Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КОНКУРЕНЦІЯ ЗА ТУРКМЕНСЬКИЙ ГАЗ
Офіційне відкриття два тижні тому газопроводу «Північний потік», який проліг дном Балтійського моря, принципово не вирішило проблеми пошуку Євросоюзом альтернативних джерел енергетичних ресурсів за межами Росії. У цьому сенсі реальним джерелом, забезпеченим потрібними ресурсами, є туркменський газ.

Однак реалізація проекту залучення Туркменістану до розбудови газогону «Набукко» ускладнюється багатьма причинами. Насамперед Євросоюзу важко узгодити свою принципову позицію щодо захисту демократії та прав людини з туркменськими внутрішньополітичними реаліями. Будь-яка спроба зробити це наштовхується на контрпропагандистську критику інших авторитарних держав.
У свою чергу, Туркменістан сприймає європейську альтернативу для себе як віддалений та ризикований варіант. Це підтвердив візит минулого тижня до Ашгабата міністра закордонних справ Німеччини Гвідо Вестервелле. Йому так і не вдалося переконати туркменського президента Гурбангули Бердимухамедова у доцільності визнати пріоритетним напрямом для експорту туркменського газу Європу. Адже у Туркменістану є й інші традиційні покупці, передовсім Росія та Україна. Дедалі більшу увагу до туркменського газу виявляє Іран та не пасе задніх у цьому й Китай.
Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов 22–25 листопада 2011 року здійснив візит до Піднебесної. Пекін висловив готовність збільшити обсяги імпорту туркменського газу, який для Китаю є важливим аргументом у дискусіях із Росією щодо ціни на її газ. Офіційно нейтральний Туркменістан не проти того, аби отримати від РФ і Піднебесної додаткові гарантії стабільності політичного режиму, що існує в країні.
Це особливо важливо для Ашгабата, зважаючи на заворушення у більшості країн Близького Сходу та нестабільність у Центральній Азії. Тож, попри загострення конкуренції за контроль над туркменським газом, наразі складається ситуація відносної стабільності, яка в інтересах України. Адже наша держава також зацікавлена у збереженні своїх позицій на туркменському ринку принаймні на середньотермінову перспективу. Тому євразійське позиціонування Туркменістану об'єктивно відповідає не лише реалістичній політиці, а й українським національним інтересам.
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРЧІ ВИПРОБУВАННЯ «ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ»
  • ІСПАНЦІ ЗРОБИЛИ ВИБІР
  • ІНДІЙСЬКО-ПАКИСТАНСЬКА «ВІДЛИГА»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».