Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
НЕДОСЯЖНИЙ «МЕТАЛІСТ»
Харківський «Металіст» за тур до завершення групового турніру футбольної Ліги Європи гарантував собі вихід до 1/16 фіналу престижного змагання. Ба, більше — підопічні Мирона Маркевича за будь-яких обставин залишаться першими у квартеті, що теоретично сприятиме на наступній стадії — суперник має бути легший.

Коли в першому турі харків'яни зустрічалися з віденською «Аустрією», перемога далася непросто — після першого тайму бронзові призери чемпіонату України поступалися, але спромоглися виграти з рахунком 2:1. Перемога здивувала наставника голландського АЗ — єдиної в групі G команди, яку «Металіст» ще не переміг.
На відміну від поєдинку у Відні, в харківському матчі перевага господарів сумнівів не викликала, причому навіть тоді, коли через курйозний гол «Аустрія» зрівняла рахунок.
Зустріч команди розпочали на високих швидкостях. Першими гольовий момент створили харків'яни. На третій хвилині Едмар заблокував спробу дальнього удару у виконанні Горгона. Після цього Тайсон помчав від півзахисника «Аустрії» у відрив. Дійшовши до штрафмайданчика гостей, бразилець вивів на ударну позицію Хосе Ернесто Сосу, котрий пробив поруч із дальньою стійкою.
Згаявши нагоду, футболісти «Металіста» збільшили тиск на володіння австрійців, і на 16-й хвилині це принесло їм успіх. Аргентинець Соса добре зіграв у відборі й вивів по центру воріт гостей Марко Девіча. Нападник із лінії штрафного пробив без шансів для голкіпера Хайнца Лінднера — точно в «дев'ятку».
Довго радіти успіху харків'янам не довелося. Через хвилину воротар Владімір Дішленкович виявився неготовим до несподіваного удару Флоріана Мадера з-за меж штрафного, і м'яч заспокоївся в правому від голкіпера кутку воріт.
Пропустивши, українці відразу намагалися довести нелогічність гола суперника. Вийшло на 40-й хвилині, коли помилки припустився досвідчений захисник Петер Глінка. Він не влучив по м'ячу, намагаючись перервати передачу Девіча на Едмара, і український бразилець «Металіста» з десяти метрів пробив точно в ближній кут — 2:1.
Друга половина гри розпочалася потужними атаками футболістів «Аустрії». Дішленковичу та його партнерам по обороні в перші хвилини тайму довелося складно. Гості були близькі до успіху після ударів Златко Юнузовича та Александра Грюнвальда — воротар загрозу відвів. На 49-й хвилині після швидкої контратаки напруження виникло біля воріт Лінднера. Завершував момент Девіч, але м'яч після його удару розминувся з правим верхнім кутом воріт австрійців.
Поступово зустріч трошки заспокоїлася, проте на 60-й хвилині її хід знову оживив результативний розіграш кутового господарями. Соса від правого прапорця точно подав у центр штрафного, де Папа Гуйє виграв боротьбу в Мадера і головою точно пробив повз Лінднера.
Гості до останнього намагалися знайти щастя поблизу воріт харків'ян. Не відсиджувалися в обороні й гравці «Металіста». Заключні хвилини матчу пройшли в обопільних атаках, а наприкінці основного часу гри «вистрілив» аргентинець Соса, який до двох результативних передач додав ще й гол (4:1).
«Металіст» із 13 очками залишився першим, друга позиція — за голландським АЗ, який суттєво ускладнив собі життя у шведському Мальме, де не зміг розпечатати ворота аутсайдера групи — 0:0. В активі клубу з Алкмаара стало сім очок, але він залишився досяжним для «Аустрії», в якої п'ять балів.
Нічия з голландцями стала першим позитивним результатом для «Мальме», в активі якого тепер один пункт. В останньому турі 15 грудня «Металіст» зіграє в Нідерландах, і гравці «Аустрії» сподіваються на перемогу харків'ян. У такому разі віденцям відкриється шлях до плей-оф.
Доля полтавської «Ворскли» в групі В подібна до ситуації «Мальме» у квартеті «Металіста». Єдина відмінність — у п'ятому турі команда Миколи Павлова здобула не першу, а другу нічию. Успіх полтавців у протистоянні з данським «Копенгагеном» поклав край інтризі в групі В. «Ворскла» не відпустила столичний клуб вище третього місця, з квартету достроково вийшли до наступної стадії бельгійський «Стандард» і німецький «Ганновер», які після матчу між собою (2:0 на користь бельгійців) набрали 11 і 8 балів відповідно. У «Копенгагена» стало п'ять очок, але свою мікродуель німцям данці програли, тому за будь-яких обставин залишаться нижче в турнірній таблиці.
Невдачу данців певною мірою можна пояснити. Вони не заслуговували на домашню перемогу над «Ворсклою» — в першому турі на стадіоні «Паркен» вирішальним став більш ніж сумнівний пенальті у ворота полтавців. У полтавській зустрічі аутсайдерів нічия стала закономірним результатом: гості більше володіли м'ячем, господарі гостріше контратакували.
А забивав у зустрічі один футболіст на два колективи. Спочатку на 31-й хвилині сенегальський нападник «Копенгагена» Дам Н'Дой після подачі кутового зрізав м'яч у власні ворота, але за п'ять хвилин виправився, використавши помилку захисту полтавців.
Після цього матчу «Ворсклі» залишилося провести на європейській арені один матч — 15 грудня в Ганновері. Можливо, вдасться перемога на прощання?
також у паперовій версії читайте:
  • БИТВА АУТСАЙДЕРІВ
  • ЧЕРГОВИЙ РЕКОРД ФЕТТЕЛЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».