Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КОЛИ «ДИТЯЧІ ХВОРОБИ» НЕ ОБХОДЯТЬ І ДОРОСЛИХ
На Львівщині спалах краснухи. Лікарі зафіксували понад дві з половиною сотні випадків.

Серед хворих — переважно молодь та працездатне населення. Особливо небезпечні ці хвороби для вагітних жінок. За словами епідеміолога, з-поміж недужих на краснуху — семеро вагітних жінок. Одна з них уже народила здорову дитину. Небезпека виникнення синдрому вродженої краснухи обминула малюка, оскільки матір захворіла в останні терміни вагітності. Два випадки закінчилися викиднями, решта майбутніх матерів — під наглядом лікарів. Як стверджують медики, востаннє спалах кору та краснухи було зафіксовано п'ять років тому. Чим небезпечні згадані хвороби? Про це ми попросили розповісти доктора медичних наук Лію Трішкову, професора кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця.
— Що слід знати про кір і краснуху?
— Не варто панікувати в разі появи у дитини симптомів названих хвороб. Щодо дітей, то нині, коли більшість з них імунізована, ці захворювання менш поширені, ніж 30–40 років тому. До речі, за своєчасно вжитих заходів лікування вони не становлять загрози життю та здоров'ю малечі. Більше того, якщо дитина підхопить одну з них, то в неї виробиться імунітет до цієї хвороби на все життя. Оскільки кір і краснуха спричиняються вірусами, то від них немає специфічних ліків, але більшість дітей швидко і без наслідків одужує. Дитину, котра захворіла на кір чи краснуху, слід ізолювати. Найголовніше застереження: якщо у дитини гарячка, спричинена одним з інфекційних захворювань, не давайте їй аспірину, щоб знизити температуру, це може призвести до серйозної хвороби — синдрому Рея.
— Червона висипка, або краснуха. Що це таке?
— Симптоми з'являються лише через два-три тижні після зараження. Першого-другого дня після появи симптомів зазвичай спостерігається нежить, трохи болить горло, збільшуються лімфатичні вузли за вухами, на шиї. Другого або третього дня спочатку з'являється висипка пласких рожевих прищів на обличчі. Потім вони поширюються по тілу, трохи підвищується температура. Четвертого-п'ятого дня захворювання починає зникати висипка, поліпшується загальний стан хворого. Шостого дня дитина одужує. А за дев'ять-десять днів після появи перших симптомів вона вже не становить загрози передачі інфекції іншим.
— Що слід робити, коли виявлено ознаки краснухи у малюка?
— Міряйте дитині температуру принаймні двічі на день, якщо потрібно, давайте сироп парацетамолу, щоб знизити її. Переконайтеся, що дитина п'є достатньо рідини, особливо коли температура підвищена. Негайно викличте «швидку допомогу», якщо з'явиться будь-яка з ознак невідкладного реагування. Якомога швидше проконсультуйтеся з лікарем, якщо підозрюєте, що у дитини краснуха, однак не везіть її до лікарні, бо там можуть бути вагітні жінки.
— Що має зробити лікар?
— Лише підтвердити, що це червона висипка, адже специфічних ліків від цієї недуги не існує.
— Ви зауважили, що госпіталізація хворої на краснуху дитини — захід не обов'язковий, бо, мовляв, у лікарні можуть бути вагітні жінки. У чому тут проблема?
— Якщо дитина — носій інфекції, її слід тримати подалі від вагітних жінок. Хоч червона висипка неважка хвороба, однак якщо вагітна жінка заразиться нею, це може призвести до виникнення вад розвитку майбутнього немовляти.
— Кір також не надто важка хвороба, чи не так?
— Кір — дуже заразлива недуга, яка спричиняє висипку, гарячку й кашель, інколи провокує ускладнення.
— Як мають діяти дорослі у разі підозри на кір у дитини?
— Треба міряти дитині температуру і давати побільше пити. Малечі може бути по-справжньому кепсько, їй захочеться бути у ліжку. Тож якщо у дитини запалені очі, протріть їх ватою, змоченою у прохолодній воді. Затемніть кімнату, дитині стане комфортніше. Звісно, запросіть до неї педіатра.
— Чув, що, крім кору та краснухи, існує корова краснуха.
— Вірус корової краснухи ідентичний до збудника червоної висипки. Хвороба супроводжується високою температурою протягом трьох днів і висипкою рожевих плямок. Найчастіше буває у дворічних дітей. Симптоми з'являються через 5–15 днів після інфікування. Впродовж перших чотирьох днів у дитини тримається висока температура. Інколи виникають симптоми застуди, розвивається кашель. Утім, четвертого–восьмого дня від початку захворювання температура нормалізується, висипка блідне і самопочуття дитини стабілізується.
— Як діяти батькам?
— Слід звернутися до лікаря. Якщо температура у дитини понад 39 градусів, варто спробувати її знизити, щоб дитина почувалася ліпше. Тож сміливо застосовуйте парацетамол. Давайте дитині побільше рідини, переконайтеся, що вона п'є достатньо (десь 1,5–2 л на добу, залежно від віку хворого малюка).
Коли температура не знижується, а загальний стан дитини викликає занепокоєння, негайно викликайте «швидку допомогу». Кваліфікована медична допомога, коли йдеться про дітей, не буває надмірною.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМ ШКІДЛИВИЙ ШУМ?
  • ЧИ ВМІЄТЕ ВИ ПРАВИЛЬНО ЗАСМАГАТИ?
  • «ПЛЮСИ» І «МІНУСИ» ПОЗ ДЛЯ СНУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».