Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
ЯКИЙ МОКРИНИН ДЕНЬ, ТАКА Й ОСІНЬ
«Що у серпні збереш, з тим і зиму проведеш»,— кажуть у народі. Адже цей місяць підбиває підсумки літа, дає селянинові хліб, овочі й плоди. Тому й отримав він свою назву від слова «серп» — давнього сільськогосподарського знаряддя для жнив. Інші регіональні наймення місяця теж майже не відрізнялися за змістом: жнивень, хлібосол, припасень, густоїд, копень, городник, спасівець.

Та хоч яким би був підсумок нинішнього хліборобського року, серпень знову кидає в землю зерна, і незабаром молоді сходи озимого хліба вкриють поля зеленим килимом.
У першій половині місяця може стояти сприятлива для жнив ще по-справжньому літня погода, та чим ближче до осені, тим холоднішими і довшими стають ночі, а негода все тривалішою.
1 — Мокрини. Мокрина осінь споряджає, а Ганна (7 серпня) — зиму. За цим днем прогнозують погоду на осінь: якщо мокро — часто дощитиме, сухо — осінь буде суха. Якщо зранку йтиме дощ, то початок осені буде дощовий; задощить опівдні — дощовою буде її середина; коли ж задощить надвечір, то буде з дощами кінець осені. Дощ — наступного року вродить жито, але літо буде мокрим.
2 — Іллі. В Іллів день до обіду літо, а по обіді — осінь. Починаються дощі: «До Іллі піп дощу не вимолить, після Іллі — баба фартухом нагонить». З Іллі ніч довга, вода холодна. Якщо з'являться хмари зранку — наступного року вродить хліб на ранніх посівах; в обід — на середніх; надвечір — на пізніх.
7 — Ганни. Яка погода до обіду — така буде зима до грудня, по обіді — після грудня. Дощ — зима буде тепла і сніжна. Ранком приморозок — на ранню й холодну зиму.
11 — Каленика. Якщо похолоднішає, то чекають на початку вересня приморозків, тепло — вересень буде теплий.
12 — Сили. Найліпший день для посіву озимого жита: «Жито, посіяне на Сила ,вродить сильно».
14 — Маковія, Перший Спас, медовий. З Маковія літо на зустріч осені підстрибом біжить. Який Маковій, таке й Успіння (28 серпня).
15 — Степана. «Отавка — сіну прибавка» — косовиця отави. Яка погода цього дня, така буде й у вересні.
16 — Ісака. Який Ісаків день — такий самий жовтень. Якщо вітер дме з півдня, дорогами кружляє курява, то чекають взимку великих снігів.
17 — Явдохи. Дощ — сіно згноїть. Явдохин день вказує погоду на листопад.
18 — Євстигнія. Показник погоди на грудень.
19 — Преображення, Другий Спас, яблучний. Прийшов Спас — пішло літо від нас. Яка погода о цій порі, така сама буде на Покрову (14 жовтня). Сухо — осінь суха, дощить — мокра, ясно — сувора зима. Якщо на деревах жовтіє листя, то буде рання осінь. Коли антонівка вродила — наступного року вродить хліб.
21 — Мирона. День дужих вітрів: «Мирони-вітрогони куряву по дорогах женуть, за літом красним стогнуть».
23 — Лаврентія. У полудень дивляться на воду, якщо вона тиха, не хвилюється — осінь буде тиха і зима без хуртовин і заметілей. Спекотна днина — тепла осінь, дощ — восени дощитиме.
27 — Михея. Дмуть вітри-тиховії — на погожу осінь. Буря — увесь вересень буде негода.
28 — Успіння Пресвятої Богородиці, перша Пречиста. «Молоде бабине літо» (28–29 серпня) вказує погоду на «старе бабине літо» (14–21 вересня). Якщо «молоде» гоже, то чекай негоду на «старе». Якщо на Успіння немає дощу і вітру, осінь буде ясна і тиха.
29 — Післяуспіння, третій Спас, горіховий. Якщо журавлі відлетіли до Третього Спаса, то на Покрову (14 жовтня) буде мороз; якщо залишилися — холоди затримаються. Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло.

ІМЕНИННИКИ В СЕРПНІ
1 — Мокрина, Роман, Серафима, Степан.
2 — Ілля, Панас.
3 — Іван, Семен.
4 — Корній, Марія.
5 — Трохим, Феофіл.
6 — Борис, Гліб, Давид, Полікарп, Роман, Христина.
7 — Ганна, Макар, Олімпіада.
8 — Єрмолай, Мойсей, Параска.
9 — Анфіса, Герман, Клим, Микола, Наум, Пантелеймон, Сава.
10 — Євстафій, Мойсей, Никанор, Прохор, Уляна.
11 — Богдана, Каленик, Костянтин, Кузьма, Михайло, Серафима.
12 — Андроник, Валентин, Герман, Іван, Лука, Сила.
13 — Євдоким.
14 — Гурій, Єлизар, Леонтій, Маркел, Олександр.
15 — Василь, Никодим, Степан.
16 — Антон, Ісак, Кузьма.
17 — Денис, Євдокія, Костянтин, Максиміліан.
18 — Євстигній, Іов, Нонна.
20 — Марина, Митрофан, Пимін.
21 — Григорій, Леонід, Мирон, Омелян.
22 — Антон, Дмитро, Іван, Леонтій, Марія, Маркіян, Матвій, Олексій, Петро, Юліан, Яків.
23 — Лаврентій, Роман.
24 — Василь, Максим, Олександр, Сусанна, Федір.
25 — Олександр, Капітон, Микита.
26 — Іполит, Максим, Тихін.
27 — Аркадій, Маркел, Михей, Феодосій.
29 — Демид.
30 — Євтихій, Мирон, Павло, Пилип, Уляна.
31 — Денис, Георгій, Іван, Іларіон, Макар, Омелян, Фрол.
також у паперовій версії читайте:
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ДИВА
  • РЕКОРДИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».