Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
СОЦІАЛЬНІ ПРОТЕСТИ В КРАЇНАХ ЄC
Депутати Європарламенту затвердили бюджет Європейського Союзу на 2012 рік. Представляючи цей документ, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу звернув увагу на досягнутий компроміс щодо скорочення витрат на утримання європейської бюрократії.

Це рішення було подано як символ затягування пасків не лише звичайними громадянами країн зони євро, а й європейською владою. Однак бюджетні дебати в Європарламенті майже відразу були відсунуті з політичного порядку денного ЄС. Безпосередню хвилю обурення і протестів відчувають на собі не абстрактні «брюссельські бюрократи», а національні уряди.
Зокрема, днями Греція дала письмові фінансові зобов'язання Євросоюзу щодо нових кредитів і виконання за їхнє отримання жорстких заходів економії коштів. Певна річ, ці кроки не викликали особливого захоплення серед більшості греків. До «коаліційного» уряду Лукаса Пападімаса, нагадаймо, не увійшла правоцентристська партія «Нова демократія» Георгіаса Самараса, який продовжує вимагати від уряду перегляду умов кредитування. Однак із цим навряд чи погодяться Франція та Німеччина, які є головними утримувачами грецьких боргів.
Нова влада Іспанії на чолі з Маріано Рахоєм звернулася по допомогу до Міжнародного валютного фонду. До грецької та іспанської кризи додалося загострення соціально-політичної ситуації у Португалії. Там громадяни обурені відмовою від різдвяних виплат.
Чергове поглиблення внутрішньополітичної кризи в Бельгії також стимулювало рішення міжнародних фінансистів зменшити кредитний рейтинг цієї країни. Натомість німецький канцлер Ангела Меркель та французький президент Ніколя Саркозі на недавній зустрічі з новим прем'єр-міністром Італії Маріо Монті попередили: вірогідне італійське фінансове банкрутство автоматично означатиме розпад зони євро.
Утім, соціально-економічне становище загострюється й за її межами. 30 листопада 2011-го у Лондоні відбулися анонсовані акції протесту професійних спілок. Донедавна британський прем'єр-міністр Девід Кемерон неодноразово звинувачував Ніколя Саркозі та Ангелу Меркель у нездатності ухвалити ефективні рішення з приводу боргової кризи в зоні євро. Проте лондонські акції протесту засвідчили, що британський прем'єр-міністр також не має готових рішень.
Хоч європейські економісти і висувають відповідні пропозиції, не всі вони мають достатню політичну підтримку. Зокрема, Ангела Меркель висловилася проти запровадження загальноєвропейських облігацій з метою порятунку зони євро. Натомість у міру загострення соціальних проблем у більшості країн Євросоюзу та в умовах підготовки національних державних бюджетів на наступний рік Німеччина пропонує зробити жорсткішою відповідальність за перевищення «стелі» боргових зобов'язань у пропорції до валового внутрішнього продукту. Закріпити у правовому вимірі це рішення Німеччина пропонує на грудневому саміті Європейського Союзу.
Однак песимісти прогнозують неминучий вихід у 2012 році з єврозони Греції, що може спровокувати поглиблення кризи боргових зобов'язань та стихійну вимушену відмову від спільної європейської грошової одиниці. Щоправда, європейським оптимістам цей катастрофічний сценарій розгортання подій все ще здається страшною казкою.
Неприємний сюрприз європейцям зробив президент Уго Чавес, який повернув до Венесуели частину золотого запасу, яка зберігалася у британських, німецьких і французьких банках. Це рішення може стати прецедентом для інших країн, внаслідок чого може загостритися банківська паніка з її негативними наслідками.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ДОПОМОЖУТЬ САНКЦІЇ?
  • ОСЕТИНСЬКИЙ ВИБІР
  • САУДІВСЬКА АРАВІЯ: МІЖ РЕФОРМАМИ ТА РЕВОЛЮЦІЯМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».