Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СПІВЖИТТЯ З ДІАБЕТОМ
Цукровий діабет досі вважається невиліковною хворобою, але завдяки інсуліну люди навчилися тримати його під контролем. Після серцево-судинних і онкологічних захворювань він на третьому місці серед причин смертності.

Через постійно підвищений рівень цукру в крові часто розвиваються такі ускладнення, як сліпота, гангрена кінцівок, ниркова недостатність, інфаркти та інсульти. Недаремно Всесвітня організація охорони здоров'я визнала цукровий діабет неінфекційною епідемією.
Тільки в Україні на обліку в ендокринологів перебуває понад мільйон хворих. І хоч, як зазначалося, повністю вилікувати діабет поки що не вдається, зменшити негативний вплив захворювання на якість життя діабетика можна. А яким чином, про це розповість Наталія Спринчук, доцент кафедри ендокринології НМАПО імені П. Шупика. Наталія Андріївна зазначає:
— Останніми роками відбувся істотний прогрес у медикаментозних методах боротьби з діабетом. Проте якщо хворого не забезпечити правильним харчуванням, ефект від лікування буде нульовий. Жодна недуга не залежить такою мірою від дієти, як діабет. Щоб ефективно з ним боротися, харчування має бути збалансованим і регулярним.
— Це як?
— Харчуватися варто не менш як три рази на день. Це перша умова. По-друге, утримуватися від заборонених для діабетика продуктів. При діабеті 1-го типу особливих обмежень в їжі немає, але тільки за умови правильного добору дози інсуліну. Поки дозу не дібрано, краще утриматися від соління, гострої та жирної їжі. Щодо діабету 2-го типу, то фахівці рекомендують вилучити з меню білий хліб, пиріжки і вареники, цукор, будь-які кондитерські вироби, солодкі газовані напої й солодкі соки. Не варто балувати себе (навіть зрідка!) салом, свининою і будь-якими виробами з неї. Потрібно забути про картоплю і рис, родзинки, фініки, банани, інжир, курагу, а також виноград, хурму, дині та абрикоси.
— Які продукти корисні для діабетиків?
— Усім діабетикам підійдуть свіжі соки з овочів. Найкращим вважається мультисік — із селери, петрушки та кропу. Він допомагає стабілізувати рівень цукру в крові. Загалом до продуктів, які рекомендують лікарі-дієтологи, належать: варена нежирна яловичина, нежирна риба, бажано запечена в духовці або відварена. Куряче м'ясо (без шкірки), чорний хліб, курячі яйця (не більш як чотири на тиждень) і круп'яні вироби — вівсянка, гречана, перлова та пшенична каші.
— А фрукти і овочі?
— Грейпфрут, кабачки, огірки, баклажани і капуста просто необхідні. Петрушка і кріп у натуральному вигляді також підуть на користь. Сік томатний і зелений чай сприятимуть не тільки доброму настрою, а й поліпшать травлення.
— Що говорить наука про цитрусові та ягоди?
— Яблука, мандарини, сливи, кавуни та ягоди також можуть бути діабетику в радість, але в обмеженій кількості. До речі, хочу нагадати, що для приготування риби і м'яса потрібно використовувати олію. М'ясо можна посмажити або приготувати в паровій каструлі. Якщо готувати м'ясо або рибу в фользі, то олії взагалі не потрібно. Варто запам'ятати, що відварена або запечена риба має бути в меню діабетика не менш як двічі на тиждень.
Для приготування салатів рекомендується використовувати маринади з суміші оцту (чайна ложка) і пісної олії, або лимонного соку, пісної олії, солі на смак. За бажанням, до маринаду можна додавати томатну пасту, сахарин та імбир.
— Із харчуванням розібралися. Чи можуть допомогти фізичні вправи?
— Фізичні вправи допомагають завжди. Діабетики мають можливість контролювати біль при периферичній нейропатії. За даними досліджень, у тих, які займаються одну годину на біговій доріжці не менш як чотири рази на тиждень, сповільнюється процес пошкодження периферичних нервів. Однак спочатку слід порадитися з лікарем, які вправи підійдуть. Йога і тай-чі також хороший вибір. Вони допомагають досягти балансу і розслаблення.
Для діабетиків важливо мати зручне спортивне взуття, щоб запобігти небажаному тертю. Воно допоможе уникнути травм стопи. При купівлі зверніть увагу на носок взуття, він має бути просторим.
Не потрібно займатися до сьомого поту, а просто рухатися. Робіть вправи, які приносять вам задоволення. Позитивний настрій поліпшить не тільки вашу фізичну форму, а й самопочуття. До і після фізичних вправ перевіряйте рівень цукру в крові. Це допоможе вам визначитися з навантаженням.

Бесіду вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОДУКТИ ВІД ЗАСТУДИ
  • НА ДОПОМОГУ ПРИЙДЕ ШТУЧНА ПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗА
  • ЯК ОБДУРИТИ АПЕТИТ?
  • ЖУВАТИ І ХУДНУТИ
  • ГРЕЙПФРУТ ЛІКУЄ ЯСНА
  • ЯК ПОЗБУТИСЯ КАРІЄСУ?
  • ЕТИКЕТКА ІЗ СЕКРЕТОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».