Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
З А Я В А
прес-служби Асоціації розповсюджувачів преси України щодо знищення кіосків «ПРЕСА» в м. Києві, звуження конституційних прав громадян України
на інформацію

Асоціація розповсюджувачів преси України глибоко стурбована ситуацією, яка склалася навколо демонтажу кіосків «ПРЕСА» структурами Київської міської державної адміністрації, що проводиться відповідно до розпорядження Голови Київської міської державної адміністрації № 379 від 18.03.2011 р. «Про заходи щодо впорядкування тимчасових споруд в м. Києві».
Згідно пп. 4 п. 3 даного розпорядження, передбачено:
— до 01.06.2011 підготувати адресний перелік тимчасових споруд, розміщених в центральній частині міста та головних магістралях, встановлених самовільно, без будь-якої дозвільної документації, та підготувати на затвердження план комплексних заходів для їх демонтажу відповідно до діючого законодавства з урахуванням наступних пропозицій:
— тимчасові споруди, що встановлені під час дії мораторію;
— тимчасові споруди, розміщення яких викликає обурення громадян;
— тимчасові споруди, встановлені в зоні Євро-2012 (1,5 км) та метрополітену (20 м від входу/виходу);
— тимчасові споруди, встановлені за підробленими документами та взагалі без документів;
— тимчасові споруди, встановлені поблизу навчальних закладів;
— тимчасові споруди, встановлені в зонах культових споруд, пам'ятників;
— тимчасові споруди, встановлені в зоні регулювання забудови I категорії та у зелених зонах м. Києва.
Незважаючи на те, що кіоски «ПРЕСА» не підпадають під вищезазначені ознаки, 16 із них, розташованих на центральних вулицях, бульварах, площах, станціях метрополітену (вул. Грушевського, Інститутській, Прорізній, Пушкінській, Червоноармійській, Саксаганського, бул. Л. Українки, ст. м. «Олімпійська» та Європейській площі), були включені до першочергового переліку на демонтаж.
На сьогоднішній день 14 кіосків «ПРЕСА» із зазначеного вище переліку уже демонтовано. Це викликало подив, непорозуміння, обурення киян, адже кіоски «ПРЕСА», які встановлювались на протязі 80-ти років та на підставі чинного на той час законодавства, діючих в м. Києві дозвільних норм, правил та процедур, могли б сприяти проведенню Євро-2012 шляхом реалізації учасникам футбольного чемпіонату та гостям столиці преси, сувенірної продукції.
Загальновідомо, що кількість кіосків в м. Києві з розповсюдження преси не відповідає європейським стандартам (1 кіоск на 1 тисячу мешканців), а їх примусовий демонтаж напередодні Дня Конституції України та оголошеного Президентом України проведення в м. Києві у вересні 2012 року Всесвітнього газетного конгресу зашкодить іміджу України, не сприятиме зростанню її міжнародного рейтингу щодо вільного доступу до інформації і свободи слова.
Слід зазначити, що демонтаж кіосків в позасудовий спосіб грубо порушує конституційні гарантії суб'єктів господарювання — розповсюджувачів преси на підприємницьку діяльність, непорушність права власності, звужує можливості киян та гостей столиці на вільний доступ до інформації, придбання друкованих засобів масової інформації у звичний та надійний спосіб — через кіоски «ПРЕСА».
Крім того, це є грубим порушенням вимог Постанови Верховної Ради України № 1271-VI від 15 квітня 2009 року, згідно якої заборонено «знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації».
Такі дії КМДА виходять за рамки цивілізованого партнерства між владою і бізнесом на засадах, схвалених Законом України «Про соціальний діалог в Україні», грубо порушують вимоги ст. 30 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», згідно якої «чинити перешкоди розповсюджувачу у здійсненні його діяльності на законних підставах забороняється».
Асоціація розповсюджувачів преси України заявляє, що вживе всіх можливих заходів щодо захисту прав та законних інтересів розповсюджувачів преси м. Києва та звертається з проханням до Керівників друкованих засобів масової інформації оприлюднити дану заяву у своїх виданнях з тим, щоб донести об'єктивну та правдиву інформацію щодо критичної ситуації з розповсюдженням преси в м. Києві, яка спричинена діями Київської міської влади.
Прес-служба Асоціації розповсюджувачів преси

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПЕЙСЬКІ ДИПЛОМАТИ ВРАЖЕНІ
  • ЯКЩО ПРОЦЕДУРУ ПОРУШЕНО...
  • ЕКСПЕРТ: СПРАВА ТИМОШЕНКО Є ЛАКМУСОВИМ ПАПІРЦЕМ
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».