Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІЙСЬКО
НА ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ

ПРАЦЮЮТЬ ВІЙСЬКОВІ ПРОКУРОРИ, ДОПОМАГАЮЧИ КОМАНДИРАМ ЧАСТИН І ПІДРОЗДІЛІВ У ЗМІЦНЕННІ ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Нехтування законами, корупція — усі ці неподобства, на жаль, не обійшли і Збройні Сили, інші військові формування.
Зважаючи на злободенність ситуації, що склалася, кореспондент «ДУ» попросив першого заступника начальника Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України, генерал-майора юстиції, заслуженого юриста України Василя Козачука розповісти, що роблять військові правоохоронці для її виправлення.

— Реалії сьогодення такі, що практично у жодному силовому відомстві нашої країни не обходиться без різних правопорушень, а то й злочинів,— говорить Василь Петрович.— Проте спільними зусиллями органів військового управління і військових прокуратур останнім часом удалося стабілізувати ситуацію. Зокрема, щодо зміцнення військової дисципліни, правопорядку. Так, знизилася кількість випадків «дідівщини», ухилень від військової служби, заволодіння військовим майном.
Протягом першого півріччя слідчими завершено розслідування 443 кримінальних справ, із яких 427, тобто понад 96 відсотків, відправлено до судів із обвинувальними висновками.
— Нині багато говорять про необхідність боротьби з корупцією: цією проблемою занепокоєні й перші особи країни. Чи є, Василю Петровичу, корупціонери в армії, інших силових відомствах?
— Звісно, є. На жаль, до викорінення цього ганебного явища ще далеко. Більше того, воно, як засвідчує відповідна статистика, зростає. Якщо, скажімо, за перших шість місяців минулого року ми викрили 79 злочинів із ознаками корупційних діянь, то за такий самий період 2011-го — 116. Слід сказати, що зросла також результативність нашої роботи у цьому напрямі: протягом першого півріччя поточного року ми відправили до судів із обвинувальними висновками 89 корупційних справ.
— Що штовхає людей до корупційних діянь? Невже вони не розуміють, що за такі дії може настати відповідальність, у тому числі кримінальна?
— Що змусило осіб, котрі, як мовиться, потрапили в поле зору військових правоохоронців, піти цим слизьким шляхом, потрібно запитати у них самих. Знаю лише, що це не вкрай зубожіле існування: всі вони обіймали відповідальні посади, отримували гідну (порівняно з іншими категоріями населення) зарплату. Наприклад, ми затримали командира військової частини, який за надання підлеглому позитивної характеристики вимагав від нього 1500 американських доларів.
Подібним чином діяв і начальник штабу однієї з частин Івано-Франківського гарнізону, який обов'язковою умовою для прийняття на службу за контрактом одного з громадян поставив 1300 доларів. А військовий комісар Хмельниччини вимагав 700 «зелених» за те, щоб надати відстрочку від призову.
Його колега з Миколаївщини — начальник 2-го відділення обласного військкомату — вимагав «подяки» від громадянина В., якому оформляв військовий квиток. При отриманні грошової «винагороди» його затримали працівники МВС і військової прокуратури.
Проте всі рекорди в одержанні хабарів побив офіцер-миротворець. Як з'ясувалося в ході слідства, під час перебування в складі українського миротворчого контингенту в Косові Республіки Сербія він систематично отримував хабарі, загальна сума яких була понад 70 тис. євро.
Для усунення причин і умов, що сприяють корупційним проявам, військовими прокурорами у першому півріччі 2011 року винесено 161 подання, за результатами розгляду яких скасовано 166 неправомірних нормативно-правових актів і рішень, ухвалених унаслідок корупційних діянь деяких посадовців. До відповідальності притягнуто 217 посадових осіб.
Ця робота посилюватиметься і надалі. Зокрема, з метою активізації протидії корупції в оборонному секторі та наглядових повноважень безпосередньо в структурі Головного управління військових прокуратур створено відділ нагляду за виконанням законодавства про боротьбу з корупцією. Відповідні реорганізаційні заходи проведено і в прокуратурах регіонів.
— Однією з найболючіших проблем Збройних Сил України є житлова: нині в чергах на отримання квартир перебувають понад 45 тисяч військовиків. Водночас відбувається чимало правопорушень, а то й злочинів, які не сприяють вирішенню цієї проблеми.
— Ми робимо все можливе, щоб у цій сфері було якомога менше зловживань, які гальмують розв'язання житлової проблеми, болісної для десятків тисяч офіцерів, серед яких багато таких, хто не має власного даху над головою 15–20 років.
На підтвердження сказаного наведу приклади. За зловживання службовим становищем при закупівлі наприкінці минулого року 90 квартир у Керчі ми порушили кримінальну справу проти одного з посадовців Кримського управління капітального будівництва МО України В.
У процесі розслідування з'ясувалося, що у 2010 році МО України на рахунок одного з комерційних підприємств було перераховано понад 33 мільйони гривень, за які передбачалося придбати 90 помешкань. Їх придбали, але проблема у тім, що вони виявилися непридатними для проживання за технічними і санітарними нормами.
Водночас військова прокуратура Феодосійського гарнізону порушила кримінальну справу проти посадовців цього управління, а також Феодосійської квартирно-експлуатаційної частини району ЗС України, звинувативши їх у зловживанні службовим становищем. Посадовці цього управління, знаючи, що будинок, у якому були ці помешкання, не введено в експлуатацію, а квартири, звісно, непридатні для проживання, склали неправдиві документи — акти прийому житла в комерційної фірми. Потім передали його до Феодосійської КЕЧ району для розподілення між черговиками.
Установлено також, що посадовці згаданого управління, діючи в інтересах цієї фірми, закупили 190 квартир, витративши майже 54 млн бюджетних коштів.
Військовою прокуратурою ВМС України було порушено кримінальну справу щодо перевищення посадовими особами одного з квартирно-експлуатаційних управлінь Збройних Сил України, які незаконно видали розпорядження про приватизацію десяти квартир у Євпаторії. Причому особам, які взагалі не мали права на отримання цих квартир. Державі було завдано збитків на 2,2 мільйона гривень.
Перелік подібних фактів можна продовжити.
— У сфері використання земель оборони теж виявлено чимало порушень. Розкажіть, будь ласка, про них.
— Військовими прокурорами на усунення порушень, пов'язаних із використанням цих земель, внесено понад 400 подань і приписів, 48 протестів, винесено 47 постанов про порушення дисциплінарного провадження. За наслідками розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто понад тисячу осіб.
З метою захисту інтересів держави до судів заявлено 164 позови на загальну суму 84,8 мільйона гривень та повернення 1542 гектарів земель оборони.
Так, військовою прокуратурою Західного регіону України порушено кримінальну справу за фактом перевищення службовими особами Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління ЗС України та МО України службових повноважень. Установлено, що через їхні протиправні дії з володіння держави було вилучено особливо цінні землі Національного парку «Сколівські Бескиди» загальною площею понад десять гектарів і вартістю 17,6 мільйона гривень. Ці землі, розташовані на теренах Сколівського військового лісогосподарського підприємства МО, після вилучення з власності держави було передано до комунальної приватної власності.
Кілька років тому посадові особи КЕВ міста Луганська незаконно передали Артемівській міській раді Донецької області землі оборони військового містечка № 35, площа яких становила більш ніж 40 га. Вони завдали державі збитків.
— Особи, котрі скоюють злочини, завдають чималих збитків державі. Чи вживаєте заходів щодо їхнього відшкодування?
— Кожний злочин зазвичай має не лише кримінальне, а й фінансове забарвлення. Тому військові прокурори докладають усіх зусиль для відшкодування збитків, завданих злочинцями як державі, так і приватним особам. Під час досудового слідства відшкодовано майже 85 мільйонів гривень, а за результатами розгляду внесених військовими прокурорами актів реагування — майже 54 мільйони гривень, з яких 13, 8 мільйона повернено до державного бюджету, а 34,8 мільйона — потерпілим громадянам.
За результатами перевірок порушено вісім кримінальних справ про злочини, пов'язані з порушеннями бюджетного законодавства та розкраданням державного майна. Державі завдано збитків на більш як 130 мільйонів гривень. За внесеними актами реагування до держбюджету повернуто 1,5 мільйона гривень.
— Останнім часом побільшало порушень щодо використання природних ресурсів. Зокрема, під сокиру, задля спорудження елітних хмарочосів, ідуть гектари зелених насаджень. Звідси запитання: чи не доводиться військовим прокурорам захищати нашу матінку-природу?
— Безперечно. Найпоширенішими є порушення режиму охорони і належного використання лісових, водних ресурсів, відсутність дозволів на викиди в атмосферу забруднюючих речовин тощо. За результатами перевірок ми порушили 12 кримінальних справ, притягли до відповідальності понад п'ятсот посадових осіб. При цьому до судів пред'явили 32 позовні заяви на загальну суму 5,4 мільйона гривень.
Зокрема, порушили кримінальну справу за фактом незаконного вирубування 304 дерев на території земельної ділянки, яка належить державному підприємству МО України «Остерський військовий лісгосп», і 288 дерев на ділянці, що входить до регіонального ландшафтного парку «Міжріченський». У результаті цього державі завдано збитків. Слід зазначити, що останнім часом побільшало фактів ігнорування природоохоронного законодавства. Деякі керівники вважають, що природа все витерпить і великої біди не станеться, якщо вони пустять під сокиру кілька сотень дерев. Але ж це не так!
— Чи співпрацюють військові прокурори з командирами військових частин, органами військового управління?
— Звісно. Своє призначення ми з колегами вбачаємо не стільки у притягненні до відповідальності винних у скоєнні правопорушень і злочинів, скільки у їхньому запобіганні: час, коли прокурор виконував лише каральну функцію, минув. Хочеться вірити, що назавжди.
Ми розуміємо, у яких складних умовах сьогодення доводиться виконувати свої обов'язки командирам частин і підрозділів, тож прагнемо всіляко їм допомагати. Приміром, наразі є багато проблем, які потребують негайного вирішення.
Зокрема, тривалий час залишається невирішеною проблема забезпечення військовослужбовців безперебійним і безпечним харчуванням. Адже, незважаючи на вжиті заходи, не так давно були факти отруєння військовиків строкової служби у Харківському, Білоцерківському, Київському та інших гарнізонах. У 2010 році від інфекційних захворювань постраждало понад триста осіб.
У деяких частинах командири не забезпечують виконання військових статутів щодо охорони здоров'я військовослужбовців — не створено сприятливі санітарно-гігієнічні умови проживання в казармах тощо.
Не завжди повною мірою реалізують права військовослужбовців, пов'язані з проходженням служби, зокрема при звільненні в запас. Допускаються також порушення при забезпеченні військовослужбовців і членів їхніх сімей санаторно-курортними путівками до лікувально-оздоровчих закладів військового відомства.
Проблем, над вирішенням яких ми працюємо і працюватимемо, вистачає. Військові прокурори продовжуватимуть боротьбу з тими, хто власні інтереси ставить понад усе, нехтуючи юридичними законами і законами людської моралі.

Інтерв'ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».