Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ВИРОК ТИМОШЕНКО: РЕАКЦІЯ СВІТОВОЇ СПІЛЬНОТИ
Європейський Союз різко реагує на вердикт суду над Юлією Тимошенко. Вирок Тимошенко може мати негативні наслідки як для підписання угоди про асоціацію, так і для відносин між Україною та Євросоюзом загалом, заявляють європейські очільники.

Голова Європарламенту Єжи Бузек висловив «серйозні сумніви щодо справедливості, незалежності й прозорості суду» над Юлією Тимошенко: «Я маю надію, що до Карного кодексу внесуть поправки», а «вердикт буде переглянуто під час апеляційного процесу».
Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд вважає, що політичні рішення мають оцінюватися парламентом, а не судами. Як повідомила прес-служба генсека Ради Європи, він так прокоментував судовий вирок екс-прем'єрові Юлії Тимошенко:
«У демократії судження про політичні рішення мають бути залишені парламенту та виборцям, а не судам»,— заявив Т. Ягланд.
Він висловив сподівання, що запропоновані нещодавно зміни до Кримінального кодексу України зроблять неможливими такі судові процеси у майбутньому.
Організація з безпеки і співпраці в Європі відзначає необхідність відкритого і справедливого процесу розгляду можливої апеляції вироку, який Печерський районний суд Києва виніс екс-прем'єрові Юлії Тимошенко.
У заяві, котру зробив голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс, сказано: «Я спостерігав за цією справою і раніше закликав українську владу забезпечити повною мірою права підсудної на справедливий судовий розгляд. Нині життєво важливо, щоб процес розгляду апеляцій проводили відкрито, справедливо і відповідно до найвищих стандартів, щоб відновити довіру українського народу і міжнародного співтовариства».
«Європейський Союз відображатиме у своїй політиці щодо України все те, як вона поважає засадничі цінності та верховенство права, — застерегла речниця Верховного представника ЄС із закордонної політики Майя Коціянчич. — Є ризик, що спосіб, яким в Україні ведуть справи над опозиціонерами та представниками колишнього уряду, може суттєво вплинути на двосторонні українсько-європейські відносини разом із ухваленням угоди про асоціацію, нашим політичним діалогом і співробітництвом загалом».
Вілфрід Мартенс, голова Європейської народної партії — найвпливовішої та найчисленнішої політичної сили Європи — суворо засудив рішення Печерського суду. «Протягом судового процесу над Юлією Тимошенко систематично порушувалися права людини,— зазначає він.— Та навіть більше: поведінка судді продемонструвала, що українські судові установи не є незалежними й використовуються для усунення політичних опонентів».
«І сам процес, і його рішення — це ганьба для держави, що має європейські наміри та амбіції підписати угоду про асоціацію... Гадаю, після цього рішення ми повинні відкласти підписання цієї угоди з Україною»,— додав лідер ЄНП.

* * *

Глава російського уряду Володимир Путін, перебуваючи в Пекіні, розкритикував вирок Юлії Тимошенко.
«Тимошенко нічого не підписувала,— сказав Путін.— Контракти підписано на рівні господарюючих суб'єктів — «Газпромом» і НАКом України. Найголовніше полягає в тому, що ці контракти комерційні, підписані в повній відповідності до законів України та міжнародних норм».

* * *

Сполучені Штати глибоко розчаровані засудженням і вироком колишньому прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко.
Речниця Держдепартаменту США Вікторія Нуланд заявила у вівторок, що уряд США закликає звільнити Юлію Тимошенко, як і інших ув'язнених опозиційних лідерів та колишніх урядовців.

* * *

Науковий директор недержавної дослідницької організації «Дім свободи» (Freedom House) Крістофер Волкер вважає, що засудження колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув'язнення має викликати занепокоєння на Заході, бо свідчить про кінець «відкритої» політики в Україні.
У квітні цього року «Дім свободи» оприлюднив спеціальний звіт під назвою «Б'ючи на сполох: на захист демократії в Україні». Автори звіту висловлюють занепокоєння концентрацією влади в руках Президента Віктора Януковича та рухом влади в бік авторитаризму.

* * *

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» закликає звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко, засуджену на сім років позбавлення волі із забороною обіймати державні посади упродовж трьох років.
«Переслідування щодо Юлії Тимошенко політично вмотивоване. Висунуті проти неї звинувачення не є злочинами, визнаними на міжнародному рівні, вони є спробами встановити кримінальну відповідальність за рішення, які вона зробила в процесі своєї роботи»,— сказав Джон Далгусейн, керівник відділення «Міжнародної амністії» в Європі та Центральній Азії.
Він наголосив, що неправильні політичні рішення, якщо вони і мали місце, «мають бути покарані виборцями, а не через суд». За словами Далгусейна, звинувачення проти Тимошенко незаконні, тому її мають негайно звільнити.

* * *

Засновник міжнародної антикорупційної організації Transparency international та голова її дорадчої ради Петер Айген вважає, що український уряд має краще пояснити кримінальну суть звинувачень проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, щоб уникнути закидів у політичних переслідуваннях.
«Є велика небезпека того, що правовою системою зловживають, щоб нападати на політичних опонентів. Український уряд має низький рівень довіри всередині країни і за кордоном. Якщо вони хочуть завоювати довіру, то в тому разі, коли справді існує серйозне кримінальне звинувачення. Я не бачу нічого подібного в тому, що було підписано несприятливу угоду з Росією, як про це дізнаюся з повідомлень преси. Їм потрібно це добре пояснити на міжнародному рівні. Інакше репутація цього уряду зазнає нищівного удару»,— заявив П. Айген, відповідаючи на запитання Радіо «Свобода» в кулуарах празького «Форуму-2000».

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • КСУ: МІЛІЦІЯ НЕ МАЄ ПРАВА ЗАТРИМУВАТИ ЗА ВИЯВЛЕННЯ НЕПОКОРИ
  • ПРОКУРОРИ НЕ ВДОВОЛЕНІ КОНВОЄМ ЛУЦЕНКА
  • ЩО ДУМАЮТЬ УКРАЇНЦІ ПРО ВИБОРИ БЕЗ ТИМОШЕНКО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».