Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ШАХТАР»: ЗІ СТАРТУ— В ЛІДЕРИ
21-й чемпіонат України з футболу стартував з численних голів у виконанні новачків, нереалізованих пенальті та із заповнених трибун у Донецьку, Києві й Одесі. Відкривала тур гра в Полтаві.

У першому ж матчі сталася головна, здавалося б, сенсація — учасник єврокубків «Ворскла» програла на своєму полі новачкові «Олександрії». Ось тільки, враховуючи традицію полтавчан при Павлові, про яку сам тренер нагадав після гри — програвати четвертий рік поспіль стартову гру на своєму полі — чи несподіванка це? Якщо ж трохи серйозніше, то до подібних сюрпризів новачків на старті чемпіонату не звикати, та ж «Олександрія» відзначилася подібним чином і в минуле своє пришестя до вищого дивізіону, обігравши в перших п'яти турах ЦСКА з донецьким «Металургом» і зігравши внічию з «Дніпром». Закінчилося ж усе 13-м місцем з 14-ти можливих. Чекаємо повторення? Та й, повертаючись до нинішніх часів, «Ворскла» все-таки команда не того класу, щоб відразу пережити втрату найкращого в минулому сезоні гравця (Кулаков перейшов до «Дніпра»).
Зміни у складах відчули на собі й учасники матчу «Іллічівець» — «Карпати». Якщо останні капітально посилилися влітку і погрожують потрапити в єврокубки, то ось із «Карпатами» не все так райдужно. Втрата Кочіша та Кожанова дається взнаки. А поки «Іллічівець» дав зрозуміти, що доводити справу до чудес, подібних порятунку в останньому турі, не має наміру, а той-таки Кожанов довів, що може пристойно виглядати в будь-якій команді. Перемога маріупольців з рахунком 1:0.
Кварцяний охарактеризував «Кривбас» і «Волинь» як «команди сьомої ліги і сьомої ліги-Б» відповідно. Сказано занадто жорстко, але зерно в словах тренера, безумовно, є — гру команди показали не дуже високого класу. Ось тільки чому Кварцяний з року в рік катує себе, скаржачись на неможливість працювати з такими футболістами? Що ж до «Кривбасу», то команді і надалі доведеться розраховувати на вміння Максимова працювати зі списаними грандами футболістами. Цього разу команда Максимова здобула мінімальну перемогу завдяки помилці воротаря суперника.
Матч «Таврії» та «Зорі» змусив зайвий раз замислитися, що керівництво «Дніпра» поспішило списати з рахунку своїх ветеранів. Назаренко став автором забитого м'яча і віддав результативну передачу. Непогано виглядав Калиниченко. А ось «Зорі» в цьому чемпіонаті може бути дуже непросто, і ризик залишитися з «баранкою» після другого туру (виїзд до Харкова) дуже великий.
Центральний матч туру відбувся в Києві: «Динамо» приймало «Металіст». Стадіон «Динамо» був переповнений настільки, що люди сиділи навіть у проходах між секторами. Приїхало чимало вболівальників із Харкова. А ще більше охочих так і не потрапили на гру, злякавшись довжелезних черг за квитками. З VIP-ложі за матчем стежили суддівський наглядач П'єрлуїджі Колліна, тренер національної збірної Олег Блохін, двоє нігерійських новачків «Динамо» — Лукман Аруна і Браун Ідейє. Останній — нападник — підписав із киянами контракт, перейшовши з французького «Сошо», де забив у минулому чемпіонаті 17 м'ячів.
До речі, у «Динамо» тепер аж четверо нігерійців; крім Аруни й Ідейє, є ще Франк Теміле та Айїла Юссуф. Непорозуміння в обороні саме між Юссуфом та Діакате вже на третій хвилині призвело до взяття воріт Олександра Шовковського. У метушні найспритнішим виявився харківський бразилець Клейтон Шав'єр, який і відкрив рахунок. Швидкий гол не знітив киян — вони того вечора були повноправними господарями поля.
Натиск на ворота Владіміра Дишленковича приніс результат. Несильний удар Олега Гусєва голкіпер гостей мав би спокійно парирувати, але м'яч по-зрадницькому проскочив під руками колишнього серба, і Андрій Шевченко добив його у сітку воріт — 1:1. Підопічним Мирона Маркевича помітно не вистачало травмованого Тайсона й Дениса Олійника, який напередодні перейшов до «Дніпра» за 10 мільйонів євро (це рекордна сума для внутрішніх переходів у нашій першості). Гра так і закінчилася внічию, хоч динамівці мали величезну перевагу і тричі влучали у штанги та поперечку воріт суперника.
Поки ж в умовні лідери вже після першого туру вирвався «Шахтар». І нічого несподіваного в цьому немає — перемога з розгромним рахунком «гірників», незадоволених торішніми поразками від «Оболоні» і підсумком матчу в Суперкубку, читалася. Варіанти, особливо після швидкого м'яча Селезньова, були лише в кількості голів — 3-4-5. Вийшло чотири, а якби не помилився боковий суддя, то могло бути і п'ять.
Донецький «Металург» на виїзді з рахунком 1:0 переміг дебютант Прем'єр-ліги — одеський «Чорноморець». Відзначився натуралізований вірменами бразилець Маркос Піцеллі.
Більшість фахівців очікувала на виїзну перемогу «Дніпра» над столичним «Арсеналом». Однак команда Хуанде Рамоса ледве врятувалася від поразки. «Каноніри» й «дніпряни» істотно покращили показники туру: кількість забитих м'ячів зросла до двадцяти. Підсумкова нічия — 3:3 якщо комусь і могла зіпсувати настрій, то тільки не киянину Йонуцу Мазілу, який свого часу грав за «Дніпро», та дніпропетровцю Олексію Антонову: ці нападники відзначилися дублями. Обидві команди стабільно декларують бажання за підсумками сезону опинитися у єврокубковій зоні. Переконливіше в таких претензіях виглядають дніпропетровці, з огляду на підсилення новими гравцями.
Так, «Дніпро» підписав трирічний контракт із півзахисником Денисом Олійником, який донедавна грав за «Металіст», а раніше був одним із лідерів «Арсеналу». На часі — оформлення «Дніпром» контракту з динамівцем Романом Зозулею, який цього вечора прийшов на матч як глядач. Олійник теж спостерігав за поєдинком з трибуни. Перевагою більшу частину матчу володіли дніпропетровці, а ось забивали спочатку лише господарі.
Румун Мазілу, який у попередньому чемпіонаті відзначився сім разів, тепер може замахнутися і на вищий показник. Курйозним вийшло перше взяття воріт Яна Лаштувки: після прострільної передачі Володимира Польового м'яч, пущений ніби з гармати, влучив Йонуцу просто в голову і від неї влетів у сітку. А другий гол Мазілу був ігровим — сильний удар зльоту ледве не з кута штрафного майданчика.
У другому таймі в поті чола працював голкіпер господарів Євген Боровик, який дебютував за «Арсенал» (правами на нього володіє саме «Дніпро»). Усього за дві хвилини гості відквитали два м'ячі. Спочатку португалець Матеус реалізував пенальті за гру рукою Саулюса Міколюнаса, а далі почався бенефіс Олексія Антонова, що в міжсезоння переїхав до Дніпропетровська з Маріуполя. Вихованець школи «Дніпра» вийшов на поле у другому таймі, але цього вистачило, аби врятувати команду від поразки.
У перерві між голами новобранця «відзначився» Руслан Ротань, який під час «пожежі» у власному воротарському майданчику «вибив» м'яч прямісінько в сітку. Треба відзначити, що Хуанде Рамос після перерви перевів Ротаня в центр оборони, і захисні порядки гостей перетворилися на прохідний двір: той же Мазілу не реалізував два виходи сам на сам, а Ковпак міг би зробити рахунок 4:3 на користь киян, якби в компенсований час реалізував свій момент.
«Вважаю, що нам багато вдалося в цій грі. Ми не грали на нічию з «Дніпром», а збирались їх перемагати. Сьогодні суперникові просто пощастило»,— визнав білоруський наставник «Арсеналу» Леонід Кучук, який працює з клубом трохи більш як місяць. Кучук пообіцяв, що його команда й надалі не роздаватиме очки просто так. Хуанде Рамос погодився, що цього вечора на полі були дві команди одного рівня.

Результати матчів першого туру:
«Ворскла» (Полтава) — ПФК «Олександрія» — 0:1
Гол: 0:1 — Таргамадзе (50)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Карпати» (Львів) — 1:0
Гол: 1:0 — Ярошенко (8)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Волинь» (Луцьк) — 1:0
Гол: 1:0 — Грінченко (17, автогол)
«Таврія» (Сімферополь) — «Зоря» (Луганськ) — 3:1
Голи: 0:1 — Маду (41, пен.), 1:1 — Ідахор (55), 2:1 — Назаренко (67), 3:1 — Шиндер (72)
«Шахтар» (Донецьк) — «Оболонь» (Київ) — 4:0
Голи: 1:0 — Селезньов (10), 2:0 — Дентіньо (63), 3:0 — Мхітарян (82), 4:0 — Л. Адріано (90+1)
«Чорноморець» (Одеса) — «Металург» (Донецьк) — 0:1
Гол: 0:1 — Піззеллі (46)
«Динамо» (Київ) — «Металіст» (Харків) — 1:1
Голи: 0:1 — Хав'єр (3), 1:1 — Шевченко (17)
«Арсенал» (Київ) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 3:3
Голи: 1:0 — Мазілу (17), 2:0 — Мазілу (36), 2:1 — Матеус (52, пен.), 2:2 — Антонов (54), 3:2 — Ротань (64, автогол), 3:3 — Антонов (89).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НА «ТУР ДЕ ФРАНС» РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ НАЙЦІКАВІШЕ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».