Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ЕНЕРГІЯ ТАНЦЮ
Міжнародний день танцю в Україні цього року вийшов далеко за межі визнаного культурною світовою громадськістю свята. Адже йому передував третій тур Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського, який визначив кращі аматорські танцювальні колективи, а безпосередньо в день свята відбувся гала-концерт у Національній опері України, що вразив глядачів ентузіазмом виконавців і розмаїтістю показаних номерів.

Заключний тур, на відміну від першого, обласного, й другого, регіонального, має, як і конкурс, всеукраїнський рівень. Тож до столиці прибуло майже 2700 його учасників.
Голова журі — Герой України, народний артист України, народний артист Росії, Шевченківський лауреат Мирослав Вантух, з ініціативи якого та очолюваної ним Національної хореографічної спілки відбувається раз на три роки цей фестиваль. Видатний балетмейстер зазначив, що від конкурсу до конкурсу виконавська культура його учасників зростає. Крім того, не лише в містах, а й у селах з'являються нові колективи, а їхні керівники демонструють не тільки знання місцевих фольклорних традицій, а й здатність переосмислити їх і трансформувати для сучасної сцени. Тішить митця й те, що в численних дитячих колективах юних аматорів виховують в дусі патріотизму й поваги до мистецького надбання рідного народу.
Гала-концерт, до програми якого входило понад чотири десятки кращих композицій та номерів, представив усю палітру народного хореографічного мистецтва України. Глядачі гаряче аплодували не тільки яскравим і запальним «Гопаку», «Метелиці» чи «Повзунцю», козацьким кубанським танцям, а й «Молдавській сюїті», граційному кримськотатарському танцю «Юксек мінарет», грецькому, корейському, турецькому, угорському танцям.
Фестиваль-конкурс імені Павла Вірського став наймасштабнішою мистецькою подією, вдихнув нову енергію в народний сценічний танець. І не тільки український, а й у створений представниками інших етносів. Наскільки досконалим він може бути, продемонстрував на провідній оперній сцені ще один концерт Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського — справжній апофеоз мистецького свята.

Людмила ЖИЛІНА
також у паперовій версії читайте:
  • ФЕЄРІЯ ВОЛОДИМИРА ЗУБИЦЬКОГО
  • ПРИСВЯЧЕНО ФЕРЕНЦУ ЛІСТУ
  • «У ПОКОЛІННЯХ Я ОЗВУСЯ...»
  • У ПАЛАЦІ СПОРТУ ВИСТУПЛЯТЬ JAMIROQUAI

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».