Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ВІДЛУННЯ ТАЛАНТУ
МУЗЕЮ ОЛЕКСАНДРА САЄНКА — 15 РОКІВ
У місті Борзна на Чернігівщині відбулося свято з нагоди 15-річчя Державного художньо-меморіального музею «Садиба народного художника України Олександра Саєнка». Він не лише активно веде науково-дослідницьку, збиральницьку, патріотично-виховну роботу, а й здійснює широку презентацію мистецької спадщини Олександра Саєнка.

Місцева влада опікується розвитком музею, допомагає йому почесне коло добродійників, серед яких родина Проценків — Олег, В'ячеслав, Тарас та Юрій.
За роки існування музею з творчими здобутками художника ознайомилися численні поціновувачі мистецтва в музейних колекціях України, на виставках в Австралії, Канаді, США, Франції, Німеччині, Фінляндії, Греції, Росії, де творчість митця отримала високу оцінку громадськості. За участі колективу музею вийшли у світ книги: «Олександр Саєнко: до становлення і розвитку українського монументально-декоративного мистецтва ХХ століття», «Олександр Саєнко: мистецька спадщина і сучасність».
Під розлогими віковічними дубами садиби-музею проходять пам'ятні творчі зустрічі, художні виставки, присвячені мистецтву й літературі, фольклорній і народній творчості, відомим діячам культури та просвіти Борзнянщини: «Декоративне мистецтво Сіверського краю», «Історія розвитку української кахлі», «Український одяг — невід'ємний елемент народного фольклору», «Перлини душі народної», «Родина, родина, як зірка єдина», «Пам'ять віком не прим'ята», «Мистецтво роду Саєнків», «Яблунева, солов'їна — в моїм серці Україна». І цьому переліку немає кінця.
Відзначення 15-літньої діяльності музею розпочалося з огляду гостями і борзнянцями меморіальної експозиції, розповіді про творчий і життєвий шлях Олександра Саєнка, ознайомлення з парком садиби та скульптурними композиціями.
Під час урочистостей пролунали слова високої оцінки діяльності музею, вдячності колективу за активну працю на ниві збереження й популяризації творчості Олександра Саєнка, про важливу роль у становленні закладу підтримки з боку родини художника та меценатів. Ніна Храпач, незмінний директор упродовж усіх років існування музею, окреслила основні віхи його діяльності.
Чудовим камертоном свята стала програма, здійснена ведучими Аллою Кривець, Ніною Топчій та вокалістами — виконавцями української сучасної пісні Олександром Кашперком, Оленою Фесенко та Романом Кізюном.
Кульмінацією ювілейних торжеств стала акція дарування музею творів юних художників. У вітальному листі ректора Київської дитячої академії мистецтв, народного артиста України, професора Михайла Чембержі, зокрема, сказано: «Нещодавно в Києві відбувся конкурс дитячих творів, присвячений творчості видатного українського художника Олександра Саєнка. У ньому взяли участь понад сорок юних студентів Київської дитячої академії мистецтв. У малюнках вони висловили своє сприйняття і розуміння творчості художника. Маю честь у день музейного свята передати найкращі твори переможців конкурсу на постійне зберігання до Музею Олександра Саєнка».
До музейної колекції також були передані в дарунок сім дитячих творів вихованців із вадами слуху Мистецької студії Олександра Саєнка в Києві. Роботи, що поповнили колекцію музею, сприятимуть вихованню юні у пошані й любові до національної мистецької спадщини.
Кінофільми «Олександр Саєнко» та «Новели старого саду» про творчість Олександра Саєнка, 100 книг мистецької тематики з бібліотеки художника, а також розроблений сайт музею та комп'ютер для встановлення зв'язків зі світом подаровано Міжнародним благодійним «Фондом Олександра Саєнка» і щирим шанувальником творчості митця — земляком Михайлом Гребеником.
На святі йшлося про подальші плани розвитку музею, його популяризації, залучення широкого кола відвідувачів. Серед них — розробка проектної документації та будівництво на території садиби виставкового залу для проведення мистецьких акцій з приміщенням для фондів, включення відвідування музею до туристичних маршрутів та ін.

Ніна САЄНКО, заслужений діяч мистецтв України, засновник Музею Олександра Саєнка
також у паперовій версії читайте:
  • ГІМН СВІТЛУ
  • КИЇВСЬКИЙ УСПІХ ОРКЕСТРУ З ХОРВАТІЇ
  • КЕРАМІЧНІ КАРТИНИ ВІРИ ТОМАШЕВСЬКОЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».