Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НА ВІДПОЧИНОК — ІЗ ДИТИНОЮ
Багато батьків нині прагне розпорядитися благодатною порою, щоб оздоровити малюка. Один із варіантів — поїхати на південь. Однак при цьому виникає безліч запитань. З якого віку дітей можна везти на море? Якою має бути тривалість поїздки? Як адаптується дитина в нових умовах?

Якщо мета поїздки — оздоровлення малюка, відпочинок має бути не менш як місяць. Перші кілька днів (три–десять) — акліматизація: звикання до високої температури повітря, інтенсивних сонячних променів, контрасту температур повітря і води, адаптація травної системи до нових продуктів харчування і складу води, перехід на новий режим дня. Якщо ж у дитини немає хронічних захворювань, і ви їдете подихати повітрям, погрітися і поплавати, можна і на два тижні. Це краще, ніж нічого. За півмісяця повного оздоровлення не досягти, але імунітет зміцниться.
Для відпочинку краще вибирати місця з помірно жарким кліматом і невисокою вологістю, тому безпрограшний варіант — кліматичні умови Криму. Але якщо ви збираєтеся туди вперше, а тим більше з дітьми, набагато важливіше не де відпочивати в Криму, а коли. І найневдаліший вибір — це серпень, з його спекою, великим скупченням народу, теплим морем із бактеріями, що активізувалися в ньому, і всіма наслідками, які випливають з цього. До того ж цей місяць найдорожчий. Якщо ж ви почнете ознайомлення з Кримом у липні, коли море вже досить прогрілося, отримаєте найприємніші враження і заряд здоров'я.
Крим — невичерпна скарбниця і для дітей шкільного віку. Тут працює чотири дельфінарії, три великі аквапарки, понад десяток луна-парків. На околицях Ялти розташована відома «Поляна сказок» і зоопарк. Юним натуралістам також сподобаються подорожі в Кримський природно-ландшафтний заповідник, Севастопольський акваріум, до Лебединих островів (селище Портове) і в Парк птахів у передгір'ї Чатирдага, на ослячу ферму під Бахчисараєм...
Кавказ діти переносять гірше, ніж Крим. Із далекого зарубіжжя їм підходять зони відпочинку з середземноморським кліматом — Греція, Італія, Туреччина, Болгарія. Але і туди кращий час для поїздки — кінець весни або початок осені. Не рекомендуються місця з вологим кліматом, субтропіки або, навпаки, країни з дуже сухим кліматом.
У першу подорож із малюком краще їхати, коли йому виповниться три-чотири роки. Дитина до трьох років повинна відпочивати в тій кліматичній зоні, де народилася. З грудними дітьми їхати на південь узагалі не варто. Перед поїздкою необхідно побувати в лікаря. Не зайве буде показати малюка стоматологу і отоларингологу. Протипоказання до відпочинку в теплих краях: ендокринопатія, серцево-судинна патологія, в тому числі і досить часта серед підлітків гіпертонія.
Дітей-алергиків не можна вивозити на відпочинок не лише в спеку, а й у весняний період цвітіння. Південна рослинність здатна провокувати полінози, загострення бронхіальної астми. Для цих дітей рекомендується відпочинок в «оксамитовий» сезон у Криму або від вересня і до листопада в країнах Середземноморського басейну.
Дітям з бронхіальною астмою підійдуть соляні печери в Донецькій області, відпочинок у горах. Тим, які страждають на атопічний дерматит, нейродерміт, екзему, показана морська вода і перебування на сонці. Відпочинок у горах сприятливий і для дітей, які страждають на хронічні синусити з частими загостреннями, але перебування в гірській місцевості дитина не завжди добре переносить. Тому тут необхідний індивідуальний підхід.
Важливо вибрати засіб пересування. При поїздці на автомобілі заплануйте більше зупинок протягом дня для розминки в тих місцях, де мало машин. Заздалегідь виберіть місце для ночівлі. Їжу і воду краще взяти з собою. Крім питної, не забудьте воду для миття рук, а також вологі серветки.
Збираючись їхати поїздом, по можливості їдьте найвищим класом. Літати на літаку дітям можна з грудного віку. Незалежно від виду транспорту, візьміть у дорогу улюблену іграшку малюка, книжку, гру-головоломку, якщо є можливість — горщик. Усе це допоможе і дитині, і вам легше перенести дорогу.
Ультрафіолетові промені є основним джерелом вітаміну D, що утворюється в шкірі під їхнім впливом. Він дуже важливий для організму дитини, однак необхідно дотримуватися таких рекомендацій:
l у перші дні на відкритому сонці малюку краще перебувати декілька хвилин; навіть якщо дитина не обгоріла протягом перших п'яти днів, перебування на відкритому сонці — не більш як 30 хвилин;
l після купання в солоній воді обов'язково треба обполоснути дитину прісною водою і витерти;
l одягайте малюка в легкий бавовняний одяг і обов'язково — головний убір;
l на жарі діти повинні частіше пити;
l якщо дитині ще немає шести місяців, крем від засмаги використовувати не можна, просто не підставляйте малюка під прямі сонячні промені;
l дітям, яким більш ніж шість місяців, необхідний крем від засмаги з чинником захисту не менш як 15 одиниць. Наносити захисний крем треба на відкриті ділянки шкіри щогодини, а також після купання, навіть якщо погода хмарна;
l з 10.00 до 15.00 — у пік активності ультрафіолетових променів А і В — краще взагалі не засмагати;
l дитина періодично повинна охолоджуватися в тіні;
l якщо вона все ж обгоріла, загорніть її в рушник, змочений холодною водою, а вдома обітріть розчином з води та оцту в рівних пропорціях. Не можна розсікати пухирі, накладати на опік пластир — обмежтеся вільною стерильною пов'язкою. І бажано звернутися до лікаря.
Вдалого відпочинку!

Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІТНЯ СПЕКА — ЗАГРОЗА ДЛЯ КАРДІОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ
  • ЩЕ РАЗ ПРО СОНЦЕЗАХИСНІ ОКУЛЯРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».