Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ДИПЛОМАТИЧНА АКТИВНІСТЬ США
Минулого тижня на особливу увагу заслуговувала дипломатична активність державного секретаря США Гілларі Клінтон, яка здійснила візит до Бірми (М'янми). Три місяці тому у цій державі військові звільнили лідера опозиції Аун Сан Сучжі, котра отримала можливість взяти участь у довиборах до місцевого парламенту. Натомість бірманські військові одержали символічну фінансову допомогу від Сполучених Штатів, чого не було, починаючи від 1989 року, коли лідер бірманської опозиції опинилася у в'язниці.

За активністю американської дипломатії на бірманському напрямі ревниво спостерігає Піднебесна. Адже Бірма впродовж шістдесяти років правління місцевих військових залишалася важливим китайським партнером у Південно-Східній Азії. Причому Китай ніколи не реагував на міжнародні вимоги ізолювати Бірму та дотримуватися санкцій щодо неї.
Помітною подією у цьому сенсі стало турне віце-президента США Джозефа Байдена, який відвідав Ірак, Грецію і Туреччину. У центрі його переговорів були найскладніші близькосхідні проблеми. Зокрема, в Іраку йшлося про умови збереження на його території американських військових баз. Керівництво Іраку також закликали до стриманості, зважаючи на дії турецьких військових у Курдистані.
Не менш важливою для Вашингтона є позиція Багдада щодо Тегерана та Дамаска. З аналогічним набором питань Джозеф Байден побував у Анкарі. США вітали намір Туреччини запровадити суворі санкції проти Сирії. Крім того, Сполучені Штати домоглися від Туреччини згоди на участь американських концернів у розробці родовищ газу поблизу берегів турецької частини Північного Кіпру.
Однак це рішення Вашингтона спровокувало заперечення з боку Афін. Утім, головною темою перемовин Джозефа Байдена у грецькій столиці була боргова криза. Стало відомо, що США готові підтримати пропозицію Євросоюзу щодо збільшення кредитної допомоги Греції з боку Міжнародного валютного фонду. Тим самим Сполучені Штати намагалися заперечити звинувачення у власній зацікавленості у поглибленні кризи в зоні євро, аби більше капіталів «емігрувало» до США.
Джозеф Байден підтвердив, що прогнозовані міжнародні фінансові збурення через посилення боргової кризи в зоні євро можуть ще більше погіршити становище глобальної економіки і послабити американські позиції. Аби цього не відбулося, віце-президент США минулого тижня здійснив показове турне геополітично важливими країнами Близького Сходу і Середземномор'я.
Від розгортання подій у цьому регіоні залежить реалізація американської стратегії допомоги у процесі демократичної трансформації більшості арабських країн. Оскільки цей процес надто ризикований і суперечливий, принципове значення має зміцнення позицій США передусім у Туреччині. Від її позиції значною мірою залежить подальший розвиток подій у цьому центрі сучасної світової політики.
також у паперовій версії читайте:
  • СЛОВЕНЦІ ХИТНУЛИСЯ ВПРАВО
  • НА ШЛЯХУ ДО ЄС
  • РОСІЯНИ ОБРАЛИ ДЕРЖАВНУ ДУМУ
  • АФГАНСЬКИЙ ВУЗОЛ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».