Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЯК МОЖНА ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ І КОРУПЦІЇ В СУДАХ?
За оцінками світових аналітиків, будь-які реформи в Україні, в тому числі конституційна, на 90 відсотків залежать від ефективності боротьби з корупцією. Свого часу чинна Конституція одержала схвальні відгуки Венеціанської комісії. Аби вона могла діяти повною мірою, треба було ухвалити лише кілька законів, які заповнили б деякі правові прогалини.

На жаль, історично склалося так, що той, хто при владі, той і вирішує, які закони діють, а які існують лише на папері. За словами народного депутата, колишнього захисника Юлії Тимошенко у суді Сергія Власенка, в Україні домінує позитивістський підхід до права, «коли люди, які називають себе юристами, далеко ними не є, а просто читають закон, тлумачать слово за словом, виривають якісь речі з контексту». Він також розкритикував систему автоматичного розподілу справ між суддями, зазначивши, що вона не гарантує вибору об'єктивного та незаангажованого. «Нам треба піднімати рівень правосвідомості в країні, бо відбувається повна руйнація юридичних інституцій»,— наголосив правник.
Адвокат Юрій Мартиненко, до речі, колишній заступник начальника служби внутрішньої безпеки МВС України, переконаний, яку б чудову Конституцію в Україні не було ухвалено, вона врешті-решт спирається на суб'єктивну позицію влади. І навів приклад порушення Основного закону і прав людини щодо його нинішнього підзахисного Михайла Гузя — батька трьох неповнолітніх дітей, який ще й утримує батьків-пенсіонерів.
Досудовим слідством його було звинувачено в тому, що чотири з половиною роки тому він скоїв хуліганські дії. До правоохоронних органів чоловіка ніхто не викликав, він навіть не знав про порушення кримінальної справи. Проте одного дня, коли проїжджав на своєму автомобілі Києвом, його раптом заблокували машини спецпідрозділу «Сокіл». Озброєні люди в масках з автоматами звалили Михайла Гузя на землю, почали бити, наділи наручники, привезли до слідчого ізолятора. Цілу ніч його допитували, не допускали адвоката, робили все, щоб він визнав свою провину, хоч не перебував у розшуку, не переховувався від правосуддя. До мирної людини незаконно було застосовано дії спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю.
Як з'ясувалося, це відбулося тому, що, за словами адвоката, людина, стосовно якої майже п'ять років тому було скоєно хуліганські дії, зайняла крісло депутата Київміськради. Тепер згадала цю образу і вирішила помститися. Під час затримання Михайлові Гузю було нанесено легкі тілесні ушкодження, але порушити кримінальну справу проти міліції так і не вдалося.
Показова справа й Анжели Фоменко, яку незаконно притягували до кримінальної відповідальності. Слідчий це добре розумів, але все одно вимагав за її закриття п'ять тисяч доларів. Усі розмови було записано на диктофон. Проте чотири рази прокуратура Києва відмовляла в порушенні кримінальної справи. Така безкарність, на думку адвоката, породжує вседозволеність.
Коментуючи ситуацію, політолог Михайло Басараб зазначив, що насправді основна проблема не в недосконалості законодавства. «Починаючи з Конституції й далі у нас багато досконалих і прогресивних законів. Проблема в іншому — їх не виконують або виконують вибірково. Особливо це стосується представників органів державної влади середньої ланки. Причина такої поведінки — у відсутності суворої відповідальності за недотримання або порушення закону. Саме це заохочує порушувати норми чинного законодавства і надалі. Тут механічна заміна законодавства навряд чи допоможе».
На думку аналітика, в тексті нової Конституції слід більше уваги приділити інституту референдуму. Дехто говорить, що на вибори і референдуми витрачають величезні кошти. Справедливо й те, що чим частіше у нас відбуватимуться «іспити влади», тим вона буде відповідальнішою перед суспільством. Безконтрольна влада обходиться йому значно дорожче.
Тут виникає проблема, яку можна назвати розчаруванням електорату. В Україні нині високий відсоток громадян, яких узагалі вибори не цікавлять. Цей відсоток досяг історичного максимуму. За словами фахівця, це дві третини суспільства. Ці люди помилково вважають, що буцімто від них нічого не залежить і нічого змінити вони не зможуть. Така пасивність призводить до того, що за свою байдужість розплачуються саме вони.
Надзвичайний та Повноважний посол України, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко застерігає про небезпеку, яка може виникнути через таку пасивність громадян і водночас активність деяких антипатріотичних сил. Така ситуація може призвести до руйнації суверенного статусу держави. «Змінюючи Конституцію, деякі антиукраїнські сили намагатимуться вилучити положення, які б характеризували Україну як європейську правову державу»,— зауважив він.
Руйнівними змінами експерт назвав, зокрема, визнання російської мови другою державною, запровадження інституту подвійного громадянства, поділ України на кілька адміністративно-територіальних одиниць та обрання головами цих одиниць громадян, які живуть в їхніх межах.
За словами вченого, «негативно позначаться на правовому статусі держави й ідеї про запровадження двопалатного парламенту, скасування інституту Президента або вилучення у нього більшості владних повноважень та встановлення парламентської форми правління. А також проголошення нейтрального статусу України з відмовою від курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію».
Професор вважає, що перед ухваленням необхідних змін до Конституції України спершу слід провести чергові парламентські вибори за новим, більш демократичним виборчим законодавством, як головної передумови наведення порядку в країні.

Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ІЗ ПУКАЧЕМ НЕ ПОСПІШАЮТЬ
  • КАРПАЧОВА «ВМИЛА РУКИ»?
  • QUO VADIS, УКРАЇНО...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».