Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ТЕХНІКА
«МОРСЬКИЙ СТАРТ» ВІДНОВИВ КОСМІЧНІ ЗАПУСКИ

Отже, антракт завершено. Одного вересневого дня після досить великої перерви тривалістю два роки і п'ять місяців, викликаної реструктуризацією міжнародної компанії Sea Launch (у перекладі з англійської означає «Морський старт»), у Тихому океані на екваторі планети, в районі острова Різдва, з плавучого космодрому — самохідної платформи «Одіссей» — здійснено успішний запуск триступеневої ракети-носія «Зеніт-3SL». Вона вивела на геостаціонарну орбіту телекомунікаційний космічний апарат Аtlantic Bird-7 масою 4577 кілограмів.

У програмі «Морський старт», метою якої є надання (на комерційних засадах) пускових послуг щодо виведення на навколоземні орбіти супутників різного призначення, задіяні компанії і підприємства з України, США, Росії та Норвегії. Від нашої країни у міжнародній компанії Sea Launch беруть участь державні підприємства з Дніпропетровська — конструкторське бюро «Південне» імені М. Янгеля (воно є проектантом призначеної для цього проекту ракети «Зеніт-3SL» і розробником її першого та другого ступенів) і виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» імені О. Макарова (там виготовляють перші та другі ступені цього носія). А третій ступінь ракети — розгінний блок DM-SL — розроблено і виготовлено в Росії — в ракетно-космічній корпорації «Енергія» імені С. Корольова.
У центрі інформаційних зв'язків КБ «Південне» кореспондентові «Демократичної України» розповіли, що підготовку до запуску — на платформі «Одіссей» і складально-командному судні «Сі Лонч Командер» — та проведення пускових операцій забезпечувала міжнародна група фахівців з України, Російської Федерації і Сполучених Штатів.
Американський телекомунікаційний супутник Аtlantic Bird-7, введений ракетою-носієм «Зеніт-3SL» на геостаціонарну орбіту, змонтовано на базовій платформі Furostar Е-3000. Цей супутник, який має функціонувати на орбіті протягом не менш ніж 15 років, призначений для забезпечення високоякісного прийому телевізійних передач у країнах кількох регіонів — на Близькому Сході й у Північній та Північно-Східній Африці.
Що ж до згаданої реструктуризації міжнародної компанії Sea Launch, то проведені зміни полягають у тому, що віднині провідну роль у цьому проекті відіграватиме РКК «Енергія», тоді як раніше (до реструктуризації) основним координатором програми була американська корпорація «Боїнг». Ракетно-космічна корпорація «Енергія» здійснюватиме управління програмою «Морський старт» через дві свої дочірні структури, одна з яких — Еnergia Overseas Ltd (Москва), а друга — Еnergia Logistics Ltd (США, Лонг-Біч у штаті Каліфорнія).
Окрім ракетно-космічної корпорації «Енергія», конструкторського бюро «Південне» та виробничого об'єднання «Південний машинобудівний завод», у реалізації відновленої програми беруть участь також американський Воеing і міжнародна компанія Sea Launch AG.
Нинішній перший після реструктуризації запуск з «Морського старту» загалом є вже 31-м запуском ракет-носіїв «Зеніт-3SL» (із космічними апаратами різних країн) з екваторіальної зони у Тихому океані.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИЛАТИЙ БОЇНГ
  • КАНПУР — КИЇВ — КАНПУР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».