Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СУД ЗАДОВОЛЬНИВ СКАРГУ АДВОКАТІВ КУЧМИ
Печерський районний суд м. Києва задовольнив скаргу адвокатів екс-президента України Леоніда Кучми і скасував постанову про порушення проти нього кримінальної справи за обвинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.

Відповідне рішення оголосила суддя Галина Супрун на засіданні суду у середу.
У документі констатується відсутність достатніх підстав для порушення справи стосовно екс-президента.
Зокрема, суд погодився з аргументами адвокатів Кучми, які стверджували, що у контексті рішення Конституційного Суду від 20 жовтня 2011 року неможливо висувати обвинувачення на доказах, одержаних незаконно. Тому плівки колишнього майора Управління держохорони Миколи Мельниченка не можуть бути доказом і підставою для порушення кримінальної справи.
Як повідомлялося, кримінальну справу проти другого президента України Леоніда Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Йому інкримінували перевищення влади та службових повноважень, що призвело до загибелі у 2000-му журналіста Георгія Ґонґадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу у редакції 1966 р.). Плівки Мельниченка було визнано речовими доказами у справі.
21 жовтня 2011 року КС України ухвалив рішення, згідно з яким обвинувачення у скоєнні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконно.
* * *
Колишній президент України Леонід Кучма називає «необхідним, але недостатнім» рішення Печерського райсуду Києва, який визнав безпідставність порушення проти нього кримінальної справи за звинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.
Про це йдеться в коментарі Л. Кучми, переданому УНІАН його адвокатами Сергієм Ульяновим і Віктором Петруненком.
«Ухвалене сьогодні рішення — необхідне, але недостатнє. Недостатньо зняти підозри з президента Кучми, але залишити їх на українській владі, на самій державі. Потрібно змити пляму з репутації країни. А це неможливо до моменту, поки не будуть знайдені справжні організатори і замовники цієї найстрашнішої антиукраїнської провокації новітнього часу — «касетного скандалу» і зникнення Георгія Ґонґадзе»,— підкреслив Л. Кучма.
Він заявив, що «лише знайшовши справжніх керівників цієї змови проти основ держави, Україна може довести всьому світові, що вона здатна захищати свої інтереси».
Як сказав Л. Кучма, його мета — не тільки реабілітація його особисто. «Справа моєї честі — повернення доброго імені не тільки Кучми, а й України, на чолі якої я стояв більше десятиліття»,— наголосив він.
Л. Кучма наполягає на тому, аби розслідування «касетного скандалу», пошук його замовників і справжніх винуватців убивства Г. Ґонґадзе тривали. При цьому запевнив, що готовий зробити для цього все, що потрібно від нього.
«Насамкінець хочу щиро подякувати всім, хто не повірив в абсурдні звинувачення, і в ці непрості для мене місяці надавав таку потрібну мені моральну підтримку»,— зазначив екс-президент.
У свою чергу, його адвокати, коментуючи рішення суду, що скасував постанову про порушення кримінальної справи проти Л. Кучми, зауважили, що «від самого початку кримінального переслідування Леоніда Даниловича було очевидним, що він не причетний до трагічних подій, які сталися з Георгієм Ґонґадзе. Тому немає і не могло бути законних підстав для порушення кримінальної справи стосовно Л. Кучми».
За словами правників, вони «вказували на фальсифікації та незаконність так званих записів Мельниченка, його заздалегідь неправдиві, а точніше псевдосвідчення, які послужили основою для кримінального переслідування другого президента України».
* * *
Валентина Теличенко, адвокат Мирослави Ґонґадзе, заявляє, що рішення суду, яким скасовано постанову про порушення кримінальної справи щодо колишнього президента Леоніда Кучми, буде оскаржено.
Коментуючи розгляд скарги адвокатів Л. Кучми у суді, В. Теличенко зауважила, що «в цьому судовому засіданні суддя повинна була оцінювати лише дії слідчого, а не давати оцінку діям Мельниченка і зібраним доказам, оскільки така оцінка надається судом лише при розгляді справи по суті».

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКОНОМІЧНІ ЗЛОЧИНИ ДЕКРИМІНАЛІЗОВАНО
  • ТРАГЕДІЯ У ЛЬЄЖІ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».