Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ЗЕМЛЕТРУСИ І АЕС
Трагедія, що сталася нещодавно в Японії, налякала світ. Стало зрозуміло: хоч якою б успішною була країна, її технічна оснащеність — від природних катаклізмів, на жаль, не застрахований ніхто.

Нині багатьох українців цікавить — чи існує подібна загроза в Україні? І чи готова країна до можливих випробувань?
«Хоч небезпека теоретично існує,— вважає заступник директора Інституту геофізики імені С. Суботіна НАН України Олександр Кендзера,— на щастя, дуже сильні землетруси відбуваються в Європі рідко. Україна, на відміну від Японії, розташована в набагато спокійнішому із сейсмічної точки зору місці».
На думку вченого, розмови про те, що останнім часом кількість землетрусів на планеті збільшилася, не відповідають дійсності. Потужні землетруси відбувалися завжди, а збільшення зафіксованих пояснюється — насамперед, тим, що до 2000 року кількість сейсмічних станцій була набагато меншою. Як і раніше, в середньому на рік відбувається один-два потужні землетруси. Дійсно зростає кількість жертв. Справа в тому, що навантаження на поверхню Землі останнім часом настільки зросло, що навіть незначні природні катаклізми викликають великі техногенні аварії.
Землетрус 11 березня в Японії, за оцінками сейсмологів, мав магнітуду дев'ять, стався він на краю євро-азійської плити, яка під час землетрусу в океані, піднімаючись, піднімає разом і величезну кількість океанської води. Вода починає розтікатися і утворює цунамі. До речі, цей землетрус не був найбільшим в історії Японії. Найбільший зафіксовано 1 вересня 1923 року. Тоді загинуло 174 тисячі людей.
Україна не розташована на березі океану і не міститься на краю тектонічної плити. Проте в країні є три сейсмоактивні зони: Південне узбережжя Криму, Закарпаття (північно-східні Карпати) і найпотужніша — сумнозвісна зона Вранча з епіцентром на території Румунії.
Більша частина України перебуває в чотири-п'ятибальній ділянці впливу цієї зони. Катастрофічні землетруси мають вісім балів і вище. Отже, до потенційно небезпечної зони може бути зарахована південно-західна частина України, що підпадає під безпосередній вплив зони Вранча. Небезпечною територією можна вважати й Буковину, де зафіксовано землетруси інтенсивністю п'ять-шість балів.
Сейсмологи доводять, що не землетруси становлять загрозу, а погано зведені споруди. Для того щоб цього уникнути, в Україні існують державні норми будівництва в сейсмічних районах і як додаток до них — обов'язкове використання мап загального сейсмічного руйнування тими, хто проектує, будує і контролює стан будівель.
Найбільше запитань викликають так звані хрущовки, або будинки, що будувалися ще за часів СРСР. Але фахівці заспокоюють: будувалися вони за єдиним типовим проектом для всіх сейсмічних зон і розраховані на випадок землетрусу до восьми балів.
Звісно, землетруси в Україні можуть виникнути і навколо атомних станцій. Для цього треба мати систему контролю за тими процесами, які відбуваються в цих районах.
За словами Олександра Кендзери, система сейсмічних станцій і Національний сейсмічний центр працюють безперервно цілодобово. Нині основне скупчення станцій — на території Карпат і в Криму, на сході України їх практично немає. Кілька сейсмічних станцій є біля Києва. Це пов'язано з близькістю Чорнобильської АЕС і тим, що столиця — найбільший мегаполіс держави.
Однак і досі Україна не виконала вимоги МАГАТЕ з побудови біля чотирьох АЕС окремих станцій для сейсмічних спостережень, які б відслідковували зміну геодинамічної ситуації та надавали відомості про рівень сейсмічної безпеки на ядерних реакторах.
Міністерство енергетики та вугільної промисловості, відзначив Олександр Кендзера, видало наказ, яким передбачено будівництво станцій для сейсмічних спостережень біля Рівненської, Хмельницької, Південно-Української та Запорізької атомних станцій. Після землетрусу в Японії реалізація цього проекту має пришвидшитися.
Фахівець спростував досить розповсюджені чутки про те, що буцімто зміна вісі Землі на 10 сантиметрів, яка була викликана землетрусом в Японії, призведе до якихось геодинамічних неприємностей.
За словами вченого, щороку коливання у зміні вісі Землі сягають близько 10 метрів. І при цьому нічого не відбувається.
А ось для того, щоб дійсно захиститися від землетрусу, потрібно не стільки намагатися передбачати, буде він завтра чи післязавтра, скільки будувати так, щоб споруди були надійні і безпечні.

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ


також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ БУДЕ В НАС ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИЙ ПОСУД?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».