Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК НЕ ПОТРАПИТИ САМОМУ В ЕНЕРГЕТИЧНІ ВАМПІРИ
Про це явище чули всі. І про те, що є люди, які «підживлюються» чужою енергією, і про те, чим загрожує втрата власної. А дехто стверджує, що взагалі з першого погляду може відрізнити «вампіра» від нормальної людини. Невже насправді існує якась особлива порода людей, здатних пожирати собі подібних? На це запитання ми попросили відповісти дитячого лікаря — психолога Людмилу Федорченко.

Людина — істота суспільна. Люди споконвіку об'єднуються: в племена, громади, групи, партії... І роблять це зазвичай добровільно. А спілкування, як відомо,— це обмін. На фізичному рівні, інформаційному та енергетичному. Від народження й до смерті всі ми постійно обмінюємося емоціями: на вулиці, на роботі, вдома.
Я вважаю, що якраз за нашими емоціями і можна визначити, як і куди розподіляється енергія та ступінь її передавання. Наприклад, ви прокидаєтеся вранці від голосу близької людини і відчуваєте, як наповнюєтеся спокоєм. Це також передача енергії, емоційна. А маленькі діти? Вони без цієї енергії навіть розвиватися не можуть нормально. Вона потрібна їм постійно, як сонячне світло. І ми віддаємо її добровільно, хоч це і важко.
Жінки, які виростили дітей, знають, що понад усе вимотує саме постійна емоційна віддача. Або взяти немолодих людей. Чому вони бувають часом нестерпні? Будь-якими способами вимагають до себе уваги? Це також спроби отримати емоційну енергію, коли гаснуть і закриваються інші канали. Піклуючись про когось, ми добровільно віддаємо свою енергію.
А тепер з'ясуймо, які емоції нас знесилюють? Насамперед, невпевненість у собі та страх, що, до речі, властивий усьому живому на землі. Усі, напевно, відчували, як може забирати сили постійний неспокій. І часто причиною цього стають інші люди. Різко погіршився настрій? Відчуваєте себе вичавленим, як лимон? Напевно, вас поставили в ситуацію, в якій ви відчули себе винним, і вам довелося виправдовуватися. І тут головне — навіть не зовнішній вияв, а внутрішній стан.
А буває, що людина і так лестить, і так соловейком співає-заливається, а в тебе потім два дні на душі коти шкребуть, і все з рук валиться. Виходить, що і той, і інший, хоч і різними способами, насильно відбирають вашу енергію, всупереч усім законам взаємного енергообміну.
Умовно їх можна поділити на два типи енергетичних вампірів. Перший — це коли людина може і не підозрювати про свою «кровожерливість», але вона завжди незадоволена всім, похмура, завше скаржиться. У принципі, будь-яка людина може на час стати вампіром першого типу, сама того не усвідомлюючи. Під час хвороби або у стресових ситуаціях на роботі, в сім'ї, на вулиці, громадському місці тощо.
Другий тип енергетичного вампіра — це той, хто свідомо забирає чужу енергію, навмисно створюючи навколо себе напружену ситуацію. Навколо таких людей завжди неначе витає хмара агресії та негативу. До речі, навіть праведний гнів — це емоція з метою викликати страх в оточуючих, щоб відчути свою силу і підживити свої емоції.
І все-таки, звідки беруться енергетичні вампіри? Коли мати кричить на підлітка-сина, що вона віддала йому стільки сил, а він, невдячний... — це чистий енергетичний вампіризм. Навіть якщо матір'ю рухає страх за сина і надмірна опіка — це перевитрата власної енергії, безсилля та інтуїтивний порив повернути віддане.
Дитяче енергетичне поле дуже слабке і незахищене, і малюк легко вбирає енергію своїх батьків і вихователів, яка не завжди позитивна. Це згодом руйнує його особисту енергетичну оболонку, утворюючи так звані «чорні діри». Так суть енергетичного вампіра починає закладатися в людині іноді від самого дитинства.
Якщо малюк не відчуває любові до себе, батьки часто з ним грубі, рано чи пізно він відповість тим самим. Підлітки-«вампіри», переповнені агресією, ворожнечею, негативом. Вони збираються зграйками, шукаючи енергетичного підживлення в деструктивній діяльності — розмальовують під'їзди, підпалюють поштові скриньки, ставляться жорстоко до тварин. Із таких підлітків у майбутньому нерідко виростають батьки-тирани та начальники-кати.
А з розвитком інтернету енергетичні вампіри все частіше й частіше «уживаються» на різних інтернет-форумах, де люди діляться своїми проблемами. Цим вони і підживлюються. Але найбільше скупчення енергетичних вампірів можна зустріти в бюрократичних установах і серед натовпу, що мітингує. Так ми і живемо, постійно варячись у казані емоцій.
Якщо ви розумієте, що перед вами людина, яка емоційно вас пригнічує, і вам не так просто від неї звільнитися, спробуйте абстрагуватися, ніяк не реагувати і думати про щось стороннє. Так ви «закриєте» від неї свою енергію. А ще вчіться аналізувати ситуації та робіть висновки. Головне, самому не стати людиною, після спілкування з якою залишається неприємний осад. Це і є норма гігієни спілкування як частини здорового способу життя.

Підготувала Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОСТАТИТ: УЧОРА, СЬОГОДНІ, ЗАВТРА
  • УЄФА ЗАБИВ ПЕНАЛЬТІ У ВОРОТА КУРЦІВ
  • ВИПАДКОВО ВИЯВЛЕНО ГЕН СТАРІННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».