Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
СТРАТЕГІЧНИЙ РІВЕНЬ ВІДНОСИН
Двадцятого червня 2011 року завершився візит в Україну Голови Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао. За час існування дипломатичних відносин, а це дев'ятнадцять років, керівники КНР лише двічі відвідували Україну. Востаннє 2001 року це зробив Цзян Цземін. Українські президенти п'ять разів відвідували Пекін, але лише минулого року було активізовано українсько-китайські зв'язки на вищому політичному рівні.

Наразі Китай активно зміцнює свої міжнародні позиції, зокрема на європейському та євразійському напрямках. Неухильно зміцнюється китайський глобальний вплив. Китайці побудували авіаносець і скуповують японські боргові зобов'язання. Щоправда, напруженим залишається становище в Тибеті та Сінцзяні. Але це не заважає Пекіну проводити активну зовнішню політику. Зокрема, нинішнє турне Голови КНР Ху Цзіньтао було присвячене розвитку формату «Шанхайської організації співробітництва» та зміцненню китайських позицій на енергетичному ринку Казахстану й Росії.
Україна стала останньою зупинкою в турне Голови КНР, який упродовж минулого тижня відвідав Казахстан і Росію. Крім столиці України, китайський лідер побував також у Криму. Китайська сторона висловлює впевненість у зміцненні українсько-китайської взаємної довіри, яка дала можливість зблизити позиції країн з найважливіших питань міжнародного життя. Сторони домовилися про створення нового механізму співробітництва — українсько-китайської комісії.
За результатами нинішніх переговорів було укладено Спільну декларацію про встановлення й розвиток стратегічного партнерства в економічній, культурній сферах і в галузі безпеки. Також підписано численні контракти у таких сферах, як енергетика, наука й технології, вугледобування. Як позитивна, була названа тенденція зростання товарообігу між Україною та Китаєм, який у першому кварталі поточного року перевищив три мільярди доларів. Сторони поставили амбіційне завдання — збільшити до 2020 року обсяги торгівлі до десяти мільярдів доларів.
Важливим проявом інтересу Китаю до України можна вважати посилення зацікавленості китайських науковців у дослідженні української тематики. Зокрема, Українським науково-дослідним центром Чжецзянського педагогічного університету та Українським дипломатичним представництвом у Пекіні презентовано перший випуск альманаху «Українознавчі дослідження».
Звичайно, нинішній стан українсько-китайських відносин залишається далеким від рівня глибокого стратегічного партнерства, але позитивним фактором можна вважати обопільне прагнення до конструктивного та взаємовигідного розвитку співробітництва.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ГЛУХИЙ КУТ ПРИДНІСТРОВСЬКОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ
  • НА МЕЖІ БАНКРУТСТВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».