Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ЄВРО-2011: ІСПАНІЯ ВИГРАЄ ЧЕМПІОНАТ?
Збірна України не змогла гідно виступити на молодіжному чемпіонаті Європи з футболу, який добігає кінця в Данії. Після провального старту з чехами і обнадійливої нічиєї з англійцями підопічним Павла Яковенка не залишалося іншого вибору, ніж перемогти головних фаворитів змагання — іспанців. Вийшло навпаки — колектив, у складі якого грає двоє чинних чемпіонів світу, розгромив «синьо-жовтих».

Після цієї гри голкіпер українців Антон Каніболоцький висловив переконання, що збірна Іспанії без проблем виграє Євро-2011. У цьому ж була переконана авторитетна іспанська спортивна газета Marca, яка після групового турніру так відгукнулася про опонентів у півфіналі: «Білоруси не мають стати нам суперником, вони схожі на Україну». Але не так сталося, як бачилося експертам поважного видання — білорусам, які дивом пробилися до стадії плей-оф, до головної сенсації турніру в Данії залишалося якихось п'ять хвилин... Але про це згодом.

Приціл на Євро-2012— хибний
Після виступу «молодіжки» в Данії значно зрозумілішою стала позиція Олега Блохіна. З цієї збірної до національної команди майже нікого і брати. Від цього і думки про Євро-2012 стають ще сумнішими.
Лише в стартові хвилини матчу з іспанцями, який по суті був фінальним, українці намагалися щось протиставити суперникові. Побиття «хлопчиків» розпочалося, коли ще не минула перша десятихвилинка. Цілковитий, «барселонський», контроль м'яча іспанцями, недолуга гра українського захисту і цілої команди та закономірні голи у ворота Каніболоцького.
Співавтором першого голу у ворота «молодіжки» став захисник донецького «Шахтаря» Кривцов, який із незрозумілих причин послизнувся у власному штрафному майданчику, а Мата з кількох метрів розстріляв ворота збірної України. Утім, крім похибки Кривцова, усе ж варто відзначити класний розрізний пас іспанців.
Минає ще чверть години, і Каніболоцький вдруге дістає м'яч із сітки. На 28-й хвилині ще один простріл низом до штрафного українців, куля пролітає повз весь захист збірної України, Адріан з кількох метрів забиває у порожні ворота.
Після перерви серед українців, присутніх на стадіоні, відзначилися хіба що вболівальники, які намагалися завести команду піснями, Гімном України. Та після отримання м'яча українські футболісти перепасовувалися надто боязко, помилялися в простих ситуаціях. Лише донеччанин Ярослав Ракицький з похмурим обличчям постійно щось вигукував на адресу партнерів, суперників і судді.
Іспанія свій третій гол забила на 71-й хвилині. Гармаш прийомом дзюдо завалив Мату і був вилучений, а у ворота українців суддя логічно призначив пенальті. З позначки Мата був влучний, саме він зробив рахунок остаточним — 3:0. Українці мали шанс забити свій другий гол на турнірі, але Коноплянка пенальті не реалізував.

«Від нас забагато чекали»
«Мабуть, занадто багато від нас чекали,— так резюмував виступ у Данії Антон Каніболоцький, який після травми Тараса Степаненка носив капітанську пов'язку.— Цей тиск передався... Що ж до іспанців, то на цьому турнірі їм немає рівних, і вони легко стануть чемпіонами».
«Планували розпочати грати від оборони. Першу половину зустрічі завершити «на нуль», а там уже дивитися, шукати своє щастя попереду, та не склалося, — поділився капітан планом на гру з лідером групи В. — Важко діяти в меншості проти команди, з якою нелегко битися і повним складом».
«Журналісти видавали нам великі аванси, і ми теж сподівалися вдало виступити, щонайменше, вийти з групи. Але це футбол, так вийшло»,— нарікав після матчу півзахисник «Ворскли» Володимир Чеснаков.
«Небагато таких команд, які можуть нав'язати свою гру Іспанії. В основному всі діятимуть на їхніх умовах. Ми старалися, сподівалися, але не вийшло, — висловив свою думку Чеснаков. — Із першого матчу пішло все не так, як хотілося. Ми задоволені другою грою, але не загальним результатом».
Попри лише одне очко за підсумками трьох зустрічей, Каніболоцький намагався знайти привід і для позитиву. «Це в будь-якому разі позитивний досвід. Не щодня доводиться виступати на такому рівні. Кожен футболіст для себе винесе щось корисне з цього турніру», — підсумував 23-річний воротар.

Сенсаційні чехи, фартові білоруси
В іншому матчі «українського» квартету чехи показали, як можна виходити зі, здавалося б, безвихідних ситуацій. Турнірне становище дозволяло збірній Чехії грати з англійцями внічию. Власне, добре організований захист до певного часу допомагав зберігати на табло потрібні нулі. Та все ж на 76-й хвилині результативним ударом головою Данні Уелбек наблизив англійців до третього поспіль виходу до півфіналу молодіжного чемпіонату. Все перевернулося з ніг на голову в заключному відрізку матчу — на 88-й хвилині Храмоста зрівняв рахунок, а в компенсований час, коли англійці пішли ва-банк, Пекгарт приніс чехам перемогу з рахунком 2:1.
В іншій групі теж не обійшлося без несподіванок. Перед останнім туром було очевидним майже все: шість очок набрала команда Швейцарії, по три мали господарі данці і білоруси, обидва матчі на старті програли ісландці. Здавалося б, команді Данії достатньо було перемогти острівну збірну — і путівка до півфіналу в кишені, оскільки в особистій зустрічі білорусів господарі переграли. Під час матчу з'ясувалося, що й нічиєї цілком вистачило б — Швейцарія розгромила наших сусідів з рахунком 3:0. Але зовсім іншої думки були ісландці. Вони цілком за грою перемогли команду Данії (3:1), навіть більше — до останніх секунд «аутсайдери» зберігали шанс на вихід до півфіналу. Для цього забракло одного лише м'яча...
Так поразка з ганебним рахунком вивела збірну Білорусі до плей-оф!

Іспанія: п'ять хвилин до ганьби
Виявляється, щасливий квиток білоруси отримали не просто так. У півфіналі вони так попсували нерви головним фаворитам, що невихід іспанців до фіналу здавався цілком реальним.
Уже з перших хвилин підопічні Луїса Мільї притисли білорусів до штрафного майданчика. Про тотальну перевагу іспанців свідчать хоча б цифри володіння м'ячем — у ногах білорусів ігровий предмет перебував лише близько чверті ігрового часу.
Попри постійний тиск, від пропущеного голу «сябрів» рятувала організованість захисту, пильність і майстерність голкіпера Гутора.
Натомість перший же удар по воротах Давіда де Хеа виявився результативним. На 38-й хвилині після вкидання ауту і «свічки» над штрафним майданчиком форвард криворізького «Кривбаса» Андрій Воронков виграв боротьбу в опікуна та в падінні примудрився несильно, але неочевидно для голкіпера «червоної фурії» проштовхнути м'яч в дальній від голкіпера кут — 1:0.
Одразу після відпочинку підопічні Мільї організували справжній штурм воріт білорусів. Згодом, щоб освіжити гру своєї команди, Мілья вдався до замін, випустивши на поле Жеффрена, Дієго Капеля та трохи згодом Бояна Кркича. Проте бажане посилення цей хід приніс лише наприкінці основного часу. За хвилину до завершення Лопес зрівняв рахунок після передачі Жеффрена та перевів гру в додатковий час.
Після невеличкої перерви картина на полі особливо не змінилася: іспанці тримали м'яч та виглядали набагато гострішими, а підопічні Кондратьєва намагалися грати на контратаках. Доля поєдинку вирішилася на останній хвилині першого екстра-тайму, коли втомлений захист білорусів упустив на фланзі Капеля. Той влучно навісив на голову Лопеса, який забив свій п'ятий м'яч на турнірі. Усі питання про переможця двобою на 113-й хвилині зняв Жеффрен, якому вдався ефектний удар у верхній кут воріт з далекої відстані — 3:1.
Суперник іспанців у фіналі теж визначився в овертаймі. Швейцарці змогли дотиснути чехів — 1:0.
Варто згадати, що, крім титулу чемпіона Європи серед молодіжних команд, у Данії також розігруються путівки на Олімпіаду, яку наступного року прийматиме Лондон. Якби англійці вийшли до півфіналу, то все було б очевидно — перепустки на Британські острови отримали б усі півфіналісти. Невихід підопічних Стюарта Пірса до плей-оф змусив проводити ще один фінальний поєдинок — володаря останньої вакантної путівки на Туманний Альбіон визначать білоруси і чехи.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНЦІ НЕ ЗАТРИМАЛИСЯ НА ВІМБЛДОНІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».