Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ГАРМОНІЯ ДУМКИ І ФОРМИ
У столичній галереї «Митець» під егідою Київської організації Національної спілки художників України розгорнуто персональну виставку скульптора — ветерана Національної спілки художників України Валентини Дяченко і графіка Андрія Левицького.

В експозиції представлено 19 скульптур (дерево) і 30 графічних робіт. Знайомлюсь із митцями.
Валентина Дяченко — поважного віку жінка. Вгадується ніжна, доброзичлива мама, дружина, бабуся. Валентині було дев'ять років, коли почалася Велика Вітчизняна війна, має статус «дитина війни». Пам'ятає евакуацію в Сталінградську, а потім — Саратовську області, тяжкі повоєнні роки. У 1953 році вступила на скульптурний факультет Київського державного художнього інституту (нині — Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури), в 1959 році закінчила його. Тепло відгукується про своїх педагогів із фаху — Макара Вронського, Олексія Олійника, Макса Гельмана, Івана Макогона. Валентина Олексіївна — член Спілки художників України від 1959 року.
Поцікавилася, як зародився у неї інтерес до скульптури. «Все почалося з написання віршів, малювання в шкільні роки,— зазначає пані Валентина.— А вступ на скульптурний факультет остаточно утвердив у життєвому виборі». Її студентська дипломна робота «Мати» була захищена на «відмінно». Державна екзаменаційна комісія відзначила композиційну зрілість, цікаве пластичне рішення, внутрішню теплоту і правдивість роботи (оця внутрішня теплота весь час відчувалася під час спілкування).
Через її творчість наскрізь проходять провідні теми — материнство і люди праці. Першу представляють роботи «Мати з дитиною», «Материнське щастя», «Колискова», «Пташенята», «Спокій», «Малятко з колоском», «Купель», «Близнюки» «Катерина» тощо. Друга тема — люди праці: учителька (пані Валентина народилася в сім'ї вчителів), архітектор, письменниця, медсестра, маляр, сталевар, льотчиця... У роботі майстер використовувала дерево, гіпс, кераміку. Кожний твір митця випромінює любов до своєї професії.
Смаком до життя відзначаються і такі роботи пані Валентини, як «Лілея» (за твором Тараса Шевченка) і «Лілея» (за казкою Лесі Українки). А відлите у бронзі погруддя Лесі Українки стоїть у Новоград-Волинському біля будинку, в якому народилася письменниця.
Іще цікава деталь. Сім'я Дяченків — династія скульпторів: вона, чоловік (нещодавно не стало, на жаль), син Олександр (уже має творчі здобутки), онук Олексій (робить досить втішні кроки).
Скромність знаного митця не дозволила їй розповідати, вихваляти свої досягнення. То ж цю інформацію я відшукала в «Довіднику» спілки. Скульптор Дяченко неодноразово брала участь у всесоюзних, республіканських художніх виставках, а також виставках за кордоном. Працювала над монументальною, декоративною і станковою скульптурою, виконувала державні замовлення.
Цікаве твердження знаходимо у Гегеля: «Художник належить своєму часові, він живе його устремліннями, звичаями, поділяє погляди і уявлення».
Андрій Левицький — то вже інша епоха. Народився у Києві в 1961 році. Професійний художник, ерудит, з почуттям гумору, комунікабельний, викликає симпатію. Вихованець Київського художнього інституту, аспірант-стажер Національної академії мистецтв. Від 1996 року — магістр образотворчого мистецтва. Педагоги з фаху: Михайло Дерегус, Георгій Якутович. Учень академіка (ректора цієї ж академії) Андрія Чебикіна. Учитель відзначив старанність Андрія у навчанні, його працелюбність, відданість обраній справі. Учень тепло згадував доброзичливість Учителя, його щедрість у розкритті тонкощів такої вишуканої галузі мистецтва, як графіка. Секретів у Вчителя від учня не було. Андрій Левицький працює в галузі вільної графіки: «інталіо», офорт, мецо-тинто, акварель.
Представлені на персональній виставці роботи вражають вишуканістю, елегантністю: «Дерева», «Авіа», «Метелики мого життя», «Рушниця не має стріляти» тощо. Яку ж треба мати розвинену уяву, ерудицію, інтуїцію, техніку виконання і навіть силу волі, щоб на «виході» отримати якісний продукт! І це Андрієві професійно вдається.
Від 1992 року він — член Національної спілки художників, учасник багатьох національних і міжнародних виставок в Україні та за кордоном. Нагороджений багатьма національними і міжнародними відзнаками та дипломами, володар кількох грантів для роботи і проведення персональних виставок за кордоном.
І пані Валентина, і пан Андрій — це творчі особистості, індивідуальності. Кожен із них — персона грата (бажане обличчя!) Тож нехай вони довго дарують нам свято життя!

Лідія ЗАВІРЮХА


також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЙСЬКА ПОЕЗІЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МУЗИЦІ
  • ПОДВИЖНИК МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».