
— Отже, всім після 50 років варто періодично вживати препарати кальцію, збагачені вітаміном D?
— А чом би й ні? Зрештою, порадившись з лікарем, корисно навіть з профілактичною метою двічі на рік провадити курси препаратів кальцію з вітаміном D.
— Як переконатися, що ви вживаєте ці ліки не лише профілактично, а й для лікування остеопорозу?
— Простіше не буває. Діагноз «остеопороз» ґрунтується на вимірюванні мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ), що є добрим провісником ризику переломів. Рекомендується визначати МЩКТ у чоловіків і жінок віком понад 60 років.
— Тож у осіб похилого віку причинами частих переломів виступають... Продовжіть, будь ласка.
— ...недостатнє вживання кальцію та дефіцит вітаміну D. Добова потреба у вітаміні D становить від 3000 до 5000 одиниць, більша частина його утворюється у шкірі під дією ультрафіолетового випромінювання. Особи, котрі потребують догляду (особливо велика частка їх серед пацієнтів похилого віку), часто обмежені у сонячних ваннах, що призводить до значного дефіциту вітаміну D.
— Якою має бути тактика лікування остеопорозу?
— Первинна мета — знизити ризик остеопоротичних переломів. Тож, повторюю, кальцій та вітамін D — головні помічники у процесі лікування. Якщо під час кожного прийому їжі випивати склянку молока, кількість отриманого організмом кальцію становитиме близько 1200 мг на день. Одна чашка йогурту, сиру чи 28 г твердого сиру за вмістом кальцію (300 мг) дорівнюють склянці молока.
У більшості випадків особи похилого віку добову потребу у вітаміні D (800 МО) можуть задовольнити при вживанні однієї-двох склянок молока та комбінованих вітамінних препаратів (400 МО). У людей з обмеженою рухливістю і зниженим перебуванням на сонці добова потреба у вітаміні D перевищує 800 МО і потребує додаткового їх призначення.
Для осіб віком понад 80 років, крім гормонозамісної терапії ефективним буде лише лікування комбінованими препаратами кальцію та вітаміну D, а також вітаміном В12 при профілактиці переломів стегна.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • УЗИМКУ АЛКОГОЛЬ НЕ ЗІГРІЄ...
  • ПІДОЗРА ВПАЛА НА ПАРАБЕНУ
  • НЕЗНАНІ ВЛАСТИВОСТІ СТАТИНІВ
  • СНІДАНОК ВІД КОХАНОЇ ДРУЖИНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».