Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ГАЛИНА МАСТЮГІНА: УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ НЕ ЗМІНЕНО
Пенсійна реформа, яка набрала чинності з 1 жовтня нинішнього року, внесла чимало змін до раніше чинного законодавства. Наскільки позначилися новації на пенсіях за вислугу років? Про це кореспондент Укрінформу розмовляла з начальником відділу з призначення пенсій департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галиною Мастюгіною.

— Галино Іванівно, то що мають знати люди, які хочуть скористатися своїм правом виходу на пенсію за вислугою років?
— Найперше хочу наголосити, що такі пенсії Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» не скасовані. Вони і надалі призначатимуться, адже умови призначення пенсій за вислугу років, встановлені ст. 54, 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», збережено.
Причому призначення деяких з них передбачено за умов досягнення зниженого пенсійного віку. Так от цей знижений пенсійний вік залишено без змін. Тобто в такому разі підвищення пенсійного віку жінкам не вплине на час виходу на пенсію.
Особам, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії призначають за нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Але тут є дуже важливий момент — за умови дотримання вимог щодо наявності необхідного трудового стажу та досягнення віку, який передбачено Законом України «Про пенсійне забезпечення».
— Проте для різних категорій працівників такий стаж є різним.
— Безперечно. Окремі норми встановлено для працівників авіації, портів, учителів і медиків. Скажімо, право на пенсію за вислугу років мають деякі категорії робітників і службовців авіації, а також льотно-випробувального складу, незалежно від відомчої підпорядкованості підприємств, установ і організацій, в яких вони зайняті.
Зокрема, працівники льотного і льотно-випробувального складу при вислузі років на цих посадах можуть піти на пенсію за вислугою років за умов вислуги не менш ніж 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок. А за умови звільнення за станом здоров'я (через хворобу) — при наявності вислуги років у чоловіків не менше 20 років і у жінок не менше 15 років — мають право на пенсію пропорційно відпрацьованому часу.
Що ж до працівників, які здійснюють керування повітряним рухом і мають свідоцтво диспетчера, то для чоловіків, які хочуть піти на пенсію, обов'язковою є умова досягнення 50 років і загального стажу роботи не менше 20 років, із них не менше 12 років 6 місяців роботи безпосереднього керування польотами, а для жінок — досягнення 45 років і при загальному стажі роботи не менше 17 років 6 місяців, з яких не менше 10 років віддані роботі з безпосереднього керування польотами повітряних суден.
— А якщо за станом здоров'я цей працівник був змушений звільнитися з роботи, він втрачає право на пенсію за вислугу років?
— Ні, представники таких професій не втрачають права на дострокову пенсію, оскільки закон передбачає, що якщо зазначені працівники звільнені від роботи з безпосереднього керування польотами повітряних суден за станом здоров'я (через хворобу), при наявності вислуги років у чоловіків не менше 10 років і у жінок не менше 7 років 6 місяців, вони мають право на пенсію пропорційно відпрацьованому часу.
Чоловіки, які належать до інженерно-технічного складу, можуть піти на пенсію за вислугу років після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи в цивільній авіації не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначених посадах, а жінки — після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи в цивільній авіації не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначених посадах.
Що ж до бортпровідників, то тут обов'язковими є такі передумови: чоловіки — після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 15 років як бортпровідник, а жінки — після досягнення 45 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років як бортпровідниця.
— Які ще категорії працівників можуть скористатися правом виходу на таку пенсію?
— Згідно зі ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за вислугу років мають робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах, а також водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар'єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи.
Належать до такого переліку й працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, геофізичних, гідрографічних, гідрологічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах, робітники, майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, в тому числі зайняті на обслуговуванні механізмів і обладнання, плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден, що постійно працюють в акваторії порту, службово-допоміжних, роз'їзних, приміського і внутрішньоміського сполучення).
Тут обов'язковою є умова для чоловіків — після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі, і для жінок — після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначеній роботі.
Мають таку преференцію, як можливість отримати пенсію за вислугу років незалежно від віку, і працівники окремих видів суден, професій і посад плавскладу суден морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості, якщо їхні посади зазначені у спеціальному переліку, визначеному Кабміном: чоловіки — при стажі роботи на суднах не менше 25 років, а жінки — 20 років.
— А на що можуть розраховувати працівники бюджетної сфери?
— Працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 років також можуть піти на таку пенсію незалежно від віку. До цього переліку належать і спортсмени. Для заслужених майстрів спорту чи майстрів спорту міжнародного класу — членів збірних команд необхідною є умова тривалості загального стажу роботи не менше 20 років, а для артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів — стажу творчої діяльності від 20 до 30 років.
— Чи можуть ці люди, оформивши свою пенсію, продовжувати працювати на своїй роботі?
— Однозначно ні. Згідно зі ст. 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення», пенсії за вислугу років призначають при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. І в разі, якщо така особа після призначення пенсії за вислугу років вирішить працювати за спеціальністю, вона має повідомити про це свій Пенсійний фонд для припинення виплати пенсії.
— А як визначається розмір пенсій за вислугу років?
— Нині, в умовах дії солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально, залежно від набутого ним страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.
За ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, чинній від 01.10.2011 року) мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а в жінок 30 років страхового стажу, встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.
За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на один відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до ст. 27 закону, але не більш ніж на один відсоток мінімального розміру пенсії за віком.
Слід зазначити, що ця норма стосуватиметься лише тих осіб, яким пенсія за вислугу років призначатиметься після 1 жовтня 2011 року. Якщо ж пенсію було призначено раніше, мінімальний її розмір за віком встановлюється за наявності у чоловіків 25 років, у жінок — 20 років страхового стажу, а збільшення пенсії встановлюється за кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам.
— Наскільки змінилися умови перерахунку пенсій?
— Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в новій редакції), у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш ніж 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.
За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати за періоди, які зазначені в частині першій ст. 40 зазначеного закону.
Однак наголошую — ці норми не поширюються на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли віку, встановленого ст. 26 цього закону.
— Пенсійною реформою задля підвищення престижності праці працівників бюджетної сфери передбачено запровадження відповідної винагороди людям, які виходитимуть на заслужений відпочинок. Розкажіть про умови її отримання.
— Це справді так. Новим законом передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років, і мають страховий стаж на таких посадах (для чоловіків — 35, для жінок — 30 років), при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Однак слід мати на увазі, що до цього такі особи не повинні були отримувати будь-яку пенсію.
На завершення хочу повідомити, що преференція виплати десяти призначених пенсій стосуватиметься працівників освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення, спортсменів — заслужених майстрів спорту, майстрів спорту міжнародного класу — членів збірних команд України, а також артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів за переліком, що затверджений Кабінетом Міністрів України.
Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України. Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, та механізм виплати цієї допомоги буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

Наталія АНДРУСЕНКО, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • МЕШКАНЦІ ГУРТОЖИТКІВ Є СПІВВЛАСНИКАМИ ДОПОМІЖНИХ ПРИМІЩЕНЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».