Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
БЕЗ ВТРАТ ТІЛЬКИ «ШАХТАР»
Минулого сезону київська «Оболонь» здобула десять очок у матчах із лідерами нашого футболу — «Динамо» і «Шахтарем». Чи то гранди перебували не в найкращій формі, чи вони недооцінили амбітних «пивоварів», але результати стали справжньою сенсацією.

Без тих очок команда Сергія Ковальця фінішувала б на останньому місці в турнірній таблиці. Проте не можна в одну річку увійти двічі. Початок нового чемпіонату був для «пивоварів» провальний. У перших трьох турах вони змагалися з представниками України в єврокубках, зокрема «Шахтарем» і «Динамо». Тепер результат очікуваний — нуль очок, найбільше пропущених м'ячів і жодного забитого. Після «гірників» «Оболоні» помстилося й «Динамо».
У нинішньому чемпіонаті «Оболонь» зовсім не та команда, яка мала шанси поборотися за місце в єврокубках у попередній першості. У міжсезоння «зелено-білих» залишило чимало лідерів, а натомість прийшли новачки з першої ліги, яким поки важко адаптуватися у вищому дивізіоні. Втім, у звітному матчі «пивовари» у першому таймі непогано захищалися, очікувано віддавши ініціативу господарям.
Свисток на перерву зафіксував рахунок 0:0. Одного разу м'яч таки залетів у ворота Ігоря Березовського, однак гол Брауна Ідейє скасували через офсайд — боковий арбітр Наталя Рачинська спрацювала чітко.
Час нігерійця пробив у другому таймі. Новачок «Динамо» другий матч поспіль відзначається дублем, підтверджуючи, що вартий восьми мільйонів євро, сплачених віце-чемпіонами України за його перехід із «Сошо». Загалом господарі організували аж чотири голи. Ось тільки всі взяття воріт вийшли спірними. Принаймні в епізоді з першим м'ячем Ідейє Рачинська мала б ще раз фіксувати офсайд. Не зафіксувала, знову збуривши пересуди про упередженість арбітрів на користь «Динамо».
Тренер «Шахтаря» Мірча Луческу наголосив, що залучення до обслуговування таких матчів жінок помилкове. «У кожній роботі потрібний час, досвід і розуміння. Ми — молода українська команда, і хоч багато хто з нас сміється, саме «Оболонь» потрібно підтримувати»,— сказав після гри наставник команди Сергій Ковалець.
Динамівець Ідейє наздогнав у бомбардирських перегонах дніпропетровця Олексія Антонова, якому так і не дозволив забити захист «Волині». Натомість лучани делегували до числа найвлучніших свого представника. Бразилець Майкон теж другий матч поспіль відзначається двома забитими м'ячами. І знову в останні хвилини гри. Потуги Майкона створили найбільшу сенсацію туру. «Волинь» уперше обіграла «Дніпро» на його полі за всю історію протистоянь цих команд у чемпіонатах України.
Водночас підопічні Віталія Кварцяного перервали прикру серію з шести матчів без перемог, що тягнулася від попереднього чемпіонату. У складі господарів нарешті дебютував півзахисник збірної Гани Дерек Боатенг, якого дніпропетровці купили за п'ять мільйонів євро в іспанського «Хетафе».
У другому таймі вийшов на поле і екс-динамівець Роман Зозуля. Волиняни теж показали своїх двох новачків: словацький захисник Ян Масло та бразилець Леандро відіграли весь матч. «Нам треба ще кількох нападників, які вміють грати не спиною, не боком, а обличчям до воріт»,— Віталій Кварцяний навіть після перемоги над учасником єврокубків знайшов, чим дорікнути своїм гравцям. Тренер «Дніпра» Хуанде Рамос скаржився на невдалу реалізацію гольових моментів. У трьох турах його амбітна команда здобула лише одну перемогу.
Утратив очки ще один претендент на «зону Ліги чемпіонів» — «Металіст». Протистояння харків'ян із сімферопольцями в Криму було напруженим і видовищним попри нулі на табло.
Після того як «Іллічівець» удома несподівано програв криворіжцям, єдиною командою, що йде без очкових втрат, залишився чемпіон — «Шахтар». Гра в Донецьку між «гірниками» та «Карпатами», як і очікувалося, вийшла цікавою. Відкривши рахунок після подачі кутового, хлопці Олега Кононова не змогли втримати перевагу, пропустивши два разючі випади донецьких бразильців.
До речі, львів'яни в цьому матчі змогли розраховувати на свого лідера Артема Федецького. Цей захисник, що має чинний контракт із «Шахтарем», залишився у складі галичан на правах оренди. Помітними були епізоди, які цілком могли тягнути на призначення пенальті у ворота обох команд.
У другому таймі Ярослав Мартинюк улучив м'ячем у руку донеччанина Олександра Кучера, котрий лежав у власному штрафному майданчику. Гравець збірної так відвів загрозу від воріт Олександра Рибки.
Арбітр Сергій Бойко не наважився вказати на одинадцятиметрову позначку й покарати господарів, котрі на той час вигравали 2:1. Спірним було й зіткнення Федецького і Дентіньйо у штрафному львів'ян: тут свисток судді теж промовчав. «Ми вже три тури не можемо виграти, але я з оптимізмом дивлюся в майбутнє. Нам потрібна перемога, бо команда достатньо розізлилася»,— зауважив тренер «Карпат» Сергій Кононов.
Серед п'яти команд, які мають нуль у графі «поразки», фігурує й київський «Арсенал». У наступному турі «каноніри» зіграють у Києві з «Шахтарем». У звітному турі команда Леоніда Кучука розгромила «Чорноморець» на його полі з рахунком 3:0. Можливо, «моряків» надломив швидкий пропущений м'яч. Після того як послизнувся захисник «Чорноморця», Олександр Ковпак одним дотиком пробив метрів із сорока. Євген Паст, що так успішно відстояв у попередньому матчі, пропустив «за комірець». Остаточний рахунок було встановлено до середини першого тайму після двох помилок оборони дебютантів Прем'єр-ліги.

Результати матчів третього туру:
«Зоря» (Луганськ) — ФК «Олександрія» — 2:0
Голи: 1:0 — Білий (69), 2:0 — Сілюк (72)
«Динамо» (Київ) — «Оболонь» (Київ) — 4:0
Голи: 1:0 — Ідейє (68), 2:0 — Хачеріді (77), 3:0 — Ідейє (85), 4:0 — Гусєв (90+1)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:3
Голи: 0:1 — Федорчук (13), 1:1 — Петров (31, автогол), 1:2 — Самодін (76), 1:3 — Валєєв (88)
«Таврія» (Сімферополь) — «Металіст» (Харків) — 0:0
«Чорноморець» (Одеса) — «Арсенал» (Київ) — 0:3
Голи: 0:1 — Ковпак (6), 0:2 — Шершун (12), 0:3 — Ковальчук (24, автогол)
«Ворскла» (Полтава) — «Металург» (Донецьк) — 4:2
Голи: 0:1 — Дімітров (32), Сачко (33), 2:1 — Кривошеєнко (58), 2:2 — Чечер (76), 3:2 — Безус (79), 4:2 — Янузі (90+6)
«Шахтар» (Донецьк) — «Карпати» (Львів) — 2:1
Голи: 0:1 — Авелар (38), 1:1 — Віллан (50), 2:1 — Тейшейра (73)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Волинь» (Луцьк) — 1:2
Голи: 0:1 — Майкон (84), 1:1 — Матеус (89), 1:2 — Майкон (90+3).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО


також у паперовій версії читайте:
  • «ТУР ДЕ ФРАНС»: ЕВАНС ЗДІЙСНИВ МРІЮ
  • У ЛІЗІ ЧЕМПІОНІВ НАДТО ТІСНО
  • ІНТРИГА ПОВЕРТАЄТЬСЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».