Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЛІТО НАГАДУЄ ПРО КОРИСТЬ ВІД МИТТЯ РУК
У Маріуполі зареєстровано випадки захворювання на холеру. Після дослідження осіб, яким було поставлено діагноз «гострий гастроентерит», санітарні лікарі виділили холерний ембріон 01 Ель-ТОР, Огава. Що спричинило спалах холери, потрібно з'ясувати. А поки, як повідомляє протиепідемічний штаб, посилено контроль за продажем морепродуктів на ринках.

До нашого щоденного раціону харчування все більше додається рослинної їжі, багатої на вітаміни та амінокислоти. Здавалося б, доступність овочів, урізноманітнення раціону мають зміцнити наш організм. Утім, поряд із безсумнівною користю зелені вона може нести суттєву загрозу.
Кількість смертельних випадків у результаті кишкової інфекції, яку спричинив ентерогеморагічний штам бактерії Escherichia coli (ЕНЕС), у Німеччині зросла, значна кількість людей інфікована. Німецькі епідеміологи застерігають щодо вживання сирих овочів, у першу чергу огірків, помідорів і салату.
Сезонне зростання захворюваності населення на гострі кишкові інфекції (сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти бактеріальної й вірусної природи) спостерігається в Україні щороку, але завжди стає для нас нібито несподіванкою. Тож ще раз про те, як убезпечити себе від інфекції в літній період, ми попросили розповісти Юрія Сухова, доцента кафедри інфекційних хвороб НМАПО імені П. Шупика.
— Передовсім хочу застерегти, що найбільша частка цих недуг припадає на дітей, особливо молодшого віку. Джерелом зараження є хвора людина або носій інфекції. Зазвичай у теплий період року активізуються збудники кишкових інфекцій, збільшується кількість факторів передачі — овочі, зелень, вода відкритих водойм, ґрунт на дитячих гральних майданчиках і присадибних ділянках.
Збудникам гострих кишкових інфекцій притаманна висока стійкість у зовнішньому середовищі. Наприклад, збудники дизентерії виживають на забрудненому посуді, у продуктах харчування та у воді до десяти діб. Тому харчові продукти із простроченим терміном зберігання, ті, що швидко псуються, або зберігаються при порушенні температурного режиму стають живильним середовищем для швидкого розмноження інфекції цієї групи. Факторами передачі також стають дитячі іграшки, які не обробляють після прогулянки.
— Через це гострі кишкові інфекції називають хворобою «брудних рук»?
— Існує безліч захворювань, яких можна уникнути, якщо вчасно помити руки (або хоч би протерти вологою серветкою). До таких недуг належать уже згадані — дизентерія, сальмонельоз, а також черевний тиф, гепатит і навіть холера. Безліч людей потрапляє до лікарень саме через свою недбалість, забуваючи вчасно помити руки перед їдою.
Питання гігієни — проблема не однієї людини. Всупереч своєму бажанню вона може стати розповсюджувачем важких захворювань у колі сім'ї, серед близьких і рідних. Кишкові інфекції здатні уразити одразу всю родину. Питання гігієни рук стоїть особливо гостро на підприємствах громадського харчування, у дитячих установах.
Відомі випадки, коли під час епідемій багато людей уникло захворювань, бо вчасно й регулярно мило руки. Є достовірні факти, який ефект справляє на мікробів ця проста дія. Уявіть, що мікроби гинуть протягом десяти хвилин, якщо їх помістити на чисту шкіру рук. Тепер увага тим, хто не любить мити руки! Мікроби на шкірі брудних рук зберігаються і продовжують жити у 95 відсотках усіх випадків.
— Що робити, коли заходи профілактики не дали бажаного результату й людина захворіла на гостру кишкову інфекцію?
— При появі перших симптомів потрібно діяти швидко. Слід негайно звернутися по медичну допомогу, а не займатися самолікуванням. Якщо захворювання супроводжується діареєю, потрібно забезпечити регідратацію організму (вживання великої кількості рідини або, у важких випадках, застосувати спеціальні процедури в медичному стаціонарі). Через те, що більшість збудників ГКІ — бактерії, антибактеріальна терапія має першорядне значення.
Існує кілька жорстких вимог до антибактеріальних препаратів. Вони повинні бути смертельні для патогенних мікроорганізмів і безпечні для людини. При цьому вибір препарату для лікування дітей молодшого віку — особливо відповідальна річ. Адже точно встановити вид збудника при ГКІ складно — на проведення лабораторного аналізу потрібний час, а почати лікування треба якомога швидше. Ще однією проблемою є несприйнятливість хвороботворних мікроорганізмів до різних антибіотиків. Безліч популярних раніше антибіотиків стрімко втрачає свою ефективність і випадає зі списків препаратів, рекомендованих для лікування ГКІ. Оптимальним рішенням у цих умовах є застосування препаратів на основі ніфуроксазиду — антибактеріального агента, що має низку позитивних властивостей, які роблять його незамінним при терапії кишкових інфекцій.
— Чим хороший ніфуроксазид?
— Найважливішою його особливістю є високий ступінь безпеки. Препарати на його основі можуть застосовуватися для лікування дітей будь-якого віку, починаючи від місячного. Призначати антибіотики, що рекомендують дорослим, дітям раннього віку небезпечно, а в багатьох випадках неприпустимо. Адже тяжкі побічні ефекти та передозування можуть мати серйозні наслідки. Тому препаратів, дозволених до застосування для маленьких пацієнтів, небагато. З урахуванням того, що чимало «тяжких» пацієнтів з ГКІ належать до цієї вікової групи, ніфуроксазид у багатьох випадках незамінний.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • МІНУС ДВА РОЗМІРИ
  • ОЗОНОМ— ПО МІЖХРЕБЕТНІЙ ГРИЖІ
  • АНГІНА В СПЕКУ
  • КАЛЬЦІЙ СПРИЯЄ СХУДНЕННЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».