Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
КИЇВСЬКИЙ УСПІХ ГРУЗИНСЬКОГО ПАТРІАРШОГО ХОРУ
Мало хто знає з нас, що грузинський поліфонічний спів занесено до Списку нематеріальної культурної спадщини людства, що був складений у межах програми ЮНЕСКО.

Як засвідчують історики та музикознавці, багатоголосий розспів а сареllа відображає стародавній, античний спосіб співу, який налічує три тисячі років. Гармонія цього розспіву унікальна і нікого не залишає байдужим.
Нині, на жаль, із уцілілих партитур цього співу використовується невелика частина, і лише кілька колективів Грузії виконують цю музику. Серед них і знаменитий у цій країні та за її межами Грузинський патріарший хор, який у листопаді вперше завітав до Києва і виступив у Колонній залі Національної філармонії.
У першому відділенні концерту слухачі вперше почули унікальні зразки грузинської церковної поліфонічної музики часів середньовіччя, які демонстрували різні школи співу Західної та Східної Грузії. Ще більш вражаючим виявилося друге відділення, присвячене традиційній народній поліфонії з різних історичних областей Грузії — Кахетії, Менгрелії, Сванетії, Гурії. У цьому відділенні співаки хору з'явилися у традиційних народних костюмах, прикрашених ефектно оздобленими кинджалами. Присутні, вражені дивовижними голосами та фантастичною злагодженістю звучання, влаштовували овації після кожного номера програми, а після закінчення виступу довго не відпускали зі сцени, аплодували стоячи понад десять хвилин.
Як розповіли після концерту обидва диригенти хору Симеон Джангулашвілі та Георгій Донадзе, їхній хоровий колектив сформувався у 1998 році під час будівництва Кафедрального собору Пресвятої Трійці. Ініціатором створення хору виступив Блаженнійший і Святійший Католикос Патріарх Улія ІІ, а оскільки нині у Самебі є кафедра Святійшого Патріарха, тому хоровий колектив отримав назву Патріаршого.
Цей хор справедливо вважають головним духовним колективом країни. Він налічує 60 осіб, а до його репертуару входять унікальні середньовічні хори та грузинські традиційні народні поліфонічні пісні. Крім того, у репертуарі твори сучасних композиторів — Гії Канчелі, Йосипа Барданашвілі, Йосипа Качекмадзе, що ґрунтуються на стародавній традиції хорового виконавства у поєднанні з сучасними новаторськими стилями.
У складі колективу — викладачі й студенти вокального і хорового факультетів Тбіліської консерваторії. Народний артист Грузії, професор, художній керівник Народного хору Грузії Анзор Еркомаїшвілі консультує виконавців із фольклору, відомий музичний церковний діяч Лія Салакая — з техніки церковного піснеспіву. Керівник кафедри хорового співу Тбіліської державної консерваторії народний артист Грузії, професор Шалва Мосідзе навчає вокалістів неповторної вимови у співі, засновником техніки якої є він сам, і особливої інтонації, домагаючись у виконавців довершеності групової вимови тексту.
Патріарший хор виконує весь цикл богослужінь і супроводжує Патріарха під час його візитів у Грузії й за кордоном. Твори, які звучать у репертуарі колективу, виконують за благословенням і бажанням Його Святості, а серед них є й ті, що співає лише Патріарший хор.
«Ми раді й щасливі, що вперше завітали в Україну завдяки підтримці Посольства Грузії у вашій державі. Гостинність та доброзичливість киян, краса вашої столиці нас зворушували і надихали. Ми вдячні за щирий і теплий прийом»,— зазначив Симеон Джангулашвілі.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СМАЧНА ЕКСКУРСІЯ
  • КАЗКА ДЛЯ ДОБРИХ СЕРДЕЦЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».