Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЦЕ ЦІКАВО
МАГІЧНА СИЛА ЦІЛЮЩИХ КАМЕНІВ
Легенди про магічні та цілющі властивості каменів передавались із століття в століття. Загалом на людину добре впливають камені білого, рожевого, блакитного кольорів та прозорі. Вважали, що рожеві камені (топаз, турмалін) допомагають успішно впоратися із безсонням, заспокоюють у разі нервового збудження, поліпшують настрій, розганяють тугу. Червоні камені (гранат, рубін) стабілізують обмін речовин, стимулюють кровообіг та нервову систему, нормалізують тиск і підвищують імунітет. Їх не можна носити особам нервовим, екзальтованим, а також жінкам із пишними формами. Камені жовтого кольору (берил, гіацинт) пригодяться астенікам, вони поліпшують апетит. Зелені (бірюза, смарагд) підвищують захисні властивості організму, особливо у жінок похилого віку.

При виборі каменя також треба керуватися власною інтуїцією і симпатією. Якщо ж до нього виникає відчуття байдужості або антипатії — краще його не носити. Учені довели також наявність певних лікувальних властивостей окремих напівкоштовних та коштовних камінців.
Бурштин, наприклад, не може зрівнятися з блиском діамантів чи красою смарагдів. Але люди люблять сонячність цих крапель смоли, що застигли мільйони років тому. Він є різного кольору: то прозорий, як північне сяйво, то чистий і золотистий, як мед, то білий, як слонова кістка. Із давніх-давен цінувався білий бурштин: знавці стверджували, що він має найменше домішок, і тому володіє найкращими цілющими властивостями. Найрідкіснішим вважається опаловий бурштин із блакитним відтінком. У наш час бурштин вищої якості — це лимонно-жовтий, який цінується за прозорість і чистоту. За повір'ям, прикраси з бурштину знімають переляк. Шматочок бурштину в домі був своєрідним оберегом від темних сил.
Установлено, що народний досвід лікування бурштином має під собою наукове підґрунтя. Цей камінь багатий на солі бурштинової кислоти, а вона стимулює нервову систему. Бурштин запобігає різним формам захворювання на зоб, допомагає при мігрені, дистонії. Його вважають універсальним природним очисником організму. Він також зцілює ревматизм, хвороби шкіри та гормональної системи. Сучасні дослідження біоенергетиків доводять, що цей камінь знімає напруження, вплив біопатогенних зон. І, звичайно, найбільш корисний необроблений бурштин. Особливо благотворно впливає цей камінь на людей, що народилися під знаком Лева, — так стверджують трактати з астрології. Ще бурштин поліпшує настрій.
Гранат — камінь любові, гніву і крові, символізує вірність у коханні. Його носять як амулет, що захищає від нещасних випадків під час подорожей. Гранат, мабуть, найбільш магічний і містичний із усіх каменів. Вважалося, що гранат допомагає концентрувати енергію, особливо у складних критичних ситуаціях. Цей камінь у всьому сприяє жінкам пристрасним і темпераментним, які народилися під знаками Близнюків, Козерога і Водолія. Постійно носити його не можна.
Смарагд — улюблений у всі часи ювелірний камінь. Його темно-зелені зразки цінують дорожче від алмазів. Смарагд називають каменем мудрості та холоднокровності. Він приносить щастя і радість, вселяє оптимізм. Якщо його носити на шиї — допомагає розвиткові інтелекту, зміцнює пам'ять, поліпшує зір. Цей камінь дуже помічний при захворюваннях печінки, нирок, діабету, знижує артеріальний тиск, лікує меланхолію. Якщо смарагд носити в оправі із золота, то він оберігає власника від інфекційних захворювань. Це дуже потужний талісман, цілющий для зору, а також надійний засіб від укусів отруйних тварин. Астрологи радять носити смарагди тим, хто народився під знаками Тільця, Діви і Стрільця.
Корали були найпоширенішою прикрасою у наших прабабусь. Насамперед їх носили від «поганого ока». А ще вважали, що вони полегшують заживлення ран і виразок, зміцнюють печінку, лікують серце і позбавляють нервових захворювань. Корали використовували як амулет, що захищає дітей від лихих духів і поганого ока. На сході — це талісман ворожок і віщунів. У давніх греків вважалися символом щастя і безсмертя. У Європі корали — символ скромності. За порадами астрологів найбільше підходить цей камінь тим, хто народився під знаком Терезів.
Олександрит, або його ще називають хамелеон. Загадковий олександрит був завжди популярним, вважався символом добробуту і процвітання. За народними легендами, він символізує постійні зміни життєвої долі, не любить самотності (його треба носити в парі). Відомий тим, що змінює свій колір протягом дня: вранці він смарагдовий, а увечері набуває пурпурово-рожевого кольору. За однією з багатьох легенд, що виникли навколо загадкового каменя, вдень олександрит ставав смарагдом, а вночі перетворювався на пурпуровий аметист. Він вважається найбільш «тяжким» каменем, тому що загострює емоції. Може принести удачу тільки дуже вольовим, сильним людям. На думку астрологів, цей камінь підходить тим, хто народився під знаком Близнюків.
Перли — один із улюблених ювелірних каменів, застосовується тільки в ювелірній справі. Символізують перли сльози печалі і водночас — чистоту і цноту. Як амулет — позбавляє мук нерозділеного кохання. Колір перлів дуже різний: рідко абсолютно білий, частіше — з дуже слабким рожевим відтінком, блідо-блакитний, блідо-зелений. Зустрічаються ледь прозорі перлини, які дуже високо цінуються. З інтенсивним кольором зустрічаються рідко, але відомі сині, зелені, фіолетові і навіть чорні перлини. Важлива їх властивість — це блиск, особливо з перламутровим відливом. Перли з давнини традиційно вважали коштовним камінням, хоч їх довговічність становить 150–200 років.
Їх не рекомендують дарувати нареченим або прикрашати весільну сукню. Вважається, що перли — це нещаслива прикраса. У наших предків існувало повір'я, що вони тьмяніють, якщо людина зробила негідний вчинок. Потемніння каменя передбачало хворобу власника. У давнину вважалося, що перли допомагали тільки людям фанатично відданим. Вони також корисні для здоров'я: лікують меланхолію, діабет, астму, епілепсію, екземи, хвороби печінки, допомагають гіпертонікам. Перли найбільше підходять тим, хто народився під знаками Терезів і Риб.
Рубін — різновид благородного корунда, насиченого червоного кольору, без прожилок і тріщин, абсолютно прозорий, він стоїть на другому місці після діаманта на шкалі коштовних каменів. За блиском, переломленням світла значно поступається алмазові, але жоден із коштовних каменів не може зрівнятися з ним за кольором. Його використовували і використовують для вставок у ювелірні вироби. Відомий як символ пристрасті, взаємності у почуттях. Прикраси з рубіна носили, щоб пробудити почуття у протилежної статі. Рубін також контролює стихійні емоції, але його не можна довго носити, бо він забирає багато енергії. Цей камінь цінується з давніх-давен: він зміцнював серце, мозок, повертав силу, однак загострював почуття природної жорстокості у злих людей. За порадами астрологів цей камінь найкраще носити тим, хто народився під знаком Овна, Рака, Лева, Скорпіона і Козерога.
Сапфір вважають королівським каменем, що приносить успіх тільки тим людям, які здатні вести за собою інших. До цього часу існують різні тлумачення магії сапфірів. На думку одних — це камінь мудрості, великої жертовності та філософського ставлення до життя. Інші ж стверджують, що сапфір символізує вічний рух, зміцнює владу. Більшість переконує в тому, що сапфір — символ вірності та скромності, приносить щастя в коханні. Він тривалий час зберігає енергію попереднього власника. Сапфіри допомагають при запаленнях, жовтусі, збільшенні печінки, лікуванні нирок, підвищуючи ефективність лікарської терапії. Астрологи радять носити цей камінь тим, хто народився під знаками Тільця, Діви, Терезів, Риб, Стрільця, Водолія.
Сердолік — камінь легенд, вважається талісманом життя і кохання. Його називають каменем істини, любові та віри. Він примножує щастя в коханні, викликає в осіб протилежної статі симпатію до його власника. Також охороняє подружнє щастя і вірність, оберігає від чаклунства і хвороб. Впливає на людину заспокійливо, зменшує гнів, запобігає сваркам і чварам, захищає від намірів ворогів і небезпеки під час землетрусів. Вивчаючи цілющі властивості цього каменя, виявили, що він має бактерицидний вплив. На думку астрологів, сердолік приносить удачу тим, хто народився під знаком Діви.
Топаз символізує дружбу, поліпшує настрій, приборкує гнів. Назва цього чудового коштовного каменя у перекладі означає «вогонь». Найбільш цінними вважають топази рожевого, насиченого винно-жовтого, чайного і блакитного кольорів. Золотистий топаз у давнину був талісманом, який звільняв від небезпечних пристрастей, породжував у людини бажання насолоди життям. Вважалося, що люди, які носять топаз, завжди стають чесними, порядними і великодушними. Він допомагає при кволості, короткозорості та душевній хворобі, жінкам — при безплідді, а чоловікам дарує мудрість. Топаз підходить тим, хто народився під знаком Лева, Діви, Скорпіона і Стрільця.
Цирконій відомий з давніх-давен. Вважається, що він поліпшує розумові здібності, посилює потяг до наук. Як ювелірні, застосовуються прозорі циркони під різними назвами. Гіацинт — жовто- і малиново-оранжевий, червоний, коричневий цирконій, колір якого нагадує гіацинт. Жовті, солом'яно-жовті та димчасті циркони називають «сіамськими алмазами». Безколірні та небесно-блакитні циркони використовують для імітації діамантів. Зустрічаються зелені та бузкові циркони. Вважають, що ці камені надають їх власникові силу, відганяють нерадісні думки, налаштовують його на веселий лад. Циркон допомагає жінкам при пологах, очищає обличчя від пігментних плям. Цей камінь приносить удачу тим, хто народився під знаком Водолія.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • «ФАКЕЛ» ЗАВВИШКИ 348 МЕТРІВ
  • ВИЯВЛЕНО ДОМОВИНУ З ОСТАНКАМИ ДЖОКОНДИ
  • ТЕЛЕВІЗОР ВАМ НЕ ДРУГ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».