Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ФЕМІДИ
Триває майже детективна історія, що стосується судових буднів колишнього керівника уряду Юлії Тимошенко. Наступне засідання апеляційного суду в її справі відбудеться 20 числа, тобто після очікуваного саміту Україна — ЄС.
Упродовж нинішнього тижня (точніше у вівторок і середу) перипетії здебільшого точилися у площині: чи може Юлія Тимошенко бути присутньою на судовому засіданні, де розглядали подану її адвокатами апеляцію.

Розглядати скаргу на вирок Печерського райсуду, по суті, так і не розпочали через відсутність Тимошенко. Захист запевняє, що екс-прем'єр-міністр не може пересуватися. Прокурори зазначають, що протипоказань щодо участі в судових засіданнях для Юлії Володимирівни немає. Суддя двічі вирішує оголосити перерву «для надання їй можливості прибути».
Показово, що після першого рішення з таким формулюванням адвокати Тимошенко допускали, що підзахисну принесуть до зали засідання на ношах. На щастя, поки що до таких екзекуцій не дійшло.
«Ми отримали медичний висновок, що Тимошенко ходити не могла,— ділиться враженнями один із адвокатів Сергій Власенко.— Стан її здоров'я свідчить про те, що вона не може самостійно пересуватися. У мене є інформація, що на лікарів медичної частини слідчого ізолятора чиниться шалений тиск, аби вони написали, що Тимошенко здатна пересуватися і брати участь у судовому засіданні. Але це є повним абсурдом».
Власне, абсурди розпочалися ще минулого тижня, коли інший суд — Шевченківський — в приміщенні Лук'янівського СІЗО виніс вердикт про арешт уже арештованої Юлії Тимошенко.
Чимало спостерігачів після того «конгеніального» судового вердикту передбачало, що цього тижня апеляційний суд може ухвалити рішення принаймні про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти. Якби так сталося, то вона б... продовжувала залишатися під вартою через новий поворот подій.
Улаштовувати дискусії з приводу того, хто кого в цій ситуації «переграв»,— вершина цинізму. Однак такі спроби в українському політикумі з'являються. Особливо на тлі невизначеного стану здоров'я пані Тимошенко. Адже сторона звинувачення постійно повторює тезу, що вона симулює і насправді почувається цілком здоровою.
Ситуація ще більше «підігрілася» після того, як Державна пенітенціарна служба оприлюднила на своєму сайті фото камери медичної частини, де утримують екс-керівника вітчизняного уряду. Усе, як свого часу розповідав заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін: меблі, кондиціонер, телевізор... Таке враження, що тюремники Тимошенко переслідують мету: побачивши опубліковані фотознімки, в українських громадян має виникнути бажання потрапити до Лук'янівського слідчого ізолятора.
Утім, спростувати інформацію про те, що Тимошенко практично не підводиться з ліжка, оприлюднені фото і відео не спромоглися. На коротенькому відеоролику видно, що Юлія Володимирівна справді перебуває в ліжку. Причому її реакція на проведену зйомку явно недружня. Можна припустити, що робили це без її згоди.
Цікаво, що з цього приводу скаже голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов? Минулого тижня він, пригадується, страшенно піклувався тим, як би інформація про стан здоров'я Тимошенко без її згоди не просочилася у ЗМІ. Навіть пропонував провести закрите (!) парламентське засідання, де обговорити ситуацію навколо екс-прем'єра.
Власне, ідеї про поступове відсторонення преси від процесів, пов'язаних із Юлією Тимошенко, потроху набирають популярності. Адже засідання апеляційного суду відбувалися... саме без участі журналістів. Більше того, навіть адвокати Тимошенко просто-таки продиралися до зали суду. А один із них — Микола Сірий — змушений був здійснити карколомний кульбіт, перелазячи через огорожу. Відповідні фото і відеоматеріали вже облетіли світ і вчергове вразили європейських спостерігачів. Бо ж вітчизняних, схоже, вразити вже неможливо нічим. Чи після 20 грудня ситуація зміниться?..

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • «ЗЕМЛЕ МОЯ, ВСЕПЛОДЮЩАЯ МАТИ...» ПАРЛАМЕНТ УХВАЛИВ У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ ЗАКОН ПРО РИНОК ЗЕМЛІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».