Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЖИТТЯ — ЯК ТЕЛЕСЕРІАЛ
Кар'єра Крістіни Кіршнер нагадує латиноамериканський телесеріал. У ній всього багато — від супермодного одягу до трагедій і мелодраматичних жестів.

Найновіший відтинок серіалу з Крістіною Фернандес де Кіршнер у головній ролі мав рекордну аудиторію. 24 жовтня цього року 54% громадян Аргентини вдруге обрали її президентом. У першій каденції вона вела війну з фермерами, намагаючись оподаткувати прибутковий експорт зерна і м'яса; реквізувала до бюджету мільярди доларів з приватних пенсійних рахунків і намагалась нейтралізувати медіа, налаштовані критично до її політики.
Але телесеріал керується своїми власними законами і правилами, нагромаджуючи емоції навколо справ, не пов'язаних з політикою. Як не піддатися чарам вдови, яка страждає і носить ексклюзивний темний одяг на знак трауру по своєму чоловікові Нестору Кіршнеру.
Самим стражданням і терпінням виборців не вдасться прихилити до себе, тому віце-президентом став Амадо Боуду, типовий латинський мачо, який любить погоцати на «харлеї» вулицями Буенос-Айреса. У вільний час він грає на гітарі у рок-групі «Манча де Роландо», наспівуючи войовничі куплети: «Пане банкіре, віддай мені мої гроші!» Те, що Боуду є одночасно міністром фінансів, нікого особливо не дивує.

Евіта-2
Опозиція, стверджує президент, розуміється на моді набагато краще, ніж на політиці. Але Кіршнер не звертає жодної уваги на критиків, для неї важливішим є визнання виборців. Вона звертається до міфу Евіти Перон, протиставляючи жіночність брутальному світові мачо.
Легендарна дружина президента Хуана Перона не виконувала жодних державних функцій, а попри те — здійснювала вплив на аргентинську політику. Кіршнер, юрист з кількарічним парламентським досвідом, також розпочала кар'єру як дружина при знаменитому чоловікові.
Нестор Кіршнер, з яким вона познайомилася під час навчання, став президентом у 2003 році, коли Аргентина опинилася на дні економічної кризи. За чотири роки він витягнув країну із занепаду, прописавши рецепт із суміші вільноринкових реформ і лівого популізму у пероністському стилі: денаціоналізував багато галузей економіки, вигнав з країни Міжнародний валютний фонд.
На противагу лагідному у поведінці і недбалому зовні чоловікові Крістіна епатувала сексапільністю і енергією.
«Коли йдеться про Евіту, то більше шаную її як жінку, яка промовляє у мікрофон із затиснутим кулаком, ніж як турботливу народну маму»,— говорила Крістіна, готуючись до сходження на вершину аргентинської політики. По дорозі вона мусила подолати іншу претендентку на звання нової Евіти.
Гільда де Дуальде, дружина колишнього президента Едуарда Дуальде, претендувала на мандат сенатора від того самого округу, що й Кіршнер, але не мала жодних шансів її перемогти. Також у 2007 році, коли Нестор Кіршнер виставив її як кандидатку на президентських виборах, вона не мала жодних проблем на шляху до перемоги суперниць. У 2008 році журнал «Форбс» визнав її 13-ю серед найбільш впливових жінок світу.
Навесні 2008 року Аргентина стояла за крок від революції. Ішлося про підвищення 45% податків на експорт сільськогосподарських продуктів. Гроші мали надійти на розбудову соціальних фондів, яку Кіршнер обіцяла під час виборчої кампанії. На вулицях вибухнули заворушення, що нагадували події, які відбувалися за часів Евіти. Проти протестувальників-фермерів вийшли мобілізовані урядом профспілки. Збунтувався навіть зговірливий віце-президент Хуліо Кобос, змусивши парламент відмовитися від підвищення податків.
Президент назвала його зрадником і намагалася згладити негативне враження, звертаючись до націоналістичних сентиментів. На 26-ту річницю програної війни за Фолкленди нагадала про аргентинські претензії на острови і засудила британський колоніалізм. Незважаючи на протести віце-президента Кобоса, наказала передати до бюджету держави чергові 30 мільярдів доларів з приватних пенсійних рахунків.

Повернення вдови
Кіршнер успішно використовувала свою елегантність, спілкуючись з політиками, в тому числі з Бараком Обамою. А тим часом в Аргентині преса зацікавилася майном Кіршнерів. Відтоді, як Нестор Кіршнер обійняв посаду президента, воно зросло у сім разів. Щоб приглушити критику, у 2009 році Кіршнер намагалася протиснути закон, який обмежував свободу слова, а коли це не вдалося, взяла під приціл родину Герера де Ноблє, яка контролює критичні щодо уряду медіа. Приводом стала започаткована її чоловіком акція переслідування злочинів від часів військової диктатури.
Хунта закатувала тисячі політичних противників, віддавши їхніх дітей до названих батьків. Слідчі підозрювали, що двоє таких дітей було всиновлено Ернестіною Герерою де Ноблє. Поліція зробила наліт на її будинок, намагаючись взяти проби ДНК для аналізу. Поліцейські переслідували її дітей — Марсело і Феліпе, намагаючись прямо на вулиці взяти від них зразки для досліджень. Лише рішення Верховного суду, який заборонив примус до взяття аналізів ДНК, змусило владу припинити розслідування.
Юридична баталія з медіа-магнатами ще тривала, а Кіршнер вступила у суперечку з керівником Центрального банку, який не хотів дати урядові сім мільярдів доларів з валютних резервів на покриття державного боргу. Президент змусила його подати у відставку, викликавши жорстку критику опозиції. Але народ, якому вкотре явився образ нової Евіти Перон, яка бореться з банкірами, гаряче вітав її рішення. Особливо, коли завдяки їй Аргентина повністю сплатила свої борги після 2001 року. Так само відбувалось і з легалізацією одностатевих шлюбів, які, у толерантній до гомосексуалістів країні, підтримують 60% громадян.
Та справжній перелом настав у грудні минулого року, коли помер Нестор Кіршнер, у якого було дуже хворе серце. Його похорон у Каса Росада став вражаючою демонстрацією підтримки для його дружини. Крістіна, яка перебувала в тіні великого чоловіка, швидко оговталася після втрати. Вона консолідувала правлячу команду після втрати сильного лідера і вміло граючи роль згорьованої від втрати, але рішучої дружини, штурмом взяла другу президентську каденцію.
Її противники мали зв'язані руки, бо багато з того, за що її критикували, стало обов'язковою формою боротьби з кризою — чергові заборговані країни націоналізували пенсійні фонди, підвищували податки банківському сектору. Кіршнер тріумфувала як захисниця народу від утисків фінансистів, забезпечуючи собі підтримку народу, який захотів ще чотири сезони її телесеріалу. Витривалі глядачі зможуть переконатися в тому, куди заведе Аргентину нова Евіта, цього разу як самостійний політик, позбавлена підтримки свого Перона.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ БУДЕ НОВА ГОНКА ОЗБРОЄНЬ?
  • ПЕРЕГОВОРИ ПРО ПЕРЕГОВОРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».