Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КАПКАН ДЛЯ СУГЛОБІВ
Із медичних довідників відомо, що чоловіків подагра уражає найчастіше після сорока років, представниць прекрасної половини пізніше — у п'ятдесят п'ять–шістдесят років. Однак перші симптоми захворювання можуть з'явитися і в тридцятирічному віці. Про те, звідки береться ця напасть і як з нею боротися, ми попросили розповісти Тетяну Воронову, доцента кафедри терапії і ревматології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Шупика.

— Які прояви подагри, адже, напевно, це корисно знати кожній людині, не байдужій до свого здоров'я?
— Найтиповіший початок недуги — подагричний артрит, що найчастіше починається в одному суглобі. Причому найбільш схильні до нього суглоби великого пальця ноги (більше половини випадків). Іноді симптоми подагри можуть виявитися і в колінному чи гомілковостопному суглобі, а також суглобах пальців рук, ліктів, зап'ясть. Однак таке відбувається набагато рідше.
Уперше хворий дізнається про подагру, відчувши гострий нестерпний біль, який знеболювальні препарати часто не можуть вгамувати. Це відбувається найчастіше вночі, суглоб розпухає, шкіра на цьому місці червоніє. Коли доторкнутися до хворого місця, відчуєш, що воно стало гарячим. Захворювання розвивається за кілька годин. Іноді температура тіла підвищується до тридцяти дев'яти–сорока градусів. Хворий суглоб стає практично нерухомим. Удень симптоми подагри ніби трохи відступають. Проте не варто розслаблятися. Гострий біль мучить саме вночі. Це триває від двох до семи днів. Іноді гострий період буває довше. Потім поступово запалення зникає, хворому стає краще.
— Отже, можна не лікуватися, якщо симптоми подагри минають самі собою?
— Навряд чи. Людина може навіть забути про напад. За півроку або рік він повториться знову. Подагра — хронічне захворювання. Воно може загострюватися чи переходити у дрімотний стан, але ніколи не зникне. Напад подагри рано чи пізно повернеться. Чим довше хворіє людина, тим частіше трапляються напади. Причому наступного разу захворіти може не один суглоб, а й інші, що поряд із ним. З часом подагра призводить до деструктуризації кісток.
Якщо подагра триває понад чотири роки, у хворого можуть з'явитися горби під шкірою. У принципі вони не завдають особливих незручностей. Зазвичай місця утворення горбів — це хворі суглоби. На дотик горби щільні, за кольором трохи жовтуваті. Вони є скупченням кристалів сечової кислоти. Час від часу горби (тофуси) лопаються самостійно і з них виходять білуваті крихти. Утворення бугрів-тофусів говорить про те, що захворювання перейшло в стадію подагри.
— Які ще неприємності чекають на хворого?
— Окрім ураження суглобів, симптомом подагри є поява каменів у нирках. Такий перебіг недуги характерний для двадцяти відсотків хворих. У них час від часу трапляються ниркові кольки, часто підвищується артеріальний тиск. Аналіз сечі показує наявність білка, циліндрів і еритроцитів. У деяких випадках подагра захоплює і серцевий м'яз. Тоді уражаються клапани серця і перикард.
— Головна причина розвитку цього захворювання.
— Порушення обміну речовин. У результаті цього утворюються відкладення кристалів сечової кислоти, що провокує запальний процес. Звідси і болі, й почервоніння, і погіршення роботи суглоба.
— Що треба робити під час нападу?
— Дотримуватися спокою. Хворий суглоб треба тримати у піднятому стані, поклавши під стопу подушку. Пити багато води — п'ять-шість склянок рідини за день прискорить виведення сечової кислоти з організму. Найкраще приготувати чай з трав, відвар шипшини або морс із журавлини. Цукор не додавати. Слід уникати вживання аспірину. Аспірин та інші нестероїдні протизапальні ліки (вольтарен, диклофенак) здатні лише посилити стан, уповільнивши виведення сечової кислоти. Треба використовувати холод. Коли уражений суглоб дозволяє до себе доторкнутися, можна прикласти до нього пакет із розмолотим на кашку льодом на десять хвилин. Холод подіє як знеболювальне.
— Профілактика нападів.
— Треба уникати вживання тваринної їжі. Високобілкові продукти — м'ясо, риба, печінка, копчення — шкідливі для подагрика. В період загострення слід через день влаштовувати розвантажувальні дні — овочеві, фруктові, сокові, молочні. Звичайно, необхідно відмовитися від алкоголю.
— Яке медикаментозне лікування?
— Терміново треба вивести з організму надлишок сечової кислоти. Кислота та її солі — урати — ушкоджують не лише суглоби, а й нирки, судини, інші органи. Щоб швидко вивести їх з організму, зверніться до лікаря-ревматолога або артролога.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КУРИТЕ? ТОДІ СІДАЙТЕ НА ДІЄТУ
  • ПЕРЕВІРТЕ СВОГО КОТА
  • УСЕ ПРО ПЕТРУШКУ
  • ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ КОРИСНІШИЙ ІЗ ЦУКРОМ
  • РОБОЧЕ МІСЦЕ МАЄ БУТИ КОМФОРТНИМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».