Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ДУХОВНІСТЬ
ДУША ПО ВІНЦЯ СПОВНИТЬСЯ РІЗДВОМ...
Різдво — найбільш урочисте свято в католицизмі. Згідно з Біблією, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. Свято Різдва закріплене на державному рівні в 145 країнах світу. Його відзначають в ніч від 24 на 25 грудня.

Іспанія
Більшість населення країни виходить на вулиці в національних костюмах. Перед початком різдвяної меси прийнято збиратися перед входом у храм і танцювати, взявшись за руки. Усю ніч відкриті кондитерські крамниці, щоб свято було не тільки веселим, а й солодким. На вечерю обов'язково готують мигдальний суп, медово-горіхову халву, рисову кашу, шинку, смажені каштани.

Чехія
У Чехії на Святвечір готують 12 сортів тістечок (за кількістю місяців). У центрі столу — запечений короп, приправлений кмином.
Після вечері ворожать. Найулюбленіший спосіб — на яблуках. Їх розрізають навпіл упоперек, і якщо всередині виявиться правильна зірочка з кісточок, прийдешній рік буде щасливим. Деякі люблять пускати на воду запалені свічечки в шкаралупках волоських горіхів. Якщо свічка не потоне, щастя на весь рік забезпечено.

Угорщина
Різдвяне меню угорців-католиків значно відрізняється від меню угорців-протестантів. На святкових столах у католиків має бути сім або 13 страв. На вечерю спочатку з'їдають по зубку часнику зі шматком хліба чи калача, потім — по горіху і шматочку яблука. Далі їдять локшину чи галушки з маком, квасолю з олією, сирні коржі, солодкі борошняні вироби. Закінчується вечеря зазвичай капустяним, рідше — квасолевим супом. Головна страва — порося, що, за повір'ям, має принести щастя родині.

Німеччина
За традицією, що виникла ще в XVI ст., з кінця листопада майже 200 міст відкривають різдвяні базари. Торговці в барвистих середньовічних убраннях продають ялинкові іграшки, подарунки, імбирний хліб, гаряче вино і смажені каштани.
Діти мають спеціальну гру-календар на грудень з 24 маленькими віконцями і щодня відкривають одне віконце. У переддень Різдва в цій грі відкривають останнє віконечко.
На різдвяну вечерю німці їдять смажену гуску і пиріг з горіхами, марципанами та родзинками.

Греція
У переддень Різдва діти ходять від будинку до будинку, щоб привітати з Різдвом, та співають kallanda (традиційні різдвяні пісні в Греції), за що отримують солодощі та сухі фрукти. Перед Різдвом оповитий волошками дерев'яний хрест щодня занурюють в освячену воду і кроплять нею будинок, щоб відігнати злих духів.
Увечері перед Різдвом прийнято подавати інжир разом із приправленим спеціями коржем — так званим «хлібом Христа».

Голландія
В Амстердамі Санта-Клаус відвідує королівський палац, і діти повинні відзвітувати перед ним за всі свої вчинки. Подарунками прийнято обмінюватися п'ятого грудня, а не на Різдво. Іноді подарунки ховають у підвалі і роблять навідні підказки, як їх відшукати. Фермери в Нідерландах з появою на небі першої зірки сурмлять у ріжки, сповіщаючи про прихід Різдва.

Норвегія
Саме в Норвегії з'явилося різдвяне поліно, яке за традицією спалюють у каміні на Святвечір. У давнину жителі Норвегії використовували його в святкуванні повернення сонця в день зимового сонцестояння.
Новорічні подарунки приносить гном-ельф — козлик на ймення Юлебук. На Різдво діти згадують ще одного маленького гнома — Ніссе. У нього — біла борода і шуба, а на голові — червона панчоха.

Італія
Характерним для Італії є створення вертепів. У багатьох містечках напередодні Різдва організовують театралізовані дійства народження Христа.
Серед традиційних страв — пиріг із горіхами, баккала, приготовлена з помідорами, святкова паста (макарони, приправлені соусом). На святковому столі обов'язково повинні бути сочевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, зварений у мигдальному молоці, і макарони з сардинками в соусі з волоських горіхів. Зберігся звичай подавати вугрів чи страви з тріски або устриць. За традицією, їдять освяченого гусака.

Франція
У Франції Різдво називають Noеl. У будинках встановлюють ялинки, іноді їх прикрашають під старовину червоними стрічечками і білими восковими свічками. Ялинки в саду також прикрашають ліхтариками на всю ніч.
Всюди — у вітринах, будинках — цими днями встановлюють безліч макетів-сцен, які символізують народження Христа: з яслами, ягнятками і маленькими ляльковими глиняними чоловічками, що зображають немовлят. Ці фігурки тут називають «сантонс».

Велика Британія
Діти замовляють подарунки Father Christmas (буквально «Батько Різдва»). Йому треба написати лист з перерахуванням бажаного і кинути в камін. Дим з труби доставить список бажань за призначенням.
У Шотландії на Різдво випікають древнє кельтське частування — вівсяні коржі, тонкі і круглі. Їх роздають усім членам родини рано-вранці, але з'їсти їх можна тільки на вечерю. Весь день треба носити коржі із собою. Якщо їх поламав чи обгриз — у наступному році будеш покараний, якщо зберіг — чекай гарних новин. І, звісно ж, на столі — смажений гусак.

Фінляндія
Рішенням ООН 1984 року Лапландію, розташовану у Фінляндії, офіційно проголошено «Землею Діда Мороза» (по-фінськи «Йоулупуккі»). Лист будь-якого мешканця Землі, маленького або дорослого, дійде до нього за адресою: Фінляндія, 96930, Полярне коло.
У день Різдва вся сім'я вранці прикрашає ялинку і будинок, іде до храму, а потім — в улюблену сауну. Увечері збираються за святковим столом. Головний різдвяний напій — глінтвейн. Традиційна різдвяна страва — особливим способом приготовлена і запечена шинка. До неї подається морквяна або рисова каша, причому з секретом. Тому, в чиїй тарілці опиниться один-єдиний мигдалевий горішок, увесь рік удача буде абсолютно в усьому.

Португалія
Різдвяна Літургія в Португалії називається «Літургією півня» — на честь того, що в момент народження Христа співав півень. На Святу вечерю готують спеціальну страву consoada з бакали та інших риб, які є символами посту. На Богоявлення традиційно печуть торт, усередину якого кладуть невеличкий подарунок. Кому дістанеться цей подарунок, зобов'язаний пекти торт наступного року.

Ірландія
В Ірландії Різдво — родинне свято. Усі члени сім'ї з'їжджаються, щоб разом святкувати народження Христа. Цікава традиція — в переддень Різдва запалювати у вікні свічку на знак готовності прийняти Йосипа і Марію, що в цю морозну ніч не можуть знайти місця для народження Сина Божого.
Традиційна страва — ірландська юшка.

Польща
У Польщі поширені народні колядки. Вони походять з ХІV ст., деякі — з ХVI–ХVII і мають характер народних пісень, що робить їх особливими для сприйняття. Колядки в Польщі можна поділити на три види: релігійні, легендарні та творчі. Наймелодійніші, найвеличніші з них створювалися в монастирях. Це — релігійні.
Легендарні містять багато легенд і не завжди достовірні. Церква не прийняла їх, та люди люблять пісні про чудеса, відкриті небеса і тварин, які розмовляють.
Творчі ж писали прості люди, які замінювали біблійні сцени сценами зі свого власного життя. Мелодії в них часто веселі, танцювальні.

США
Різдво у США — це суміш різноманітних культур. Воно складається з колядок з Англії та Австралії, різдвяного дерева з Німеччини, Санти з Європи і парадів з Латинської Америки. Кожна родина має власні традиції.
Після різдвяної служби родина збирається разом, і дорослі часто п'ють егног — напій, зроблений із сметани, молока, цукру, збитих яєць та бренді чи рому. У ніч перед Різдвом діти очікують приходу Санти, тому розвішують шкарпетки, щоб Санта-Клаус наповнив їх подарунками. На Різдво їдять традиційні страви: різдвяну індичку із соусом та картоплею. А на десерт — гарбузовий пиріг, сливовий пудинг та фруктовий торт.

Данія і Швеція
Різдво по-шведському триває цілий місяць: від 13 грудня до 13 січня. Подарунків усі чекають від різдвяного гнома, який живе в підвалі кожного шведського будинку.
У Данії за два місяці до Різдва на вулицях і площах з'являються гірлянди, червоні серця з паперу і шовку. На головній міській площі біля ратуші ставлять ялину, а під нею — велику скляну шухляду, куди кидають гроші для бідних дітей з інших країн.
Шведи і датчани на Різдво випікають коровай у формі кабана, якого називають «святковий вепр». Коровай стоїть на столі впродовж усього Різдва, нерідко його зберігають до початку весняної сівби. Увечері 24 грудня сідають за стіл з традиційною качкою з яблуками.

Підготувала Наталія ДЯДЬКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • В ОЧІКУВАННІ ДИВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».