Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БЕЗПЕКА
КАМЕРИ — ТІЛЬКИ ВІДЕО, СВИСТКИ — ЛИШЕ АРБІТРІВ...
ОХОРОНА ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ— МАГІСТРАЛЬНИЙ НАПРЯМ ПІДГОТОВКИ ДО ЄВРО-2012
Нещодавно міністр вітчизняного правоохоронного відомства Анатолій Могильов зустрівся зі своїм колегою — міністром внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща Єжи Міллером. Було досягнуто домовленостей про обмін інформацією щодо підготовки до Євро-2012. Посадовці говорили й про вирішення питань боротьби з криміналом та взаємодію підрозділів обох правоохоронних відомств. Про це та інше ми говоримо з начальником відділу з питань Євро-2012 Департаменту міліції громадської безпеки МВС України полковником міліції Едуардом Калугіним.

— Едуарде Миколайовичу, від українських правоохоронців не доводилося чути про бодай якісь проблеми з нашими партнерами-поляками, які також інтенсивно готуються до проведення фінальної частини футбольного чемпіонату Євро-2012. Невже й справді все безхмарно?
— З нашими польськими колегами у спільній роботі з підготовки до Євро-2012 відсутні будь-які непорозуміння. Відбулося понад 15 робочих зустрічей працівників МВС з представниками міністерства внутрішніх справ РП. За цей час ми домоглися чіткої організації роботи вітчизняних ОВС прикордонних областей та відповідних підрозділів поліції Польщі. А ще сплановані заходи направлені, передусім, на запровадження в Україні єдиних із сусідами підходів до забезпечення громадського порядку відповідно до міжурядових і міжвідомчих договорів.
— З якими країнами ще співпрацюєте?
— Налагодили плідне співробітництво з представниками МВС ФРН. Нам цікавий досвід цієї країни в частині проведення чемпіонату світу з футболу, що відбувся в них у 2006 році. Співпраця полягає в залученні фахівців нашого МВС до навчальних, координаційних і тренувальних заходів німецьких правоохоронних органів із підготовки масових спортивних заходів на території ФРН. Запрошуємо також німецьких спеціалістів, аби ті ділилися досвідом і брали участь у підготовці навчально-методичних матеріалів для вітчизняних ОВС, а також для їхньої участі в навчаннях і тренінгах на території України. Отриманий досвід, сподіваюся, знадобиться.
— Чим можете похвалитися у напрямі підготовки фахівців?
— Нині у МВС приділяється багато уваги виробленню нових підходів до професійного навчання спеціалістів або ж їхньої перепідготовки. Насамперед посадовці, які відповідають за реалізацію державної політики у сфері безпеки й правопорядку під час підготовки та проведення Євро-2012, самі успішно пройшли програми семінарів і тренінгів. Нещодавно деякі працівники МВС і головних управлінь правоохоронного відомства у містах, відповідальних за підготовку до проведення чемпіонату, проходили стажування за програмою УЄФА в Лондоні. Самі навчилися новому, тепер вчимо підлеглих. За відповідним розпорядженням керівництва в підрозділах міліції всіх обласних центрів організовано навчання особового складу англійської мови. Рівень цих знань достатній для спілкування з іноземцями. Всі ці люди залучатимуться до виконання завдань з охорони громадського порядку під час футбольного турніру.
— Чув, що водночас з ефективною підготовкою людських резервів представники МВС не менш ефективно готують до міліцейської служби й чотирилапих охоронців?
— До проведення в Україні Євро-2012 ми плануємо додатково підготувати 214 службових псів для пошуку різноманітної вибухівки. Підготуємо також 130 собак, яких залучатимуть для пошуку наркотичних речовин. Наразі всі тварини проходять тренування у кінологічних центрах обласних головних управлінь й управлінь МВС.
— Усю чи майже всю роботу правоохоронного відомства з питань підготовки до Євро-2012 побудовано на визначальному принципі УЄФА — гарантувати безпеку учасникам і гостям турніру. Не менш важливо, щоб і всі ми почувалися в безпеці.
— У рамках підготовки до Євро-2012 столичні правоохоронці вже зараз ефективно реалізують програму «Безпечне місто». Уведено в експлуатацію автоматизовану систему централізованого управління нарядами міліції «Цунамі». Саме ця система охоплює так звану підсистему відеоспостереження. Нині в Києві встановлено понад 35 камер, що здійснюють контроль за багатолюдними місцями в центральній частині столиці, а відеоінформація виведена на монітори чергових частин Головного управління МВС України в столиці та МВС України. Аналогічну систему відеоспостереження запроваджено й у Головному управлінні Донецької обласної міліції. Там, зокрема, функціонує 75 відеокамер. Загалом у містах, де проходитиме Євро-2012, зараз діє 180 відеокамер, і всі вони виведені на чергові частини органів внутрішніх справ.
— В Україну прибуде чимало зарубіжних гостей. Поміж ними, можливо, будуть і проблемні уболівальники. Чи залучатимуть до охорони громадського порядку працівників вітчизняного Інтерполу?
— Працівники робочого апарату Укрбюро Інтерполу не залишаться осторонь проблем, що виникатимуть під час проведення чемпіонату. Нагадаю, що відповідно до рішення Ради Європейського Союзу «Про забезпечення безпеки у зв'язку з проведенням міжнародних футбольних матчів» висунуто вимогу щодо створення в кожній країні — члені ЄС спеціального поліцейського підрозділу Національного футбольного інформаційного пункту (National Football Information Point/NFIP). На базі українського Інтерполу створено відповідний підрозділ з питань безпеки міжнародних масових заходів, який, власне, й виконуватиме функції Національного футбольного інформаційного пункту. Працівники цього підрозділу здійснюватимуть обмін інформацією з такими ж пунктами у державах — членах ЄС стосовно проблемних уболівальників, а також готуватимуть пропозиції щодо застосування превентивних заходів і подаватимуть їх для реалізації в рамках підготовки до чемпіонату з футболу у 2012 році.
— В Україні напрацьовано певну законодавчу базу щодо підготовки до Євро-2012. Вона Вас задовольняє чи є ще над чим працювати?
— Усю законодавчу базу, що регламентує підготовку країни до чемпіонату, я тут не розглядатиму. Торкнуся лише важливих документів повсякденної діяльності міліції. Насамперед це Закон України «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні», а також Порядок забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних матчів, який затверджено постановою Кабміну. У ньому передбачено чіткий розподіл функціональних обов'язків і повноважень усіх учасників процесу охорони громадського порядку та безпеки під час підготовки й проведення футбольних матчів. Мета єдина — не допустити порушень громадського порядку та скоєння злочинів з боку вболівальників і глядачів.
Нагадаю, організатори футбольних матчів, власники стадіонів і футбольні клуби несуть безпосередню відповідальність за додержання громадського порядку на території спортивних об'єктів. Для цього залучають волонтерів, стюардів і працівників приватних охоронних структур. Однак у разі надходження до правоохоронців звернень від керівництва служби безпеки стадіонів про надання допомоги у припиненні протиправних дій працівники міліції відповідно до чинного законодавства вживають комплекс заходів щодо недопущення правопорушень з боку вболівальників.
— І насамкінець, яка з проблем досі не вирішена?
— Невирішеною, на жаль, залишається головна проблема міліції — це недостатнє матеріально-технічне забезпечення підрозділів, що залучатимуться до забезпечення громадського порядку під час футбольного чемпіонату. У разі надходження коштів на заходи Євро-2012 ми передовсім плануємо оновити зношений автомобільний парк територіальних підрозділів органів внутрішніх справ, третина якого потребує списання. Окрім того, відповідно до галузевої цільової програми МВС із підготовки та проведення в Україні Євро-2012 МВС планує придбати й багато іншої техніки, зброї, спецзасобів та іншого обладнання для використання органами та підрозділами внутрішніх справ у повсякденній службовій діяльності.

Інтерв'ю взяв Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • ГОТУЙ КІНДЕР-ПАРК УЛІТКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».