Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ОЛЕНА ОХРІМЕНКО: ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ ЗВІЛЬНЯТИСЯ НЕ ПОТРІБНО
Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який набрав чинності в нашій державі з першого жовтня 2011 року, вніс суттєві зміни до правил нарахування і виплати пенсій багатьом категоріям наших громадян, зокрема науковців, військових, народних депутатів, суддів, працівників органів місцевого самоврядування та ін. Про новації, що відбулися у пенсійному забезпеченні державних службовців, а отже, і у прирівняних до них журналістів державних і комунальних ЗМІ, кореспондент Укрінформу розмовляла із заступником директора департаменту — начальником відділу спеціальних пенсій Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Оленою Охріменко.

— Олено Валентинівно, за якими новими правилами тепер призначатимуть і виплачуватимуть пенсії держслужбовцям і журналістам?
— Статтею 37 Закону України «Про державну службу» (в редакції, що діє з 01.10.2011 р.) передбачено, що на одержання пенсії державних службовців мають право чоловіки після досягнення віку 62 роки та жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Крім того, це має відбутися за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, для чоловіків — 35, для жінок — 30 років. Незмінною залишилась умова щодо наявності стажу державної служби не менш як десять років та робота на час досягнення віку на посадах держслужбовців. Правом на призначення пенсії державного службовця незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку користуються також особи, які мають не менш ніж 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад держслужбовців.
— Отже, пенсійний вік новим законодавством підвищено не лише для жінок, а й для чоловіків?
— Насправді так. Однак це буде відбуватися поступово. Право на пенсію за віком у 62 роки отримають чоловіки — державні службовці, які народилися, починаючи з 1956-го. Щодо старших, то тут законодавець передбачив таку градацію. У 60 років виходитимуть на пенсію чоловіки, які народилися по 31 грудня 1952 р., у 60 років 6 місяців — народжені з 1 січня 1953-го до 31 грудня 1953 р., у 61 рік — з 1 січня 1954-го до 31 грудня 1954 р. і у 61 рік 6 місяців — з 1 січня 1955-го до 31 грудня 1955 року.
Жінкам також поступово підвищуватимуть пенсійний вік. Скажу лише, що в 60 років отримають право виходу на пенсію жінки держслужбовці, народжені в 1961 році.
— У якому розмірі призначають таку пенсію, вона чітко прив'язана до заробітку людини?
— Пенсію державним службовцям призначають в розмірі 80 відсотків суми їхньої заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Це стосується і осіб, які на час звернення за призначенням пенсії не є держслужбовцями. Їхню пенсію також призначатимуть у розмірі 80 відсотків заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на держслужбі, з якої були сплачені внески.
— Не менш важливе питання — розмір пенсії держслужбовця, який після виходу на пенсію продовжує працювати. Чи потрібно для отримання пенсії звільнятися?
— Для призначення пенсії державного службовця звільнятися не потрібно.
Однак призначену держслужбовцям пенсію в період роботи на посадах, які дають право на її призначення в порядку і на умовах, передбачених Законом України «Про державну службу», законами «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачують у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Тобто збережеться лише частина виплат, що нарахована як трудова пенсія. Після звільнення з таких посад людина зможе отримувати свою пенсію у повному розмірі, який обчислений відповідно до спеціального закону.
Щоправда, тут є виняток для працюючих пенсіонерів, котрим пенсію призначено до набрання чинності новим Законом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», тобто до 1 жовтня 2011 року та які влаштувалися на роботу до цієї дати. Оскільки в нашій державі закон зворотної сили не має, їхню пенсію виплачуватимуть без будь-яких обмежень. Якщо вони звільняться з роботи, то тут вступатимуть в силу нові правила, які віднедавна були запроваджені пенсійною реформою.
— Якщо колишній журналіст державних чи комунальних ЗМІ, а нині пенсіонер, улаштується на посаду, яка не дає права на спецпенсію?
— У цьому разі пенсію, призначену за спеціальним законом, виплачують у повному обсязі.
— Тобто хочу уточнити. Якщо колишній працівник державних ЗМІ після виходу на пенсію влаштується до приватного видання або укладе тимчасову угоду чи договір, він зможе отримувати свою спецпенсію без обмежень?
— Пенсіонерові, який працює у приватному виданні, пенсію виплачуватимуть у повному обсязі. При укладенні угоди чи договору необхідно уточнювати, чи поширюються в період роботи на особу умови щодо обчислення стажу як журналістові комунального чи державного закладу ЗМІ, а також з'ясовувати, на яких умовах нараховують заробітну плату (постанова Кабміну № 377).
— Розгляньмо такий випадок. Пенсіонер-журналіст, який свого часу пішов на пенсію за Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», оскільки працював у приватному журналі, зараз хоче влаштуватися кореспондентом до державного видання. Його розмір пенсії не буде зменшено?
— Ні, він зможе отримувати, крім зарплати, свою пенсію повністю. Адже у нього нарахована, власне, трудова пенсія, яка визначається базовим Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
— Скажімо, людині, виходячи з її заробітків, нарахували пенсію у розмірі дев'ять тисяч гривень.
— За новим законодавством, вона все одно отримуватиме менше, поки ця нарахована сума не сягне десяти мінімальних пенсій. Адже законом тепер установлено обмеження для великих виплат.
Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, окрім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Від 1 грудня 2011 року це становить вісім тисяч гривень.
Ще раз наголошую, що це обмеження стосуватиметься додаткових виплат, приміром доплати за звання «заслужений», яка встановлюється відповідно до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Вона також входить до загального розміру пенсії, який підлягає обмеженню. Проте обмеження пенсії максимальним розміром не поширюється на пенсіонерів, яким пенсію призначено до 1 жовтня 2011 року, тобто до внесення змін до ст. 37 Закону України «Про державну службу».
— Оскільки йдеться про пенсії за особливі заслуги, цікаво дізнатися, наскільки суттєві корективи внесла у них пенсійна реформа?
— У Законі «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» не відбулося жодних змін. Нагадаю, що цей закон торкається чималої кількості громадян. Зокрема, мовиться про нагороджених орденами, медалями за трудові й воєнні звитяги, а також удостоєних заслужених звань і багатодітних матерів.
Окрім того, ст. 5 згаданого закону передбачено, що у разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують пенсії, роблять перерахунок надбавки, виходячи із цього прожиткового мінімуму, з урахуванням установленого відповідними комісіями відсотка надбавки. Перерахунок здійснюється від дати, з якої встановлено новий розмір прожиткового мінімуму.
Законом також не встановлено будь-яких обмежень у виплаті пенсій за заслуги для працюючих пенсіонерів. Пенсіонерам, які отримують пенсію в максимальному розмірі, надбавку за особливі заслуги визначатимуть та перераховуватимуть з урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму, проте її виплачуватимуть у межах максимального розміру.
— Зараз у країні відбувається адміністративна реформа, а отже, чимало людей передпенсійного віку потрапляє під скорочення. Вони можуть скористатися правом дострокового виходу на пенсію за умови, що скорочення відбулося за півтора року до настання їхнього пенсійного віку?
— Звичайно. Відповідно до п. «г» ст. 26 Закону України «Про зайнятість населення», у таких осіб є право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», або віку, що дає право на призначення пенсії згідно із законами «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність».
Треба мати на увазі: якщо такі люди згодом знайдуть собі роботу і працевлаштуються, достроково призначену пенсію у період до досягнення пенсійного віку їм не виплачуватимуть.
— Чи може жінка, 12 квітня 1957 року народження, держслужбовець, яка звільняється за скороченням штату від 28 грудня 2011-го, скористатися правом дострокового виходу на пенсію? При цьому вона не заперечує проти зменшення її пенсії як жінки, котра має намір піти на пенсію в 55 років, тобто коли включається зменшення на 0,5% розміру пенсії за кожний місяць передчасного виходу на пенсію?
— У наведеному прикладі жінка на момент скорочення має 54 роки 8 місяців 16 днів. Відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вік виходу на пенсію такої жінки становить 56 років. Якщо жінку буде скорочено з посади держслужбовця за наявності у неї стажу державної служби не менш як десять років і страхового стажу 30 років, пенсію їй призначатимуть на умовах, передбачених Законом «Про державну службу», без зменшення її розміру. Коли така жінка не має необхідного стажу державної служби, пенсію їй призначатимуть за нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому розмір пенсії не зменшується.
Обов'язковою умовою призначення пенсії, відповідно до п. «г» ст. 26 Закону України «Про зайнятість населення», є клопотання (направлення) районного центру зайнятості до управління Пенсійного фонду за місцем проживання особи про достроковий вихід на пенсію.

Наталія АНДРУСЕНКО, Укрінформ

Довідка Укрінформу. Право на пенсію за віком у 60 років мають жінки 1961 р. народження і старші після досягнення ними такого віку:
55 років — які народилися до 30 вересня 1956 р. включно;
55 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1956-го до 31 березня 1957 р.;
56 років — які народилися з 1 квітня 1957-го до 30 вересня 1957 р.;
56 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1957-го до 31 березня 1958 р.;
57 років — які народилися з 1 квітня 1958-го до 30 вересня 1958 р.;
57 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1958-го до 31 березня 1959 р.;
58 років — які народилися з 1 квітня 1959-го до 30 вересня 1959 р.;
58 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1959-го до 31 березня 1960 р.;
59 років — які народилися з 1 квітня 1960-го до 30 вересня 1960 р.;
59 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1960-го до 31 березня 1961 р.;
60 років — які народилися з 1 квітня 1961-го до 31 грудня 1961 р.
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».